Pobór do wojska w czasie I WŚ zabór rosyjski

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

mszatilo

Sympatyk
Nowicjusz

Pobór do wojska w czasie I WŚ zabór rosyjski

Post autor: mszatilo »

Mam takie pytanie... W rodzinie przetrwała opowieść o tym, że mój pradziadek (rocznik 1897) brał udział w rewolucji bolszewickiej opowiadając się po stronie Białej Gwardii. Niestety nie zachowały się w rodzinie żadne potwierdzające to dokumenty, ale moja interpretacja jest taka, że był w tym czasie w wojsku, a w czasie rewolucji jego cały oddział pozostał lojalny władzy carskiej.

Czy to jest możliwe? A jeśli tak, to w jakim wieku mógł dostać wezwanie do wojska? Jak wyglądało życie poborowych tzn. ile trwało przeszkolenie wojskowe i kiedy trafiało się na front?

Pozdrawiam serdecznie,

Michał
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 4 times

Re: Pobór do wojska w czasie I WŚ zabór rosyjski

Post autor: Irena_Powiśle »

mszatilo pisze: w czasie rewolucji jego cały oddział pozostał lojalny władzy carskiej.
Czy to jest możliwe?
Michał
Oczewiście że mogło tak być i było.
W czasie wojny była mobilizacja. trzeba zobaczyć z jakiego rocznika było wezwanie do wojska.
Oprocz tego byli ochotnicy. Wtedy wiek mógł być obnożony.
Mogłoby pomóc jeśli było wiadomo na na jakiś terenach wojował.

Nie wiem czy pomogłam tym czy nie, o wszystkim trzeba sprawdzać w źródłach.
Mogę tylko powiedzieć że Twój dziadek wrócił do Polski przed rokiem 1921.
Bo optacja z Rosji radzieckiej polegała na kilku zasadach, i jedna z nich że kandydat na obtanta nie brał udział w dzałalności przeciw władzy bolszewickiej.
Ostatnio zmieniony pt 27 lip 2018, 22:21 przez Irena_Powiśle, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

To nie jest możliwe. Rewolucja bolszewicka był zamachem stanu na "demokratyczną" (mniej lub bardziej) władzę, która obaliła cara miesiące wcześniej
Bolszewicy nie występowali przeciwko carowi, car jeszcze żył (przez parę miesięcy po listopadzie 17) ale władzy nie pełnił
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Sroczyński_Włodzimierz pisze:To nie jest możliwe. Rewolucja bolszewicka był zamachem stanu na "demokratyczną" (mniej lub bardziej) władzę, która obaliła cara miesiące wcześniej
Bolszewicy nie występowali przeciwko carowi, car jeszcze żył (przez parę miesięcy po listopadzie 17) ale władzy nie pełnił
Czymś w takim razie była wojna cywilna 1918-1920 lat na terenach Rosji?
Denikin, Wrangel, Kappel, Kołczak, Krasnow ect?
Te kawałki, raczej kawały armii walczyły przeciw bolszewików.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Na pewno nie była wojną cara z bolszewikami:)
urodzonego w Łowiczu Denikina Rząd Tymczasowy aresztował, a Polacy uwolnili
Kołczak przyjął dowództwo z rąk Czechosłowaków
dowódcą pułku (tego, który miał największe znaczenie) stacjonującego w Piotrogrodzie w marcu 1917 był., A Rodion Malinowski z Legią Cudzoziemską przypłynął
biali, czerwoni, zieloni, czarni, "interwenci", amerykański Czerwony Krzyż etc etc

Ty mnie pytasz co to była wojna 1918-1920?:)
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Włodku, moim zdaniem pytanie było właśnie o walce na tamtej stronie, stronie "białych".
"Zieleni", "czarni" ect to raczej byli przeciw każdej władzy. Jeszcze byil anarchości))

Czy w wojsku na stronie "białych" nie było Polaków?
Pytanie o tym, czy nie?
Pozdrawiam,
Irena
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Pytanie raczej jak długo będzie funkcjonować kalka "bolszewicy cara obalili":)

Czy w rosyjskim wojsku w 1917 służyli Polacy? Służyli. Czy część wojska wystąpiła przeciwko bolszewikom? Znaczna. Raczej trudniej byłoby znaleźć prawdziwe wojsko, które wsparło bolszewików, więc to "oczywiste".
Ale przejście do "został wierny władzy carskiej po listopadzie 1917 wraz z pułkiem" to już za duży skrót:)
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

"bolszewicy cara obalili":)

Nie było takich słów w pytaniu.
jak zrozumiałam tak i odpowiedziałam.

Carska władza to nie tylko ten żyjący/już niezyjący Mikołaj. Oprócz niego była carska rodzina, tam też byli kandydaci na następnego cara. I w wojsku rosyjskim, gdzie większość żołnierzy była wiejska, wiara w "Царя и Отечество" była dość silna.

Ale pytanie było nie o tym moim zdaniem.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

i to właśnie uważam za osad po latach różnorakich akademii
bolszewicy vs carat zbitkę na określenie listopada 1917 i późniejszego okresu
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Tu można znaleźć polskie nazwiska.
http://paris1814.com/feb1917/garnizon
Архивы Русской Эмиграции и «Военной Были» в Париже
генерал-лейтенант П.Кондзеровский. «Начало конца».
Powinno chyba być Kędzierowski

Pułk Keksholmski
http://paris1814.com/lejb-gvardii-keksgolmskij-polk
Podporucznik W.Witkowski
Pozdrawiam,
Irena
mszatilo

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mszatilo »

Irena_Powiśle pisze:
mszatilo pisze: w czasie rewolucji jego cały oddział pozostał lojalny władzy carskiej.
Czy to jest możliwe?
Michał
Oczewiście że mogło tak być i było.
W czasie wojny była mobilizacja. trzeba zobaczyć z jakiego rocznika było wezwanie do wojska.
Oprocz tego byli ochotniki. Wtedy wiek mógł być obnożony.
Mogłoby pomóc jeśli było wiadomo na na jakiś terenach wojował.

Nie wiem czy pomogłam tym czy nie, o wszystkim trzeba sprawdzać w źródłach.
Mogę tylko powiedzieć że Twój dziadek wrócił do Polski przed rokiem 1921.
Bo optacja z Rosji radzieckiej polegała na kilku zasadach, i jedna z nich że kandydat na obtanta nie brał udział w dzałalności przeciw władzy bolszewickiej.
Dzień dobry Ireno!

Mój pradziadek urodził się w powiecie żytomierskim (to wnuk żołnierza z lat 1849-1864, o którego pytałem w poprzednim temacie i w którym bardzo mi pomogłaś). Podejrzewam też, że pradziadek brał udział w walkach na Żytomierszczyźnie, bo był to teren ostrych starć Czerwonych i Białych. Masz też rację - przed 1921 rokiem przyjechał do Polski z obawy przed prześladowaniami. Ma to sens, bo przyjechał wyłącznie on - bez rodziców, rodzeństwa a nawet dalszych kuzynów.

Miałabyś możliwość sprawdzić jaki rocznik podlegał poborowi na tamtym terenie albo w jakim wieku musieli być poborowi?

Skoro mój pradziadek urodził się w 1897 roku to 18 lat miał w 1915 roku. Jeśli wiek poborowy był późniejszy to musiał dostać wezwanie do wojska w połowie lub nawet pod koniec wojny...

Michał
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Изначально забривали с 23 лет, позже возрастной ценз снизили до 21 года, а в военном 1915-м — до 18 лет. Минимальный рост с 1889 года составлял 153 см. Почти половину австро-венгерских призывников в 1873-1912-м признавали негодными по здоровью. Таким был и гашековский бравый Швейк, “освобождённый по идиотизму”. В Галиции некондиционных было даже больше — от 47% до 72% призывников.
http://smolbattle.ru/threads/%D0%9C%D0% ... %B9.38069/
Во время Первой мировой в армию отправились 250 тыс. жителей Западной Украины. На украинских землях по другую сторону Збруча мобилизовали 3,5 млн. Начало войны консолидировало население Российской империи — лояльными к власти оказались даже интеллигенты. Смерч патриотизма пронёсся по железной дороге: сознательные граждане штурмовали вагоны поездов, идущих в направлении фронта.

Во многих городах России проводились патриотические дни. В Киеве в День белого цветка девушки в одеяниях сестёр милосердия продавали искусственные ромашки и флажки. Вырученные деньги шли на помощь семьям мобилизованных и раненых. На добровольцев, записывающихся в войска, смотрели как на героев — преимущественно это были студенты.

Остальные всё равно попадали в армию: 29 июля 1914 года в империи объявили частичную мобилизацию, а уже на следующий день — всеобщую. Власти распространяли листовки и брошюры, неграмотных рекрутировали с помощью открыток и картинок. К началу 1915-го армия империи Романовых насчитывала фантастические 14 млн штыков. Австро-Венгрия рекрутировала лишь 1,5 млн подданных.

В первые месяцы войны российская армия активно пополнялась солдатами из прифронтовых губерний — Волынской и Подольской. В начале войны из Луцка мобилизовали 316 запасных нижних чинов, из Ковеля — 350 человек, из Ровно — около 600. В Киеве с призывом справились на два дня раньше срока, что вызвало бурный патриотический восторг у тогдашней прессы.

Niestety to z forum, ale o terenach Wołyni.
W 1915 roku wiek do wojska był obniżony do 18 lat.
Wzrost powinien był być nie mniej 153 cm (od roku 1889)

ale tu
http://hghltd.yandex.net/yandbtm?fmode= ... 5b&keyno=0
napisano że w roku 1916 wiek był 19 lat.
Moim zdaniem na terenach Wołyniu, tj bliżej granicy i linii fronta, wiek mógł być i 18 lat.
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Cześć, Michale,
znalazłam czegoś więcej konkretnego.
Na stronie genealogów rosyjskich jest temat I WŚ i wątek o mpbilizacji.

Według danych przez tą stronę:
rok 1915:
15 stycznia-15 lutego, wiek 21 lat (ci którzy powinni byli iść do wojska w październiku roku 1915-go).
15 maja (rocznik 1895)
7 sierpnia (rocznik 1896, ci którzy mieli 19 lat i powinni byli iść do wojska w roku 1917),

rok 1916
7 kwietnia - rocznik 1897 (powinni byli iść do wojska w roku 1918)
24 października - rocznik 1898 (powinni byli iść do wojska w roku 1919)
http://forum.vgd.ru/316/78270/10.htm?a=stdforum_view&o=

Oprócz tego jest tu ciekawa lista dyslokacji wojska na 18.07.1914:
http://forum.vgd.ru/316/78270/20.htm?a=stdforum_view&o=
Волынской губ. г. Владимир-Волынский - 68-й лейб-пехотный Бородинский полк (17-я пехотная дивизия; XIX армейский корпус; Варшавский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Владимир-Волынский - 7-й гусарский Белорусский полк (17-я кавалерийская дивизия; XIX армейский корпус; Варшавский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Владимир-Волынский - 7-й Донской казачий полк (17-я кавалерийская дивизия; XIX армейский корпус; Варшавский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Владимир-Волынский - 7-й конно-артиллерийский дивизион (17-я кавалерийская дивизия; XIX армейский корпус; Варшавский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Волочиск - 12-й драгунский Стародубовский полк (12-я кавалерийская дивизия; XII армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Волочиск - 3-й Оренбургский казачий полк (12-я кавалерийская дивизия; XII армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Дубно - 41-й пехотный Селенгинский полк (11-я пехотная дивизия; XI армейский корпус ; ) 1-я очередь
Волынской губ. г. Дубно - 11-я артиллерийская бригада (11-я пехотная дивизия; XI армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Дубно - 11-й уланский Чугуевский полк (11-я кавалерийская дивизия; XI армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Дубно - 11-й конно-артиллерийский дивизион (11-я кавалерийская дивизия; XI армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Житомир - 229-й пехотный Сквирский полк (58-я пехотная дивизия; 2-я очередь; сформ. из кадра (17-й пехотный Архангелогородский полк; 5-я пехотная дивизия; IX армейский корпус)
Волынской губ. г. Житомир - 231-й пехотный Дрогичинский полк (58-я пехотная дивизия; 2-я очередь; сформ. из кадра (19-й пехотный Костромской полк; 5-я пехотная дивизия; IX армейский корпус)
Волынской губ. г. Житомир - 17-й пехотный Архангелогородский полк (5-я пехотная дивизия; IX армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Житомир - 19-й пехотный Костромской полк (5-я пехотная дивизия; IX армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Житомир - 20-й пехотный Галицкий полк (5-я пехотная дивизия; IX армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Житомир - 9-й драгунский Казанский Еполк (9-я кавалерийская дивизия; IX армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Житомир - 9-й конно-артиллерийский дивизион (9-я кавалерийская дивизия; IX армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Житомир - 232-й пехотный Радомысльский полк (58-я пехотная дивизия; 2-я очередь; сформ. из кадра (20-й пехотный Галицкий полк; 5-я пехотная дивизия; IX армейский корпус)
Волынской губ. г. Изяслав - 128-й пехотный Старооскольский полк (32-я пехотная дивизия; XI армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Ковель - 67-й пехотный Тарутинский полк (17-я пехотная дивизия; XIX армейский корпус; Варшавский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Ковель - 7-й драгунский Кинбурнский полк (17-я кавалерийская дивизия; XIX армейский корпус; Варшавский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Кременец - 42-й пехотный Якутский полк (11-я пехотная дивизия; XI армейский корпус ; ) 1-я очередь
Волынской губ. г. Кременец - 11-й драгунский Рижский полк (11-я кавалерийская дивизия; XI армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Луцк - 43-й пехотный Охотский полк (11-я пехотная дивизия; XI армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Луцк - 44-й пехотный Камчатский полк (11-я пехотная дивизия; XI армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Луцк - 11-й гусарский Изюмский полк (11-я кавалерийская дивизия; XI армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Новоград-Волынский - 230-й пехотный Новоград-Волынский полк (58-я пехотная дивизия; 2-я очередь; сформ. из кадра (18-й пехотный Вологодский полк; 5-я пехотная дивизия; IX армейский корпус)
Волынской губ. г. Новоград-Волынский - 18-й пехотный Вологодский полк (5-я пехотная дивизия; IX армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Острог - 126-й пехотный Рыльский полк (32-я пехотная дивизия; XI армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Ровно - 30-я артиллерийская бригада (30-я пехотная дивизия; IV армейский корпус; Виленский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Ровно - 125-й пехотный Курский полк (32-я пехотная дивизия; XI армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Ровно - 127-й пехотный Путивльский полк (32-я пехотная дивизия; XI армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Ровно - 32-я артиллерийская бригада (32-я пехотная дивизия; XI армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Ровно - 21-й саперный батальон (XI армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. г. Староконстантинов - 45-й пехотный Азовский полк (12-я пехотная дивизия; XII армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь
Волынской губ. м. Радзивиллов - 12-й Донской казачий полк (11-я кавалерийская дивизия; XI армейский корпус; Киевский ВО) 1-я очередь

Pozdrowienia,
Irena
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Moje wyrazy podziwu dla umiejętności poszukiwawczych p. Ireny. Mając nadzieje że te umiejętności przyjdą mi w sukurs proszę o ewentualna pomoc .
Szukam informacji o losach i śmierci Aleksandra Andrejewicza Andruka . Był marynarzem floty czarnomorskiej w Sewastopolu. Był powołany przed ! wojną światową (rok urodzenia 1880 zatem pewnie sporo) . Po rewolucji do Polski wrócili tylko żona i syn. Zatem pewnie zginął (może tylko naturalnie zmarł?)albo w trakcie wojny a może już lat rewolucji.
Przed wielu laty próbowałem szukać bezpośrednio w Muzeum w Floty w Petersburgu(uznałem – nie wiem czy słusznie - że archiwa rosyjskie a nie ukraińskie będą właściwe)Otrzymałem odpowiedź że bez znajomości jednostki (a tego nie wiem) w jakiej służył jest to niemożliwe.
Od tamtych czasów minęło kilkanaście lat, mamy rewolucje digitalizacyjna i internetowa .Moja znajomość tak języka jak i mała internetowa biegłość w poruszaniu się po rosyjskich zasobach jest jednak niewystarczająca. Może Pani talenty okażą się przydatne?
Na to licząc pozdrawiam.Jednocześnie przepraszam że zaśmiecam tytułowy watek ale uznałem, że moja ciekawość to tylko drobny wtręt niegodny zakładania specjalnego wątku i specjalnego szukania. Dla jasności bowiem nie jest to dla mnie informacja w kategoriach genealogicznego życia czy śmierci. Ot tylko ciekawość.
Jerzy Jamiołkowski
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Witam, Jerzy, i dziękuję,
ale to wszystko tylko ze znajomości języka, nie więcej))

Na szybko znalazłam tylko tą osobę:
Uczestnicy Białego Ruchu oporu
Андрук Василий. В Вооруженных силах Юга России, рядовой; 20 окт. 1919 направлен из Тульчи в
Одессу на корабле
"Лазарев". /4–190/
http://погибшие.рф/arhiv/uchastniki-gra ... am-an.html
Jest tu i wyszukiwarka.
Moim zdaniem oczewiście nie jest to wszyscy osoby.

Jeśli gdzieś znajdę-zauważam to imię nazwisko to oczewiście że napiszę.

Z powodu archiwów - na ile wiem wszystko co dotykało działalności wojskowej i wojny to w czasach radzieckich z archiwów regionalnych trafiło do RGWIA. Z republik w szczególności i szukając takich dokumentów np w archiwach obwodowych ukraińskich albo bialoruskich mozna natrafić na to moim zdaniem tylko przypadkowo.

W RGWIA jest kartoteka, kartonikowa i elektroniczna też, ale on-line znalazłam tylko to(
http://бд.ргвиа.рф/

Żeby coś dowiedzieć w tym archiwum to tylko napisać do nich.
Mail-list może być z dwóch-trzech zdań.
Powinni odpowiedzieć czy ma coś o takej osobie czy nie.

Oprócz tego archiwum jest archiwum federalny ГАРФ
http://statearchive.ru/383
Są tu wiele dokumentów dotyczących Polaków. Dziwne ale właśnie tam może oczekiwać niespodzianka.
Do tego archiwum też trzeba pisać, innego wejścia znaleźć tam nie ma.
Odpowiedź powinna przyść w ciągu 30 dni.

Jeśli jest potrzebna pomóc w napisaniu maila nie ma sprawy.

Pozdrawiam,
Irena
PS nie znam na ile pomogłam.
Jak wyżej jeśli gdzieś spotkam imię - nazwisko to dam znać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”