Rudnia gm.Naliboki,pow. Stołpce, woj.Nowogródek-Białoruś

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

macandy

Rudnia gm.Naliboki,pow. Stołpce, woj.Nowogródek-Białoruś

Post autor: macandy »

Moj pradziadek Zachariasz Kowalewski ur. sie w 1870r. w miejscowosci Rudnia Nalibocka(pierwsza),gm.Naliboki,pow.Stołpce, woj.Nowogródek-obecnie Białoruś.Nie znam jego dokladnej daty narodzin.Jak moglbym dotrzec do jakichs ksiag parafialnych,gdzie moglbym uzyskac np.odpis chrztu, slubu itd.?Pradziadek zmarl i zostal pochowany w 1946r.w Brzesku Szczecińskim,woj.zachodniopomorskie po powrocie z przymusowych robot w III Rzeszy.Odpis aktu zgonu posiadam z USC Pyrzyce.
Jesli nie bede w stanie sam dotrzec do takich odpisow to prosze o linki do genealogow,ktorzy zajmuja sie poszukiwaniem dokumentacji zwiazanej z osobami pochodzacymi z tamtych terenow.

Andrzej Maciupa
Ostatnio zmieniony sob 19 gru 2009, 15:04 przez macandy, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Rudnia 1 Nalibocka

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Witaj
Niestety. W Polsce w archiwach nie ma żadnych metryk (XIX wiek) z Nalibok (czy Naliboków). Naliboki mialy swoją parafię i w zasobach mormońskich są dane metrykalne z lat 1720-1884. Musiał byś się więc skontaktować z oddziałem Kościoła Mormońskiego w Warszawie i zamówić mikrofilmy ksiąg z tej parafi
http://www.mormoni.pl/html/1/05/1,05,03,001.html
Z XX wieku być może są księgi w archiwum USC Zaburzańskim (kiedyś na Smyczkowej w Warszawie, aktualnego adresu nie znam ale zapewne znajdziesz gdzieś w internecie).
Pozdrawiam
Staszek
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Macandy :!: Dlaczego nie podpisujesz postów :?:
Aktualny adres do tzw."Archiwum Zabużańskiego" to :
]Urząd Stanu Cywilnego m. st. Warszawy.
Wydział III Rejestrowy i Ksiąg Zabużańskich
03-718 Warszawa,
ul. ks. Ignacego Kłopotowskiego 1/3

tel: (22) 443 12 80 (81, 82)
fax: (22) 331 21 78
email: usc@warszawa.um.gov.pl
www.um.warszawa.pl
Tadeusz
macandy

Staszku i Tadeuszu dziękuję Wam za odpowiedz. Skontaktuję się z Kościołem Mormonów i z tym USC w Warszawie.

Andrzej Maciupa
macandy

Chciałem nadmienić,że w latach 70tych XXw. na Kresach była córka Zachariasza Kowalewskiego ze swoim mężem. Odwiedzili oni m.in.Rudnię 1 Nalibocką, Naliboki oraz Iwieniec. Jej mąż uzyskał odpis z księgi chrztów w jakimś urzędzie w Iwieńcu. Tam jak mówiła mi ciotka Helena (żyje nadal,ma 98 lat) znajduje się część ksiąg uratowanych podczas ataku bolszewików na Kościół w Nalibokach.

Andrzej Maciupa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”