Bruhn, Schmukal i Pettke - poszukuję informacji

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

andrzej.smukala

Bruhn, Schmukal i Pettke - poszukuję informacji

Post autor: andrzej.smukala »

Temat: "Rodzina Bruhn, Schmukal i Pettke - poszukuję informacji"*

Dzień dobry,

Szukam informacji lub nawiążę kontakt w celach genealogicznych z osobami, które w swoim drzewie genealogicznym mają wymienione nazwiska:
1. Bruhn z Koleczkowa Wybudowanie, parafia Kielno, moja babcia Melania Schmukal z domu Bruhn urodziła się 26-10-1879 roku, córka Albrechta i Julianny Gurski,
2. Schmukal z Gdańska, mój dziadek Karol Wiktor Schmukal syn Johanna i Anny Kuschel, urodził się 15-06-1879 roku Gdańsk Cygańska Góra,
3. Pettke z Gdańska Materny, moje ciocie Erna Maria Schmukal wyszła za mąż za Johannesa Josefa Pettke, a Margarete Johanna Gertrud Schmukal za Alfreda Augusta Pettke.
Najważniejsza dla mnie sprawa nie wiem gdzie znajdują się groby moich dziadków. Babcia zmarła we wrześniu 1945 roku. Ponadto nie wiem kiedy zmarł mój dziadek. Pomimo starań nie posiadam jakiejkolwiek informacji.
Jeśli istniałaby jakakolwiek możliwość pomocy od Państwa byłbym bardzo wdzięczny.

Andrzej.

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Sporo nazwiska Pettke jest w genetece.
Sprawdzałeś?
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... e&lang=pol
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
andrzej.smukala

Dziękuję za informację, ale nie znalazłem tam żadnych danych, które mnie interesują. Andrzej.
Krystyna.waw pisze:Sporo nazwiska Pettke jest w genetece.
Sprawdzałeś?
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... e&lang=pol
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
JuergenPettke

Re: Bruhn, Schmukal i Pettke - poszukuję informacji

Post autor: JuergenPettke »

Hi Andrzej

My grandfather was Johann Josef Pettke and his wife was Erna Maria Schmukal. He's living until his dead in 1971 in Southern Germany near the swiss border. My father (and Johann's son) was Dieter Pettke.

Greetings
Juergen

Andrzej.

andrzej.smukala pisze:Temat: "Rodzina Bruhn, Schmukal i Pettke - poszukuję informacji"
color=orange]*[/color]

Dzień dobry,

Szukam informacji lub nawiążę kontakt w celach genealogicznych z osobami, które w swoim drzewie genealogicznym mają wymienione nazwiska:
1. Bruhn z Koleczkowa Wybudowanie, parafia Kielno, moja babcia Melania Schmukal z domu Bruhn urodziła się 26-10-1879 roku, córka Albrechta i Julianny Gurski,
2. Schmukal z Gdańska, mój dziadek Karol Wiktor Schmukal syn Johanna i Anny Kuschel, urodził się 15-06-1879 roku Gdańsk Cygańska Góra,
3. Pettke z Gdańska Materny, moje ciocie Erna Maria Schmukal wyszła za mąż za Johannesa Josefa Pettke, a Margarete Johanna Gertrud Schmukal za Alfreda Augusta Pettke.
Najważniejsza dla mnie sprawa nie wiem gdzie znajdują się groby moich dziadków. Babcia zmarła we wrześniu 1945 roku. Ponadto nie wiem kiedy zmarł mój dziadek. Pomimo starań nie posiadam jakiejkolwiek informacji.
Jeśli istniałaby jakakolwiek możliwość pomocy od Państwa byłbym bardzo wdzięczny.

Andrzej.

* moderacja tematu [Sianin_1948]
andrzej.smukala

Re: Bruhn, Schmukal i Pettke - poszukuję informacji

Helo Juergen,

Thank you for contact. You are the first of are family: Schmukal - Bruhn - Pettke, who made contact with me. Your father was born on 1939. For 40 years I have been looking for any information about our family. I am the son of Alfred Alojzy Schmukal (brother of your grandmother) born in 1912. He was lost in Gdańsk in 1944/1945. A few years ago I found in the intrenet information about the death of Margarete Schmukal (1918) died in 2000 - your grandmother's sister. I have the death certificate of your great-grandmother, and my grandmother Schmukal Melania nee Bruhn, born in 1879, she died in 1945, but I did not find the grave.

Juergen, I have full official documentation (no photo) about our family. Our family by documents is large. If you want to know my family information then we can contact you by email andrzej.smukala@wp.pl

I warmly greet Andrzej with his family.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”