Chruszczobród

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

krzy_klr

Sympatyk

Chruszczobród

Post autor: krzy_klr »

Dzien dobry,

mam pytanie odnośnie wsi Chruszczobród. Gdzie mogę znależć księgi metrykalne ? Czy ktoś może juz przeglądał księgi z tej wsi ?
Szukam nazwiska Klar
Pozdrawiam,

KK
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Chruszczobród

Post autor: Arek_Bereza »

krzy_klr

Sympatyk

Re: Chruszczobród

Post autor: krzy_klr »

Dziękuję serdecznie, może uda mi się doczytać. Czy jest jakiś sposób jak szybko przeglądać i doczytać się w księgach ?

Pozdrawiam, KK
LykkeTil

Sympatyk

Re: Chruszczobród

Post autor: LykkeTil »

Jeżeli satysfakcjonującym sposobem jest uprzednie sprawdzenie indeksów, to jest to najprostsza droga. Niekiedy przeszkodą jest pojawiająca się w latach 1868-1915 cyrylica. Jeżeli indeksu po prostu nie ma, warto zapoznać się z określeniami, które ułatwią nam znalezienie odpowiednich informacji z metryki, np. jeśli o język rosyjski chodzi zwrot "jawiłsja"/"Явилься" (po wyrażeniu zazwyczaj pojawia się imię ojca), "jego żeni"/"его жени" (czyli jego żony), lub "mieżdu"/"между" (oznaczające "między", spotykane przed nazwiskiem pana młodego w aktach małżeństw); do metryk łacińskich łatwo się przyzwyczaić.
Na pewno pomogłaby Panu także strona: http://www.moremaiorum.pl/jak-odczytywa ... uby-zgony/
Można znaleźć na niej także porady odnoszące się do innych języków - warto poszperać.

Pozdrawiam,
Łukasz.
EwaMolly

Sympatyk
Adept

Post autor: EwaMolly »

Ja od siebie polecę tę stronę: https://zofiafederowicz.com/akta/
Na poczatku bardzo się przydaje.
Ewa

Poszukuje nazwisk: Sudwoj, Rębosz. Wszelkie informacje o Chromińskich z okolic Warszawy również mile widziane.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”