Chłopiccy z guberni radomskiej

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

robbi89

Sympatyk
Nowicjusz

Chłopiccy z guberni radomskiej

Post autor: robbi89 »

Witam!
Poszukuje informacji o szlacheckiej rodzinie Chłopickich z guberni radomskiej. W akcie chrztu mojej prababki Zofii z 1906, wystawionego w Jekaterynburgu, napisane bylo, ze jej rodzice Wladyslaw i Maria z Lewandowskich naleza do szlachty gubernii radomskiej. Na tym trop sie urywa. Aktow zgonow Wladyslawa i Marii tez nie moge zdobyc, bo zmarli przed wojna w Pinsku, a z tego co wiem nie zachowaly sie zadne przedwojenne ksiegi z tamtej parafii. Chyba ze sie myle...
W Radomiu w pozniejszym czasie nazwisko Chlopicki jest spotykane, ale nie wiem czy to akurat ta galaz. Moze ktos z forumowiczow spotkal sie w tamtych okolicach z tym nazwiskiem?
Aha, legenda rodzinna mowi, ze byli oni spokrewnienie z generalem Jozefem Chłopickim, ale w zadnym razie nie potrafie tego zweryfikowac.
Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Post autor: pawko223 »

http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccont ... 4&dirids=1

Strona przeglądarki djvu 189

Paweł
robbi89

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: robbi89 »

Pawle!
Dzięki wielkie za ten link. Akurat nikogo z ziemie radomskiej nie znalazłem, ale dużo o rodzinie generała tam jest. Zawsze to jakiś trop. W każdym razie moje pytanie jest dalej aktualne: czy ktoś z was spotkał się z jakimiś Chłopickimi lub Lewandowskim z okolic Radomia w 2 połowie XIX wieku?
Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam
Piotr Kruze
AgaDz

Post autor: AgaDz »

Witam Piotrek,
Mamy ten sam problem. Takze pochodze od Wladyslawa Chlopickiego. Moja Babcia to Zofia Grabowiec Patora corka Stanislawy Chlopickiej Grabowiec..Probuje znalezc rodzicow Wladyslawa i dziadkow abym mogla moje drzewo podlaczyc dalej. Ktorys z braci ojca Generala Jozefa ( Franciszka ) jest naszym przodkiem.
Ag
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”