Szanowni Państwo.
Bardzo dziękuję za pomoc. Od wklejenia tych fragmentów metryk już się trochę podszkoliłam.
Czy możecie Państwo jeszcze raz spojrzeć na to, co już jakoś przetłumaczyłam.
Do luty 1803
Powyżej na str. musiał być rok i miesiąc, więc uzupełniający księgę posłużył się znaczkiem, & co po łacinie oznacza i ( oraz)? Więc Stanisław zmarł 27 lutego. Numer domu 11. Dalej Stanisław Ćwiok. Tu coś pisze, co nie mogę odczytać. Wygląda jak mendicus (żebrak?). Może Go rodzina puściła na starość z torbami. Dalej w odpowiednich rubrykach zaznaczone ukośną kreską -religia katolicka , płeć męska. An. – skrót od annus – rok. Tu lata życia – 70. Dalej zagadkowy znaczek. To jest chyba rubryka na przyczyny śmierci. Więc co to za fikuśny znaczek?
Drugi kawałek to fragment metryki urodzin. Już ja przetłumaczyłam tylko nie wiem, co to jest po nazwisku księdza?
Kolejny fragment (październik 1774)
Tu serdeczne dzięki za pomoc, bo z tym dokumentem miałam największy kłopot. Tyko, co z nagłówkiem. Na pozostałych metrykach jest w tym miejscu Suburbio Magno ( Przedmieście Większe), a tu są jakieś esy floresy.
Następny.
Co oznaczają skróty po Sebastian Zabawski- CJ viel Cewtos?
Kolejny.
Dnia(.......?) ten sam, co wyżej ochrzciłem dziecię imieniem Wojciech?
Następny.
30 Jan. – to chyba styczeń (januarus) Ja Wawrzyniec Morozowski. Dalej proszę o pomoc w odszyfrowaniu skrótów. Wiem tylko, że wikariusz. Dalszy ciąg przetłumaczyłam.
Przedostatni.
Ego to ja ale to się zaczyna chyba od ilego.
Ostatni.
Czy to jest ozdobnik od Anno Domini. Potem chyba litera f. czyli februarius – luty?
Liczę na waszą wyrozumiałość. Przypomnijcie sobie Wasze początki, gdy rozpoczynaliście ta zabawę.
Pozdrawiam . Ewa