Kresy-parafie Sylwanowce, Sopoćkinie (Teolin), Kopciowo

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Wiesław_F

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Wiesław_F »

Witam,
Mam pytanie do znawców tematyki wschodniej. Interesują mnie księgi z parafii Sylwanowce, Sopoćkinie (Teolin), Kopciowo ewentualnie Wiejsieje za okres 1915 - 1928. W jakich archiwach mogę takie księgi znaleźć?
Dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam,
Wiesław_F
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Daniel_Paczkowski »

Zgony z roku 1915 z Sylwanowiec i zgony z Teolina z lat 1920 i 1924 w formie szczątkowej zostały odnalezione i sfotografowane w Augustowie i w Lipsku nad Biebrzą przez Jamiński Zespół Indeksacyjny. To co zostało jest zindeksowane i dostępne w Genetece, a w formacie rozszerzonym (wszystkie możliwe informacje spisane) w wyszukiwarce Geneo na stronie jzi.org.pl Nie wiem, czy coś uda się z tych parafii i z tego okresu jeszcze znaleźć. To co ocalało, ocalało przypadkiem, jak wynika z usłyszanych przez nas historii.
Ostatnio zmieniony wt 19 mar 2019, 07:54 przez Daniel_Paczkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiesław_F

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Wiesław_F »

Bardzo dziękuję za informację.
Pozdrawiam,
Wiesław_F
Marika

Sympatyk

Post autor: Marika »

Wysłałam maila do Proboszcza Parafii Sylwanowce i otrzymałam odpowiedz, że ksiegi, o które pytam (a pytałam o podobno zachowane fragmenty księgi chrztu i zgonów od 1857 do 1859 ) zostały już przekazane do Kurii i z powodu złego stanu są w archiwum diecezji.

Niestety nie mam możliwości tego sprawdzić.
Może ktoś ma możliwość weryfikacji, czy te księgi są w jakiś sposób tam dostępne? Podobno były też księgi i z innych lat.

To byłaby rewelacja, bo wszędzie twierdzono ( a szukam od 10 lat), że księgi z Parafii Sylwanowce się nie zachowały.

Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”