Casus occultus?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

popoludnica

Sympatyk

Casus occultus?

Post autor: popoludnica »

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=257223 - metryki ślubów z Kłodna Wielkiego 1837r.

Natrafiłam na powyższą "przeszkodę" poszukując metryki ślubu przodków z dnia 19/11/1837 (tę datę wskazuje późniejsza wzmianka w spisie parafian z 1876r.).
Niestety wygląda na to że pod tym "tajemniczym przypadkiem" znajduje się ważna dla dalszych poszukiwań wskazówka.

Spotkał się ktoś z czymś podobnym?

Anna
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Casus occultus?

Post autor: kulik_agnieszka »

Jedyne z czym mi się kojarzy ten "przypadek tajemny" to sekretne/tajemnie małżeństwo przodków Oriany Fallaci z tym, że w tamtym wypadku akt ślubu ze względu na pozycję pana młodego spoczął u arcybiskupa.
Agnieszka
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

O małżeństwie sekretnym:
https://polona.pl/item/encyklopedja-kos ... o:metadata
Ja się spotkałem z takim zaklejonymi aktami tajnych małżeństw (matrimonium occultum), chyba w którejś z parafii lwowskich. Nie wiem, na ile to było zgodne z ówczesnym prawem kanonicznym. Tak czy inaczej odrębna księga małżeństw tajnych powinna się była znajdować w kurii i jeśli małżonkowie potrzebowali odpisu aktu małżeństwa to chyba zwracali się do kurii, a nie do parafii, gdzie zawarto małżeństwo.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Małżeństwo tajne miało takim na zawsze pozostać. Nie sporządzano odpisów według tego co czytałam, miało jedynie być zawarte dla spokojności sumienia- przed Bogiem a nie przed ludźmi.
Agnieszka
Andrzej75

Sympatyk

kulik_agnieszka pisze:Małżeństwo tajne miało takim na zawsze pozostać. Nie sporządzano odpisów według tego co czytałam
"Wypis z księgi tajemnych małżeństw i chrztów ma tęż samą wagę i wiarygodność, jaką mają wypisy z ksiąg metrycznych parafialnych, przez proboszczów wydawane".
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

Jako ciekawostka przepisy aktualnego kodeksu prawa kanonicznego dot. małżeństwa zawieranego tajnie (matrimonium secreto celebratum).
Rozdział VII
MAŁŻEŃSTWO ZAWIERANE TAJNIE
Kan. 1130 - Na skutek poważnej i naglącej przyczyny ordynariusz miejsca może zezwolić na tajne zawarcie małżeństwa.
Kan. 1131 - Zezwolenie na tajne zawarcie małżeństwa zawiera w sobie :
1 konieczność tajnego przeprowadzenia obowiązkowych badań przedmałżeńskich;
2 obowiązek zachowania tajemnicy o zawarciu małżeństwa przez ordynariusza miejsca, asystującego, świadków i małżonków.
Kan. 1132 - Obowiązek zachowania tajemnicy, o której w kan. 1131, n. 2, ze strony ordynariusza miejsca ustaje, jeśli z powodu jej zachowania zagraża poważne zgorszenie lub wielka szkoda dla świętości małżeństwa. O tym należy powiadomić strony przed zawarciem małżeństwa.
Kan. 1133 - Małżeństwo tajnie zawarte winno być zapisane jedynie w specjalnej księdze, przechowywanej w tajnym archiwum
kurii.

A skąd jest powyższy cytat dot. wypisów?
popoludnica

Sympatyk

Ciekawa lektura! Liczę bardzo na to, że karteczka skrywa tajemnicę zmiany nazwiska w latach 1932-1937. Sprawdzę w archiwum lwowskim, może będą mieli jakiś pomysł.

Anna
Ostatnio zmieniony wt 23 paź 2018, 13:32 przez popoludnica, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej75

Sympatyk

Heropolitanska_Izabela pisze:A skąd jest powyższy cytat dot. wypisów?
Z linkowanego artykułu w Encyklopedii kościelnej.
Pozdrawiam
Andrzej
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Z tego co zrozumiałam sekretni małżonkowie nie prowadzili wspólnych gospodarstw domowych. Dzieci chrzczone były pod fałszywym nazwiskiem i generalnie chodziło o to aby byli małżonkami tylko przed Bogiem a nie światem dla którego związek miał pozostać absolutną tajemnicą. Rzeczywiście w Encyklopedii Kościelnej jest mowa o wypisach ale na chłopski rozum ta informacja jest sprzeczna z istotą takiego związku. Szalenie ciekawa sprawa. Bardzo ciekawe byłoby poznanie szerszej gamy powodów dla których zawierano takie związki, być może niektóre przyczyny mogły wygasać i wtedy rzeczywiście odpis mógł być potrzebny bo para mogła dalej prowadzić wspólne życie jawnie.
Agnieszka
popoludnica

Sympatyk

Na chwilę obecną jedyne co przychodzi mi do głowy to represje po powstaniu listopadowym 1830-1831 i pomoc ze strony proboszcza - zmiana nazwiska objęła wszystkich członków rodziny (również dorosłe dzieci). Wygląda na to, że późniejszy proboszcz skrupulatnie przeanalizował metryki i nieświadomie rozgryzł tajemnicę pozostawiając adnotacje w spisie parafian:
http://agadd.home.net.pl/metrykalia/303 ... 0_0343.htm
http://agadd.home.net.pl/metrykalia/303 ... 0_0165.htm

Widzę też wygumkowane notatki, ale nie mogę ich rozczytać.

Bardzo intrygujące to jest:)

Anna
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Sekretny ślub unitów masz na myśli ?
Agnieszka
popoludnica

Sympatyk

„Sekretny ślub unitów” - tego nie widzę, w którym miejscu?
Metryki i parafia są rz-k (Kłodno Wielkie, par. Żółtańce k. Lwowa).
Anna
Heropolitanska_Izabela

Sympatyk
Adept

Post autor: Heropolitanska_Izabela »

Ja też nie widzę nigdzie zdania „sekretny ślub unitów”. To wygląda na „Kazimierz Paliwoda Małżeństwa brak”. I to by się zgadzało z tym wcześniejszym dopiskiem przy urodzeniu Anny „a to jakim sposobem”. Czytałabym to „a jakim sposobem dziecko skoro brak ślubu”. Potem jednak odkrył ten ślub sekretny i wymazał ten drugi dopisek.
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Ja też nie widzę ale i najpewniej ksiądz aktu nie czytał bez zgody biskupa. Niby państwo Paliwoda przestali fakt wspólnego pożycia ukrywać a wtedy fakt sekretnego ślubu stawał się możliwy do ujawnienia jednak koleżanka wspomniała, że łączy fakt sekretnego ślubu z powstaniem listopadowym. Parafie unickie zlikwidowano na terenach zabużańskich w 1839 stąd pomyślałam, że koleżanka to właśnie może mieć na myśli.
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”