Gustaw Około-Kułak notariusz gdzie szukać akt?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

Napisałam, że "w bardzo dużym uproszczeniu" sąd pełnił rolę notariusza. Nie oznacza to w żadnym razie, że był notariuszem. Po prostu sporządzał z tych aktów, które zostały mu przekazane wypisy, odpisy itd. Nie robił już tego rejent, bowiem nie miał u siebie aktów. Tak jest również obecnie.
Po ustaniu urzędowania notariusza jego następca w urzędowaniu mógł uzyskać od prezesa sądu okręgowego zezwolenie na oddanie mu do przechowania akt jego poprzednika. Ale to cały czas były akty poprzednika a nie stawały się aktami następcy.
Ale oczywiście technicznie wszystko jest możliwe.
Barbara_Kubcka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Barbara_Kubcka »

[quote="Sroczyński_Włodzimierz"]a gdzie szukałaś "swojego" - tam też odpowiedź na "co sąd zrobił z aktami Wolińskiego z 1923 roku (i innymi też)"[/
quote]

Owszem, wiem gdzie szukałam.Miałam cichą nadzieję, że tych ewentualnych miejsc do szukania będzie więcej, i że nie bedzie to tylko archiwum. Sądziłam tak, ponieważ wcześniej nie wiedziałam tego, co wiem teraz dzięki Wam Izabelo i Włodku, za co serdecznie dziękuję.
Barbara Kubacka
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

Jeszcze tytułem uzupełnienia, na podstawie rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 2 czerwca 1937 r. o przechowywaniu i niszczeniu akt i ksiąg w sprawach sądowych i administracji sądowej sąd po upływie okresu oznaczonego w rozporządzeniu (30 albo 50 lat, nie mam teraz czasu, żeby to dokładnie ustalić) sąd miał obowiązek przekazać akty do archiwum państwowego. Do czasu wejścia w życie ww. rozporządzenia obowiązywały odpowiednie przepisy „zaborcze”.
Barbara_Kubcka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Barbara_Kubcka »

O, pięknie dziękuję!! Chciałam właśnie zapytać o przepisy prawne regulujące kwestię obowiązku przekazywania akt przez notariuszy do sądu oraz obowiązku przekazywania przez sąd akt do archiwum państwowego.
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara
Barbara Kubacka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”