Odpis aktu urodzenia niezgodności w pisowni nazwiska

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Marian.P

Sympatyk

Post autor: Marian.P »

Witam,
pradziadek miał dwóch synów , każdy z nich miał inną pisownię nazwiska o takiej samej wymowie.
Podaje przykład: (prawdzwa pisownia różni sie trzema literami)
Nazwisko pradziadka : Michalski
Nazwisko pierwszego syna pradziadka Michalski
Nazwisko drugiego syna pradziadka Mihalski. (mego dziadka )
Pradziadek w dokumentach miedzy wojennych ma na nazwisko Michalski

Dostaje odpis zupełny aktu urodzenia dziadka i w nim mam wpisane nazwisko pradziadka Mihalski .Moje pytanie brzmi co mam zrobić żeby mi sprostowali tylko nazwisko pradziadka ?. Dodam , że praprapra dziadek też ma na nazwisko Michalski.

Marian
Ostatnio zmieniony czw 23 sie 2018, 00:45 przez Marian.P, łącznie zmieniany 2 razy.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

najpierw sprawdź kopie, może błąd przy wydawaniu odpisu
w USC poinformują Cię jak wygląda procedura zmiany danych
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Al_Mia »

Marianie
miałam podobny przypadek (w metryce urodzenia różnica jednej litery w nazwisku).
USC poinformował mnie że zmianę mogą wprowadzić wyłącznie na podstawie decyzji sądu.

pozdrawiam

Ala
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Nie do końca jest to prawdą (tzn nie kwestionuję, że USC mógł Ci tak odpowiedzieć na wniosek o sprostowanie).
Plus wnioskowanie, że jeśli w jakiejś sprawie było tak, to w innej (niekoniecznie w pełni analogicznej) będzie tak samo - jest ryzykowne.
Ostatnie sprostowanie robiłem w tym roku - bez sądu (ale to nie jest argument, że na pewno są będzie zbędny, jeno na ryzyko analogii bez znajomości przypadku)
https://www.mswia.gov.pl/pl/sprawy-obyw ... 0cywilnego
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Al_Mia »

Plus wnioskowanie, że jeśli w jakiejś sprawie było tak, to w innej (niekoniecznie w pełni analogicznej) będzie tak samo - jest ryzykowne.

Ja nic nie wnioskuję i nie przesądzam.
Dzielę się wyłącznie moim przypadkiem.

:D

pozdrawiam

Ala
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ok, to podziel się
kierownik USC wydał decyzję odmowną w odpowiedzi na Twój wniosek o sprostowanie AU Iksa, gdy przedstawiłaś ASC rodziców Iksa - tak?
Marian.P

Sympatyk

No wlasnie ale:
"Podstawą sprostowania są akta zbiorowe, wcześniejsze akty stanu cywilnego tej samej osoby lub akty stanu cywilnego wstępnych. "a wstepni ( tzn moja linia) ma inne nazwisko. chyba ,że np. akt zgonu pierwszego syna pradziadka też się liczy jako akt wstępnych ?
Marian.P

Sympatyk

Re: Odpis aktu urodzenia niezgodności w pisowni nazwiska

Sroczyński_Włodzimierz pisze:najpierw sprawdź kopie, może błąd przy wydawaniu odpisu
Dopiero teraz zauważyłem, 8.Adnotacje:
Niniejszy akt sporzadzono na podstawie prawomocnego postanowienia sądu powiatowego w z roku 1952 (jest numer)
Czy można gdzieś sprawdzić akta tego postanowienia?, drugie pytanie czy powrót pradziadka z zachodu mógł mieć jakiś związek ,że akt był wydny dopiero po tym postanowieniu ?
P.S.
Nie znam dokładnej daty powrotu możliwe ,że jeszcze był na zachodzie.

Marian
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

gdybać można, ale może lepiej sprawdzić w źródłowych?..tzn jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć lub uzyskać inny "namacalny" efekt
Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

Post autor: Orlik_Ala »

Al_Mia pisze:Marianie
miałam podobny przypadek (w metryce urodzenia różnica jednej litery w nazwisku).
USC poinformował mnie że zmianę mogą wprowadzić wyłącznie na podstawie decyzji sądu.

pozdrawiam

Ala
I ja miałam podobny przypadek - różnica jednej litery w nazwisku pana młodego w akcie małżeństwa (jak również w jego akcie urodzenia). Sprostowano w USC po 30 latach od ślubu, BEZ decyzji sądu, jedynie na podstawie odpisu aktu urodzenia ojca pana młodego. Jako podstawę podano: art 135 Prawa o aktach stanu cywilnego. Więc różnie bywa :)
Pozdrawiam, Ala
lukas_07

Sympatyk

Post autor: lukas_07 »

Marian.P pisze:
Sroczyński_Włodzimierz pisze:najpierw sprawdź kopie, może błąd przy wydawaniu odpisu
Dopiero teraz zauważyłem, 8.Adnotacje:
Niniejszy akt sporzadzono na podstawie prawomocnego postanowienia sądu powiatowego w z roku 1952 (jest numer)
Czy można gdzieś sprawdzić akta tego postanowienia?, drugie pytanie czy powrót pradziadka z zachodu mógł mieć jakiś związek ,że akt był wydny dopiero po tym postanowieniu ?
P.S.
Nie znam dokładnej daty powrotu możliwe ,że jeszcze był na zachodzie.

Marian
Postanowienie Sądu będzie w aktach zbiorowych do sporządzonego przez USC aktu urodzenia, czyli w zasobach USC. Akta sprawy sądowej powinny być w Sądzie lub w odpowiednim terytorialnie archiwum państwowym, o ile nie zostały zniszczone. To mogło być odtworzenie aktu urodzenia na podstawie postanowienia sądu.
Sprostowanie aktu urodzenia jest możliwe na podstawie odpisu aktu małżeństwa rodziców. Czy dane pradziadka w innych aktach stanu cywilnego dziadka (akt małżeństwa/ zgonu, o ile takie są) są prawidłowe?
Pozdrawiam
Łukasz
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

W mojej rodzinie również prostowano błędny zapis nazwiska w akcie, bez decyzji sądu i też chodziło o jedną literę. Sprostowanie nastąpiło po 13 latach, w latach 60-tych.
Zezwolenie na zmianę wydał Urząd Spraw Wewnętrznych m.st.Warszawy, na podstawie art. 28 prawa o asc z dnia 8.VI.1955. Sprostowanie aktu należało dokonać w formie wzmianki marginesowej, a podstawą do sprostowania stanowił odpis aktu urodzenia ojca.

Ela
Ostatnio zmieniony czw 23 sie 2018, 14:19 przez el_za, łącznie zmieniany 1 raz.
Marian.P

Sympatyk

Panie Łukaszu ,
stare akty nie zachowały się ,jak będę w kraju to jeszcze poszperam ale wątpię czy coś znajdę, teoretycznie jesli odpis aktu zgonu zamowi rodzina pierwszego syna pradziadka ,która ma na nazwisko Michalski to i akt wydadzą z nazwiskiem Michalski .

Na razie napisałem do Sądu Rejonowego z zapytaniem gdzie mogę uzyskać odpis postanowienia. A sąd też może oddalić wniosek tu przykład
Marian.P

Sympatyk

Odpisał kierownik USC , mogę sprostować nazwisko w akcie dziadka na podstawie aktu małżeństwa pradziadka jest w USC ( nie trzeba brac odpisu).
usługa jest płatna 39 zł ,ale jest umiejscowiona tnz. trzeba w tym samym USC składać wniosek gdzie był sporządzony akt. Tylko jedne zdanie mnie zastanawia
"Wskazując, iż sprostowaniu maja ulec w akcie dziadka nastepujące dane
nazwisko oraz nazwisko rodowe osoby oraz nazwisko i nazwisko rodowe ojca
oraz nazwisko matki."
Ja nie chcę prostować nazwiska dziadka (osoby) tylko w akcie dziadka sprostować nazwisko ojca i matki dziadka . Nie wiem, czy tak można ! .

Jeszcze ważna informacja: trzeba podać we wniosku imiona i nazwiska oraz adresy wszystkich dzieci dziadka. (jeśli żyją )[/img]
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

o! nie kazali brać odpisu i składać w tym samym miejscu, a potem się odwoływać od niesłusznie pobranej - super:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”