Koper wieś Olszówka powiat Jędrzejów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

gkop1957

Sympatyk
Ekspert

Post autor: gkop1957 »

Poszukuję aktu ślubu Kazimierza Koper urodzonego we wsi Olszówka parafia Mieronice w 1847 roku z Barbarą Łata prawdopodobnie urodzoną we wsi Łany parafia Wodzisław.
Grażyna Koper
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

A sprawdziłaś 1868 Wodzisław, małżeństw nie widzę ale jakieś alegata są na genbazie. Czyli jego odpis, bo on z Mieronic raczej
Marian.P

Sympatyk

Post autor: Marian.P »

Ale to chyba błąd prawidłowe imię to Kaźmierz , dwóch Kazików w jednej rodzinie ?
1832,6,Kazimierz,Koper,Karol,Rozalia,Lis,Mieronice,Olszówka
1847,5,Kaźmierz,Koper,Karol,Rozalia,Lis,Mieronice,Olszówk
gkop1957

Sympatyk
Ekspert

Post autor: gkop1957 »

To że dwóch Kazików też mnie zastanowiło. Ale bywało tak, że jak umarło dziecko o danym imieniu to następnemu urodzonemu dawano to samo imię. Nie znalazłam jednak aktu zgonu Kazimierza urodzonego w 1832 roku. I czy Kaźmierz i Kazimierz to to samo, czy dwa różne imiona?
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

Post autor: Majewska_Renata »

Witaj Grażyno

Moim zdaniem Kazimierz i Kaźmierz to to samo imię. W mojej rodzinie, w zbliżonym czasie, co najmniej 2 razy nadano takie samo imię dwojgu dzieci, które dożyły wieku dorosłego: 1) Mateusz Krzelowski, s. Sebastiana i Marianny, mieszkali w par. Krzcięcice, Świętokrzyskie (po sąsiedzku z Mieronicami i Wodzisławiem), 2) Katarzyna Kaczmarczyk, c. Aleksego, par. Sieciechowice, Małopolska.

Wracając do poszukiwanego przez Ciebie aktu ślubu: zauważ, że w parafii Wodzisław występuje wiele brakujących roczników metryk. Być może dlatego nie możesz znaleźć ich aktu ślubu. Podobnie jak Arek uważam, że allegata mogą pomóc. Może też być dopisek o ślubie tej pary przy akcie urodzenia któregoś z nich. Niestety chwilowo nie działa Genaza, więc nie mam jak sprawdzić.

Pozdrawiam serdecznie,
Renata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”