Highton - angielski budowniczy kolei żelaznej Mińsk-Witebsk

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
tozda

Post autor: tozda »

Dzień dobry, szukam informacji na temat nazwiska Highton. Z zapisków rodzinnych wynika, że był to angielski inżynier, budowniczy linii kolejowej Mińsk-Witebsk. Związany był w jakiś sposób z majątkiem Koszejki (podobno kupił).

Na wileńskiej Rossie jest grób Leontyny z Hightonów Wojnickiej (córki inżyniera) i Stanisława Wojnickiego. Leontyna urodziła się w 1867 a zmarła w 1899 roku (w wieku 32 lat).

Szukam jakichkolwiek informacji bądź na temat samego nazwiska, bądź na temat budowy kolei żelaznych na Kresach w latach 70tych XIX wieku. Niestety informacji jest bardzo niewiele. Wdzięczny będę za wskazówki i podpowiedzi.

Pozdrawiam
Grzegorz_Polak

Sympatyk

Post autor: Grzegorz_Polak »

Kolega poleca magazyn Świat Kolei http://miesiecznik.swiat-kolei.com/ . Jeśli poszukasz artykuły, to mogę zorganizować kopie. Podobno coś było w tym i zeszłym roku, ale musisz sam poczytać opisy w powyższym linku.
Grzegorz
Awatar użytkownika
tozda

Post autor: tozda »

Dzień dobry i serdeczne dzięki za podpowiedź. Przejrzałem kilka ostatnich roczników i udało mi się znaleźć następujące pozycje:

- październik 2017, Andrzej Massel, Od Morza Czarnego do Morza Bałtyckiego - z dziejów kolei Brzesko-Grajewskiej
- grudzień 2017, Andrzej Massel, Historia kolei - Od Morza Czarnego do Morza Bałtyckiego - z dziejów kolei Brzesko-Grajewskiej (2)
- Styczeń 2018, Andrzej Massel, Historia kolei - Od Morza Czarnego do Morza Bałtyckiego - z dziejów kolei Brzesko-Grajewskiej (3)
- luty 2012, Aleksander Smoliński, Stan kolejnictwa w Rosji w okresie wojny domowej oraz w czasie wojny z Rzeczpospolitą Polską - lata 1918-1922

Jeśli masz możliwość to ja chętnie skorzystam z kopii.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”