Badanie DNA w celach ustalenia pochodzenia

Genealogia genetyczna, badanie DNA

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

podsumowanie nowości z 2017 z zakresu kopalnego DNA, z uwypukleniem R1
https://slowianiegenetykahaplogrupy.wordpress.com

"Opracowanie zaczynam od jednej z najważniejszych prac, jakie ukazały się w bieżącym 2017 r. Mowa o pracy zespołu pod przewodnictwem Iaina Mathiesona, genetyka z Harvard Medical School w Bostonie. [1] Rozprawa, o której mowa zawiera niebywałą wręcz ilość próbek kopalnego DNA. Jest ich ponad 200, z czego 129 to próbki męskiego DNA. "
200 z całej Europy to cały czas niebywała liczba próbek z kilkutysięcznoletnich (no cóż nie ma co ogródkami) zwłok
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ot ciekawostka (zza Wielkiej Wody, w tamtejszym obecnym języku)
https://ancient-code.com/dna-results-sh ... -american/
a nie tak dawno pisano tak:
https://www.express.co.uk/news/weird/69 ... ge-history
i podobnie (tez w poważniejszych niż ww miejscach)
Wirtualny

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Wirtualny »

Jest promocja w FTDNA. Cena za Family Finder wynosi 49$. Jest to badane autosomalne, a inne testy można dokupować i uszczegóławiać. Czas przechowywania próbek to 25 lat.

https://www.familytreedna.com/

Druga promocja jest w Ancestry.com, ale tylko wewnątrz USA. Koszt 59$. To jest test autosomalny z elementami Y-DNA i mtDNA. Jest znacznie większa baza i nie wycinają mutacji istotnych zdrowotnie, ale nie ma u nich (jak dotąd) możliwości pogłębiania badań.

https://www.ancestry.com/dna/

Jeśli to czyta ktoś z USA i jest zainteresowany tematem, to poproszę o wiadomość prywatną lub email.

If you live in the US and got interested in Ancestry.com DNA testing, please contact me via private message or email, please.
Pozdrawiam

Sławek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

"On May 24th, 2018, ysearch, our free, public genetic-genealogy database, will no longer be accessible as a result of the EU General Data Protection Regulation (GDPR) going into effect on May 25th."
y-search.org zamyka otwarty serwis 25 maja
domislaw

Nieaktywny

FTDNA - spadek zainteresowania?

Post autor: domislaw »

Hej,

w ciągu ostatnich lat zleciłem FTDNA badania kilku męskich przedstawicieli mojej rodziny (test Y-dna). W tym czasie, w miarę sukcesywnie, pojawiały się na profilach przebadanych w „matches” kolejne osoby z którymi dzielą oni wspólnego przodka. Od około 2-3 miesięcy zauważyłem jednak, że trafień pojawia się coraz mniej, a obecnie prawie w ogóle.

Zastanawiam się czy jest to po prostu związane z brakiem trafień wśród osób, które wykonują testy, czy też może wynika to ze spadku zainteresowania badaniami genetycznymi – może rynek już się nasycił?

Co o tym sądzicie?

Pozdrowienia,
Krzysiek
mikmal

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: mikmal »

Witaj,

chyba raczej powodem jest, ze testy autosomalne sa bardziej reklamowane i popularne. Sa tansze i obiecuja lepsza "zabawe" typu: jestem 10% Eskimosem, a w 17% Indnianinem...

Druga sprawa to koszta, testy Y12 byly tanie w porownaniu do Y111 lub Y500 i to odstrasza.
Pozdrawiam serdecznie
Mikolaj
Zapraszam do Malinowski DNA Surname Project na FTDNA
Awatar użytkownika
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Bartek_M »

U mnie w wynikach Y-DNA nieznaczne wyhamowanie od kwietnia. Ale 2017 r. był rekordowy - dwukrotny wzrost matchów.
Bartek
Michał_Golubiński

Członek PTG
Tytan

Post autor: Michał_Golubiński »

Nie wiem jak u was, u mnie kilkanaście testów Y i jeśli chodzi o matche to pojawiają się, ale tylko i wyłącznie na poziomie 12 markerów co mówi baardzo niewiele, tym bardziej, że od dawna nie było choćby jednego z Polski :( Pomijam oczywiście te, które sam dorobię. Tempo jest powolne, ale to przecież zależy też od tego ile sami osób w tą zabawę wciągniemy. Jeśli tak naprawdę nawet w naszym środowisku genealogów tylko niewielki odsetek wie o co chodzi w tych testach i miało je okazję wykonać to jest tutaj dużo pracy jeszcze do wykonania :)

Michał Golubiński
mikmal

Sympatyk
Kontakt:

Ja na poziomie Y12 mam setki jedno oczko wyzej kilkadziesiat, a pozniej juz tylko po kilka. Na Y111 jeden, na Y500 zero (ale licze na jedno dojscie w bliskim czasie).

Gdzie metryki sie koncza, zaczynaja sie geny. Trzeba miec nadzieje, ze coraz wiecej osob bedzie je robila.

Bawiac sie w fantastyke: gdyby kazdy czlowiek byl zbadany, drzewo siegajace tysiace lat, komputer by generowal w pare minut :-)
Pozdrawiam serdecznie
Mikolaj
Michał_Golubiński

Członek PTG
Tytan

Na moim Y mam na poziomie 37 kilka wyników. Gorzej z innymi kilkunastoma próbkami, ale jeśli chodzi o nowe matche to tak jak mówię, wyłącznie na poziomie 12 markerów i to nie pamiętam kiedy w ogóle ktoś z Polski się trafił :D

Ja niestety nie lubię czekać aż ludzie sami z siebie się przebadają z rodzin które mnie interesują, bo może się okazać, że nie dożyję. Sami powinniśmy edukowac i wciągać w to jak najwięcej osób, bo to przecież korzyść dla każdego z nas, kto kiedykolwiek takie testy wykonał.

Michał
interpoll

Sympatyk

Post autor: interpoll »

To i tak dobrze... u mnie przy 37 zero dopasowań
25 zero dopasowań
12 zero dopasowań .... eehh.

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
mikmal

Sympatyk
Kontakt:

Przy 12 zero? To niezle, musisz miec bardzo malo spotykana linie. Ja mam 500 z kawalkiem.

To plus i minus, jak juz trafisz, to nawet na poziomie 12 bedzie cos.
Pozdrawiam serdecznie
Mikolaj
Michał_Golubiński

Członek PTG
Tytan

interpoll pisze:To i tak dobrze... u mnie przy 37 zero dopasowań
25 zero dopasowań

Pozdrawiam
Paweł
Też mam jeden taki przypadek. Ogólnie dla większośći brak czegokolwiek powyżej 12 markerów, a jeden nie ma nawet i tego.

Co do braku zgodności nawet na poziomie 12 markerów to prosta sprawa - któryś z 12 markerów niedawno zmutował w twojej linii i dlatego nie ma zgodności 12/12 i stąd brak wyników. Dokupowałeś do tego panel SNP czy nic więcej z próbką nie robiłeś?

Michał
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

Michał_Golubiński pisze:
interpoll pisze:To i tak dobrze... u mnie przy 37 zero dopasowań
25 zero dopasowań

Pozdrawiam
Paweł
Też mam jeden taki przypadek. Ogólnie dla większośći brak czegokolwiek powyżej 12 markerów, a jeden nie ma nawet i tego.

Co do braku zgodności nawet na poziomie 12 markerów to prosta sprawa - któryś z 12 markerów niedawno zmutował w twojej linii i dlatego nie ma zgodności 12/12 i stąd brak wyników. Dokupowałeś do tego panel SNP czy nic więcej z próbką nie robiłeś?

Michał
To wbrew pozorom relatywnie częsty problem wśród polskich użytkowników. W dodatku z powodu konwergencji zgodność 12/12 czy 23/25, a nawet 35/37 może być przypadkowa, zwłaszcza w niektórych bardziej powszechnych haplogrupach, które mają za sobą okres gwałtownej ekspansji w starożytności. Brak match'y na poziomie 11 z 12 markerów, a więc (mniej więcej) do 78 pokoleń wstecz (ponad 2000-2300 lat do hipotetycznego wspólnego przodka) trochę odstrasza od inwestowania w SNP czy Big Y. Jeżeli w całej bazie profilów STR nie ma nikogo bliższej spokrewnionego to szansa, że zmieni się to po Big-Y jest bliska zeru. Chyba dla większości osób zainteresowanych stricte samą tylko genealogią, okres wpływów rzymskich to czasy zbyt abstrakcyjne by za wątłe hipotezy dotyczące rodzinnych koneksji płacić ponad 2000 zł.
interpoll

Sympatyk

Post autor: interpoll »

Tylko test podstawowy 37 markery.
J-M172
Najstarszy znany mi przodek po linii miecza pochodził z par. Brzeziny k. Łodzi (1730).
Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia genetyczna”