Nazwisko Roman Nasielsk, Mazowieckie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Nazwisko Roman Nasielsk, Mazowieckie

Post autor: Hanna_Iwona »

Poszukuję informacji o ur.1778 Franciszek Roman oraz ur.1781 Jan Roman.
Być może byli braćmi rodzonymi lub stryjecznymi.Byli szwagrami mojego 3pradziadka Adama Waśniewskiego.
Franciszek był w roku 1821 Ekonomen Lubomina a Jan Wulki dóbr szlacheckich.

Pozdrawiam :k: :k: :k:
Hanna-Iwona.
Ostatnio zmieniony czw 23 sie 2018, 13:14 przez Hanna_Iwona, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Nazwisko Roman

Post autor: Bozenna »

Romanowie to szlachta Ziemi Ciechanowskiej.
W polowie XVIII wieku znajdujemy ich w okolicy Przasnysza, szczegolnie w Smolen-Poluby (parafia Wegra).
Jesli to moze byc Twoja galez, zapytaj Adama Pszczolkowskiego na "forgen.pl" - on jest doskonaly w tych terenach i dobrze zna Romanow.
Pozdrawiam,
Bozenna
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Nazwisko Roman

Post autor: kola16 »

W Parysowie (woj.mazowieckie) często wymieniane jest nazwisko: Roman/Romanek/Romanow itp.
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Re: Nazwisko Roman

Hanna_Iwona pisze:Poszukuję informacji o ur.1778 Franciszek Roman oraz ur.1781 Jan Roman.
Być może byli braćmi rodzonymi lub stryjecznymi.Byli szwagrami mojego 3pradziadka Adama Waśniewskiego.
Franciszek był w roku 1821 Ekonomen Lubomina a Jan Wulki dóbr szlacheckich.

Hanna-Iwona.
Bożeno na Forgenie nie zamieszczę powyższych informacji,ponieważ miałam ogromne problemy z dostaniem się i zalogowaniem do swojego konta.A administrator nawet nie udzielił odp. :idea: Z Forgenem temat jest zamknięty.
Mikołaju dziękuję będę szukać.

Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Re: Nazwisko Roman

Podbijam temat (* choć bardzo wiele w tej materii się zmieniło wiele zdobyłam informacji dot.wspomnianego Franciszka Romana *) z zapytaniem ilu w tamtym okresie mogło żyć Franciszków Romanów z Nasielska?
Swojego czasu Elżbieta Ledke_Pawłowska udzielała odp w spr nazwiska Ołdakowski wspominając Romanów z Nasielska.Zastanawiam się czy Elżbiety wg MH Franciszek Roman to ta sama osoba co mój Franciszek Roman z Nasielska.?

Mój Franciszek Roman ur 1776 Parafia Popowo /Nasielsk s.Bartłomieja Romana i Franciszki Wojskowskiej .W roku 1803 Ślub z Marianną Waśniewską c.Pawła Waśniewskiego i Franciszki Zaścieńskiej.Na ich Ślubie występują Świadkowie dwaj Panowie Szymon Długołęcki i Józef Kaczeński.Zamieszkiwali Lubomin/Nasielsk.Ich córka Zuzanna Roman po męzu Mroziewicz. Franciszek Roman zmarł w 1831r w Lubominie/Nasielsk.
Za odpowiedź będę bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam Hanna Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”