Jak poszukiwać rodziny w USA? ... (cz.3)

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

BOB30

Sympatyk

Re: Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp do ancestry.com

Post autor: BOB30 »

Dziękuję pani Władysławuie za te informacje
Mam jeszcze takie pytanie do pana czy jak chodzi o rodzinę i rodzieństwo Julii Egowin czy sa informacje o dalszym ich liosie dzieci itd.... poniewaz jak mili tyle lat jak chodzi o rodzieństwo Julii to teraz mają z 70 lat czy coś koło tego a jak dostać sioę do dzieci jej rodzieństwa czy ewentualnie dzieci Julii bo może wtedy będą coiś może wiedzieć o byłym mężu ich babci czyli o mężu Julii itd... dziękuję za odpowiedź Robert z Łodzi
Awatar użytkownika
Joanna71

Sympatyk

Post autor: Joanna71 »

To powinien być , bratanek,Julii Egowin

Victor J Egowin
79 Court St City: Plymouth
Massachusetts 02360-3823
tel: 508-747-4536

Joanna
Kubiak_Urszula

Sympatyk

Post autor: Kubiak_Urszula »

Pani Joanno bardzo dziekuje.Wiem na 100% ze Hieronim wrocil do Polski,dlaczego Stefania ma zapisane wdowa ?Zagadka.Jestem na etapie szukania Jazwinskich.Dziekuje za pomoc.Ula.
Kubiak_Urszula

Sympatyk

Pani Joanno bardzo dziekuje.Wiem na 100% ze Hieronim wrocil do Polski,dlaczego Stefania ma zapisane wdowa ?Zagadka.Jestem na etapie szukania Jazwinskich.Dziekuje za pomoc.Ula.
Kubiak_Urszula

Sympatyk

Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp do ancestry.com

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

BOB30 pisze:Dziękuję pani Władysławuie za te informacje
Mam jeszcze takie pytanie do pana czy jak chodzi o rodzinę i rodzieństwo Julii Egowin czy sa informacje o dalszym ich liosie dzieci itd.... poniewaz jak mili tyle lat jak chodzi o rodzieństwo Julii to teraz mają z 70 lat czy coś koło tego a jak dostać sioę do dzieci jej rodzieństwa czy ewentualnie dzieci Julii bo może wtedy będą coiś może wiedzieć o byłym mężu ich babci czyli o mężu Julii itd... dziękuję za odpowiedź Robert z Łodzi
Robercie,
pytasz o rzeczy, ktore wyjasnilem - nazwisko jest niezwykle rzadkie i obecnie jest tylko jedna rodzina o nazwisku Egowin w USA. Napisz na podane adresy, to sie dowiesz o dzieciach, o ile odpisza.
Ze spisu podanego przez Krystyne wynika, ze to Joe Lichodziewski z San Antonio, Texas byl w 1930 zolnierzem !!! i kawalerem.

Wladyslaw
olkatom

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: olkatom »

Joanna71 pisze:
olkatom pisze:Witam Panie Władysławie Dziękuję za odpowiedz lecz pragnęnapisac Bronisław,Bronisława,Kulińscyi Apolonia Sobieszek wyjechali z zaboru rosja ich rodzice to łukaszi eleonora ,mieszkali teraz woj lubelskie.Apolonia wyjechała z dwójką dzieci jako wdowa tam wyszła ponownie za mąż i stąd mam jej adres trudno wszystkiego odczytac bo to bardzo stara koperta .co mam dalej robic abym mogła się skontaktować z ich dziećmi może Pan mi wskaże jakieś namiary gdzie szukać.wiem ze mieszka w usa Wanda Mangrum lub Mangum pozdrawiam ola
serdecznie dziękuję i czekam na więcej dobrych wiadomości.dziękuję pozdrawiam ola
Awatar użytkownika
Krystyna_Czerniga

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Krystyna_Czerniga »

grzegorzlewierowski pisze:witam. w miare wolnego czasu prosiłbym o sprawdzenie nazwiska LEWIEROWSKI (chyba ze LEWEROWSKI(J)/(AJA) po białorusku)
czy można ?? :)
Witam Grzegorzu!
Jest tylko jedna lista pasażerów i jeden census.
Jeżeli kogoś szukasz,to podaj wiecej danych bo często
nazwiska są przekręcane a im więcej informacji to łatwiej znaleźć
szukaną osobę.

New York Passenger Lists, 1820-1957
about Pejs Lewerowski
Name: Pejs Lewerowski
Arrival Date: 11 Dec 1909
Estimated birth year: abt 1873
Port of Departure: Rotterdam
Ethnicity/Race/Nationality: Hebrew
Ship Name: Napolitan Prince
Search Ship Database: Search the Napolitan Prince in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: New York, New York
NATIVITY: Russia
Line: 20
Birth Location: Russia
Birth Location Other: stawescht kiew
Page Number: 95

http://img686.imageshack.us/img686/5325/lewerowski.jpg

1920 United States Federal Census
about Walter Cewerswski
Name: Walter Cewerswski
[Walter Lewerowski]
Home in 1920: Hamtramck, Wayne, Michigan
Estimated birth year: abt 1884
Birthplace: Poland
Relation to Head of House: Boarder
Father's Birth Place: Poland
Mother's Birth Place: Poland
Marital Status: Married
Sex: Male
Year of Immigration: 1908
Victor Tomaszewicz 31
Teofila Tomaszewicz 32
Francis Tomaszewicz 6
Stanley Tomaszewicz 3 7/12
Walter Tomaszewicz 1 10/12
Walter Cewerswski 36
Steve Ruboka 33

Pozdrawiam
Krystyna
grzegorzlewierowski

Sympatyk

Post autor: grzegorzlewierowski »

bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska lewierowski/a lub lewerowskij/aja piszac po białorusku
grzegorzlewierowski

Sympatyk

wiecej danych hmmm
mój dziadek sp. michał lewierowski urodził sie w derewni koło Słonima w roku 1921. miał brata wołodie, pietie, i siostre aniute. jego rodzice roman lewierowski i helena z domu trus mieszkali w derewni. helena zyła jeszcze w 1981r w slonimie a roman nie wiem kiedy zmarł. nie wiem gdzie są pochowani, babcia na pewno gdzies tem koło słonima a roman nie wiem. nie wiem ile roman miał rodzeństwa. ojciec romana miał na imie michał prawdopodobnie, tak mowił dziadek. wiec walter byłby bratem michała ?? :)

serdecznie dziekuje ale jeszcze musze rozgryzc to co mi pani wysłała :)

jaka miała by pani sugesie odnosnie dalszego korzystania z ancestry ??
Awatar użytkownika
Krystyna_Czerniga

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Krystyna_Czerniga »

grzegorzlewierowski pisze:wiecej danych hmmm
mój dziadek sp. michał lewierowski urodził sie w derewni koło Słonima w roku 1921. miał brata wołodie, pietie, i siostre aniute. jego rodzice roman lewierowski i helena z domu trus mieszkali w derewni. helena zyła jeszcze w 1981r w slonimie a roman nie wiem kiedy zmarł. nie wiem gdzie są pochowani, babcia na pewno gdzies tem koło słonima a roman nie wiem. nie wiem ile roman miał rodzeństwa. ojciec romana miał na imie michał prawdopodobnie, tak mowił dziadek. wiec walter byłby bratem michała ?? :)

serdecznie dziekuje ale jeszcze musze rozgryzc to co mi pani wysłała :)

jaka miała by pani sugesie odnosnie dalszego korzystania z ancestry ??
Grzegorzu,ale czy z tych krewnych,których wymieniłeś,wyemigrowała
do Ameryki ?
Na ancestry.com szuka się przede wszystkim emigrantów.
Pozdrawiam
Krystyna
grzegorzlewierowski

Sympatyk

nic mi nie wiadomo o emigracji lewierowskich, ( może bracia ojca mego dzadka wyjechali) ale jeśli to są krewni to te dane przybliżą mnie do dalszych poszukiwań

zastanawia mnie własnie bardzo mała liczba nazwiska lewierowski, ciekawe czy nie zostało ono zmieniane i dlaczego ? i czy prawidłowym jest zakładanie ze lewerowski to lewierowski
BOB30

Sympatyk

Post autor: BOB30 »

Pani Krystyno jeszcze jedno pytanko resztę postaram się już sprawdzić sam i napisać do tych osób które żyją jeszcze
tzn pani Joanna napisała rodzi9eństwo wymieniła Julii Egowin ale napoisała nazwisko rózne od pozostałtych a mianowicie Charles Dyczke

czy to jest osoba jakoś spokrewniona z Egowinami czyli rodziną Julii Egowin
bo nazwiosko rózne od pozostałych mężem chyba nie mógł być Julii Egowin czyli drugim mężem
Jak by ktoś mógł znaleść Centralne archiwum wojskowe armii USA bym był wdzięczny może wtedy bym napisał po prostu do wojska
dziękuję za wszelką pomoc udzieloną mi na tym Forum szczeg ólniości Dziękuję Pani Krystynie Joannie i Władysławowi za pomoc i zrozumienie mnie
jak bym dostał do strony wojska bym do nich napisał może coś by znaleźli
aha a mam pytanie jak osoby nie mają SSN co napisał pan władysław bo wtedy nie ma ich w żadnym spisie czy tylko nie można znaleźć poprzez internet a jakieś urząd stanu Cywilnego w USA posiada informacje które w necie ne są
Może uda się napisać a jak nie odpowiedzą to poproszę znajomą z USA żeby nawet zadzwoniła do nich Pozzdrawiam i dziękuję za pomoc
skopiowałem te posty które do tej pory mi odpowiedzieliście i jestem wdzuięczny że wmiarę co mogliście pomóc zrobiliscie
a reszta chyba już odemnie zależy

Pozdrawiam i żyuczę udanego początku roku
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

BOB30 pisze:Pani Krystyno jeszcze jedno pytanko resztę postaram się już sprawdzić sam i napisać do tych osób które żyją jeszcze
tzn pani Joanna napisała rodzi9eństwo wymieniła Julii Egowin ale napoisała nazwisko rózne od pozostałtych a mianowicie Charles Dyczke

czy to jest osoba jakoś spokrewniona z Egowinami czyli rodziną Julii Egowin
bo nazwiosko rózne od pozostałych mężem chyba nie mógł być Julii Egowin czyli drugim mężem
Jak by ktoś mógł znaleść Centralne archiwum wojskowe armii USA bym był wdzięczny może wtedy bym napisał po prostu do wojska
dziękuję za wszelką pomoc udzieloną mi na tym Forum szczeg ólniości Dziękuję Pani Krystynie Joannie i Władysławowi za pomoc i zrozumienie mnie
jak bym dostał do strony wojska bym do nich napisał może coś by znaleźli
aha a mam pytanie jak osoby nie mają SSN co napisał pan władysław bo wtedy nie ma ich w żadnym spisie czy tylko nie można znaleźć poprzez internet a jakieś urząd stanu Cywilnego w USA posiada informacje które w necie ne są
Może uda się napisać a jak nie odpowiedzą to poproszę znajomą z USA żeby nawet zadzwoniła do nich Pozzdrawiam i dziękuję za pomoc
skopiowałem te posty które do tej pory mi odpowiedzieliście i jestem wdzuięczny że wmiarę co mogliście pomóc zrobiliscie
a reszta chyba już odemnie zależy

Pozdrawiam i żyuczę udanego początku roku
Robert,

Charles Dyczke to szwagier ojca Julii, czyli wujek Julii.

SSN to jest cos, podobne do polskiej emerytury. Wprowadzono w USA ok 1937 roku. Jesli ktos nie mial stalej pracy, to nie mial SSN. Zyl pozniej z wlasnych oszczednosci lub przy pomocy rodziny.

Wrocilem do poprawnego tytulu watku !

Wladyslaw
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Witam ponownie,
zrobiłam pradziadkowi wykres co kiedy robił, żeby znaleźć te jego podróże za chlebem i wyszło mi na to, że:
Josef Jaras który przypłynął do Ellis Island 24 sierpnia 1895 r. to mógłby być on...

mogłabym prosić o oryginał obrazka ? bo ten z www.ellisisland.org bez pełnego dostępu jest strasznie marny i nie wiem czy to wszystkie strony, a chyba baza ancestry.com ma również listy pasażerów

z góry dziękuję
(to nic pilnego)

Beata

P.S.
A czy w związku z tym, że mamy rok 2010, to nie powinni udostępnić już spisów ludności z 1940 roku ? (chodzi mi o te cenzusy) Coś na ten temat wiadomo ?
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”