Kopia uwierzytelniona z zasobów litewskich

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zosia_S

Sympatyk

Post autor: Zosia_S »

Dzień dobry,

Czy ktoś z Państwa wie może jak po litewsku brzmiałoby wyrażenie "uwierzytelniona kopia aktu zgonu"?
Staram się otrzymać taką uwierzytelnioną kopię aktu zgonu mojego pradziadka, który znajduje się w zasobach Litewskiego Państwowego Archiwum Historycznego i wymieniłam już parę maili w tej sprawie, ale nie wiem, czy zostałam właściwie zrozumiana (korespondencja toczy się w języku angielskim), a potwierdzenie zgodności z oryginałem jest dla mnie bardzo istotna.

A może ktoś z Państwa kiedyś starał się o taką uwierzytelnioną kopię z litewskiego archiwumi może mi podpowiedzieć, jak się postarać o taki dokument? Osobiście, listownie czy może droga elektroniczna wystarczy? Na razie u źródła nie udało mi się tego z całą pewnością ustalić.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc,
Zosia
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 22:24 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
mdanka

Sympatyk

Post autor: mdanka »

Na Fb jest forum Spacery po Wilnie i okolicach .
Są tam osoby,które znają litewski to pomogą .

Pozdrawiam Danka
Zosia_S

Sympatyk

Dziękuję za wskazówki, pewnie skorzystam.

Gdyby jednak znalazła się na forum osoba, która taki potwierdzony przez litewskie archiwum dokument posiada, to byłabym wdzięczna za chociażby podpowiedź, jaka formułka dot. uwierzytelnienia na nim widnieje. I oczywiście dziękuję z góry :)

Pozdrawiam,
Zosia
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Może zadzwoń do Ambasady
Uzyskanie (wydobycie) odpisów akt stanu cywilnego z urzędu stanu cywilnego za granicą
Wydobycie dokumentów urzędu Stanu cywilnego jest prowadzone za pośrednictwem Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Wilnie. Uprzejmie prosimy o kontakt pod nr tel.: + 370 5 219 47 34.

https://www.msz.gov.pl/pl/p/wilno_lt_a_ ... a_granica/
pozdrawiam
Piotr
Litwos

Sympatyk

Post autor: Litwos »

Zosiu,

chyba tak: "Patvirtinta mirties liudijimo kopija" - ale nie wladam jezykiem litewskim :-)
Pozdrawiam
Robert
Zosia_S

Sympatyk

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Nie sądziłam, że to będzie aż takie wyzwanie ;)
Działam jednak dalej, i gdy zdobędę jakieś przydatne informacje w tym zakresie to dam znać.

Pozdrawiam,
Zosia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”