Miedniewice - poszukuję Parafii

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Miedniewice

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Mam do Was pytanko...
Podczas poszukiwań genealogicznych natrafiłem na przodka, który urodził się w Miedniewicach... Idąc za tropem wziąłem mapę Polski i szukałem takiej wsi w okolicach parafii, w której księgach szukałem.... Znalazłem dwie wioski o nazwie Miedniewice położone niemal obok siebie jedna w woj. łódzkim, druga w Mazowieckiem... Dzieli je jakieś 15 km. i teraz pytanie, w których Miedniewicach urodził się mój przodek? Ale to pytanie retoryczne... Chodzi mi o to, gdzie można by znaleźć dokumenty parafialne z owych Miedniewic?? Te Miedniewice, które leżą w Mazowieckiem są parafialne, ale nia ma ich w bazie PRADZIAD, a te drugie leża blisko Bełchowa, ale nie występują w spisie...
Proszę Was o pomoc
Tomek1973

Sympatyk

Miedniewice

Post autor: Tomek1973 »

"Skorowidz Miejscowości KP" /śląska BC, tom 1, str 386/ podaje parafie dla tych miejscowości:
Szymanów oraz Skierniewice.

pozdrawiam - tomek
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Miedniewice

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Dziękuję
stanisław48

Sympatyk
Mistrz

Miedniewice

Post autor: stanisław48 »

Na stronie diecezji łowickiej http://www.diecezja.lowicz.pl/serwis/ w zakładce "parafie" są informacji , jakie miejscowości należą do danej parafii. Miedniewice w łódzkim należą do parafii skierniewickich : do św.Jakuba Apostoła i do św.Józefa Oblubieńca NMP.
Są tam podane dane na temat zakresu dat dla metryk i kontakt. Miedniewice mazowieckie też są w tej diecezji.

pozdrawiam , Stanisław
Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: marwro »

Witam Panie Tomaszu,

Nie pisze pan z których lat dokumentów pan szuka. Może to nie wniesie nic do tematu ale na pewno warto dodać, że w 1737 roku kościół w Miedniewicach został rozebrany i przeniesiony do Kurdwanowa. Zapewne wiązało się to z reorganizacją parafii.
Ponieważ piszę z pamięci nie powiem w tej chwili z których Miedniewic został on przeniesiony. Na pewno jest to informacja do znalezienia w literaturze lub internecie.
Nawiasem mówiąc kościół w Kurdwanowie, jeśli się nie mylę najstarsza drewniana świątynia na Mazowszu, nadal stoi i pięknie się prezentuje. Polecam każdemu kto będąc przejazdem w okolicy chce zobaczyć kawałek historii lub po prostu uroczą świątynię.

Pozdrawiam

Marek
Botev

Sympatyk

Post autor: Botev »

Szkoda tylko, że nie zachowały się dokumenty z Kurdwanowa. A i z Szymanowa są tylko w parafii (z całego powiatu sochaczewskiego w archiwach państwowych jest tylko końcówka XIX wieku - pewnie starsze duplikaty przechowywane były gdzieś w jednym miejscu i zostały zniszczone). Co do Miedniewic to potwierdzam - parafie Szymanów (Miedniewice w woj. mazowieckim) i Skierniewice (Miedniewice w woj. łódzkim). W XIX wieku w Skierniewicach była tylko par. św. Jakuba.
Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Botev piszesz, że akta z Szymanowa są tylko w parafii, a z jakich lat? Byłem w tej parafii szukając aktu urodzenia z 1902 r. Ksiądz z którym rozmawiałem powiedział mi że nie mają akt z tak odległych lat i odesłał mnie do AP lub AD.
A jeśli chodzi o zniszczone ASC to w powiecie sochaczewskim faktycznie jest licho. najbardziej boli mnie moja parafia - Kozłów Biskupi. parafia erygowana niemal 800 lat temu a najstarsze papiery z 1917. Żal...

Marek
Sawczuk_Anna

Sympatyk

Post autor: Sawczuk_Anna »

Księgi z USC z Szymanowa / Teresina są corocznie odsyłane do AP - tak powiedziała mojej mamie urzędniczka. Najstarsze przechowywane księgi mają 90 lat, czyli najstarsza dostępna jest z 1920. Zobaczyć je można w Urzędzie Gminy Teresin.
Pozdrawiam
Anna Sawczuk
Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

najstarsza dostępna jest z 1920.
A nie prawda... :)

Sam osobiście byłem na wiosnę w USC Teresin i widziałem na własne oczy akt urodzenia mojej babci z 1909 roku. Niestety tylko widziałem, bo ksera ani zdjęcia nie pozwolono mi zrobić... :(

Pozdrawiam

Marek
Sawczuk_Anna

Sympatyk

Post autor: Sawczuk_Anna »

A, to nie wiem...
Wg słów p.urzędniczki w 2006 ostatnią księgą dostępną była z 1916. Widziała moja mama i odpis jej zrobili.
Bałagan? Zmiany administracyjne?

Pozdrawiam
Anna Sawczuk
Botev

Sympatyk

Post autor: Botev »

marwro pisze:Botev piszesz, że akta z Szymanowa są tylko w parafii, a z jakich lat? Byłem w tej parafii szukając aktu urodzenia z 1902 r. Ksiądz z którym rozmawiałem powiedział mi że nie mają akt z tak odległych lat i odesłał mnie do AP lub AD.
W sumie to tam nie byłem, ale strona internetowa parafii podaje, że akta są od 1670 roku. Może ksiądz po prostu nie chciał udostępniać? Albo może już przenieśli akta do AD w Łowiczu?
Sawczuk Anna pisze:Księgi z USC z Szymanowa / Teresina są corocznie odsyłane do AP - tak powiedziała mojej mamie urzędniczka. Najstarsze przechowywane księgi mają 90 lat, czyli najstarsza dostępna jest z 1920.
No to jak to są przesyłane corocznie, skoro najstarsza ma 90 lat? A i w AP w Grodzisku są księgi z końca XIX wieku i początku XX. Wygląda, że istotnie przesyłane są mniej więcej na bieżąco - więc albo urzędniczka powiedziała nieprawdę albo jest "dziura" między dostępnym już w archiwum rokiem 1905, a rokiem 1916 czy 1920 w USC (znowu nie bardzo rozumiem twoją wypowiedź - przecież nie wysyłają do archiwum 90-cio letnich ksiąg, bo nie ma takiego przepisu, więc jak mieli w 2006 tylko 90 roczników, to dalej je mają).
mawro pisze:Sam osobiście byłem na wiosnę w USC Teresin i widziałem na własne oczy akt urodzenia mojej babci z 1909 roku.
Ano, właśnie. Czyli pewnie jakaś niedoinformowana urzędniczka była, skoro twierdziła, że mają tylko 90 roczników, a nie 100.
Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Bałagan? Zmiany administracyjne?
Być może. Czasami też ważne na jaką osobę się trafi.

Pozdrawiam

Marek
105mak

Sympatyk

Post autor: 105mak »

Witam potrzebna jest pomoc w jakim archiwum znajdują się akta z MIEDNIEWIC lata 1860r . OLIWIA
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

już kiedyś był taki wątek na forum
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... rt-0.phtml
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
105mak

Sympatyk