Witam!
Poszukuje informacji o szlacheckiej rodzinie Chłopickich z guberni radomskiej. W akcie chrztu mojej prababki Zofii z 1906, wystawionego w Jekaterynburgu, napisane bylo, ze jej rodzice Wladyslaw i Maria z Lewandowskich naleza do szlachty gubernii radomskiej. Na tym trop sie urywa. Aktow zgonow Wladyslawa i Marii tez nie moge zdobyc, bo zmarli przed wojna w Pinsku, a z tego co wiem nie zachowaly sie zadne przedwojenne ksiegi z tamtej parafii. Chyba ze sie myle...
W Radomiu w pozniejszym czasie nazwisko Chlopicki jest spotykane, ale nie wiem czy to akurat ta galaz. Moze ktos z forumowiczow spotkal sie w tamtych okolicach z tym nazwiskiem?
Aha, legenda rodzinna mowi, ze byli oni spokrewnienie z generalem Jozefem Chłopickim, ale w zadnym razie nie potrafie tego zweryfikowac.
Pozdrawiam
Piotrek
Chłopiccy z guberni radomskiej
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Pawle!
Dzięki wielkie za ten link. Akurat nikogo z ziemie radomskiej nie znalazłem, ale dużo o rodzinie generała tam jest. Zawsze to jakiś trop. W każdym razie moje pytanie jest dalej aktualne: czy ktoś z was spotkał się z jakimiś Chłopickimi lub Lewandowskim z okolic Radomia w 2 połowie XIX wieku?
Pozdrawiam
Piotrek
Dzięki wielkie za ten link. Akurat nikogo z ziemie radomskiej nie znalazłem, ale dużo o rodzinie generała tam jest. Zawsze to jakiś trop. W każdym razie moje pytanie jest dalej aktualne: czy ktoś z was spotkał się z jakimiś Chłopickimi lub Lewandowskim z okolic Radomia w 2 połowie XIX wieku?
Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam
Piotr Kruze
Piotr Kruze
Witam Piotrek,
Mamy ten sam problem. Takze pochodze od Wladyslawa Chlopickiego. Moja Babcia to Zofia Grabowiec Patora corka Stanislawy Chlopickiej Grabowiec..Probuje znalezc rodzicow Wladyslawa i dziadkow abym mogla moje drzewo podlaczyc dalej. Ktorys z braci ojca Generala Jozefa ( Franciszka ) jest naszym przodkiem.
Ag
Mamy ten sam problem. Takze pochodze od Wladyslawa Chlopickiego. Moja Babcia to Zofia Grabowiec Patora corka Stanislawy Chlopickiej Grabowiec..Probuje znalezc rodzicow Wladyslawa i dziadkow abym mogla moje drzewo podlaczyc dalej. Ktorys z braci ojca Generala Jozefa ( Franciszka ) jest naszym przodkiem.
Ag