Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.1

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

erzet

Sympatyk

Post autor: erzet »

Asiaa pisze:Witam mam pytanie czy ktoś z Państwa się orientuje jaka była fabryka konserw mięsnych w Paryżu dziadek miał tam pracować jako robotnik w 1936 roku
Witam, przed wojną działała wielka fabryka "charcuterie Dougoud" w miejscowości Aubervilliers pod Paryżem. Ale ona już nie istnieje i nic konkretnego na jej temat nie znalazłem w Internecie.
tboron

Sympatyk

Post autor: tboron »

Dobry wieczór

Czy ktoś z Państwa ma wiedzę o firmie
Corporation des Metaux et Transports d'Alsace et de Lorraine

a mianowicie czym się zajmowała i gdzie można znaleźć informacje o pracownikach z Polski?

Pzdr

Tomasz
ajaneczek

Post autor: ajaneczek »

Dobry Wieczór.
Mogę prosić o sprawdzenie brata mojej babci - Jan Skowron (być może Jean - taki podpis mamy na zdjęciu który wysłał do babci), urodzony we Francji (rejony kopalnii)w 1926 roku syn Stefana i Józefy, oraz Stefana Skowron który pozostał we Francji , matka Józefa urodzona 1896 rok w Polsce wróciła do Polski i tu zmarła. Babcia nie miała kiedyś możliwości odszukania brata. Teraz próbuję coś ustalić. Dziękuję i Pozdrawiam Anna
ElzbietaP

Post autor: ElzbietaP »

tboron pisze:Dobry wieczór

Czy ktoś z Państwa ma wiedzę o firmie
Corporation des Metaux et Transports d'Alsace et de Lorraine

a mianowicie czym się zajmowała i gdzie można znaleźć informacje o pracownikach z Polski?

Pzdr

Tomasz
W tym dokumencie (po francusku) na stronie 11 jest pod numerem 26.006 wlasnie "Corporation des Metaux et Transports d'Alsace et de Lorraine"

Wg tego co czytam we wstepie to sa archiwa rodziny de Detrich ("de Dietrich" to wielka marka francuska, w tym takze agd), ktore sa w 97 kartonach, inwentarz zrobiony na mikrofilmach.

Ten inwentarz na mikrofilmach jest dostepny.

Ponizej kopia wstepu przetlumaczona na polski. URL naz koncu.

Elzbieta

(wstep francuski)
Les archives de la famille de Dietrich remontent pour les plus anciennes au XIIIe siècle. Elles sont situées au château de Reichshoffen depuis 1988.

Le fond d'archive de Dietrich représente environ 100 mètres linéaires. La majeure partie du fond a été archivée par Mme Georger-Vogt., et il reste une partie qui n'a pas encore été traitée.
Le classement établi se présente ainsi. Les archives anciennes se trouvent dans les cartons 1 à 97 et sont classées par thèmes ou par période. Les cartons 1 à 31 concernent les seigneuries, les cartons 31 à 36 traitent des usines de la fin du XVIIe au début du XIX, les cartons 37 à 46 concernent la période de 1826 à 1939, les cartons 47 à 74 sont au sujet de la famille, les cartons 50 à 58 concernent Jean III, les cartons 59 à 64 concernent Philippe Frédéric de Dietrich et les cartons 75 à 91 sont à propros de l'histoire de l'entreprise après les premiers microfilmages.
Tous ces cartons, de 1 à 97, ont été microfilmés en 1964 à Paris avant de revenir à Reichshoffen. Ces microfilma se trouvent aux Archives nationales à Paris, aux Archives départementales du Bas-Rhin à Strasbourg et aux Archives de Dietrich à Reichshoffen.
Enfin ce fond est complété par le fond moderne, qui début vers 1820 et comprend deux parties, A et B. C'est ce fond qui est principalement concerné ici.

L'inventaire fait par Mme Goeger-Vogt est constitué de plusieurs répertoires qui reprennent les classements par cartons et le contenu de ceux-ci. Les cartons qui ont le plus intéressé la recherche de l'histoire de la sécurité sociale sont ceux qui se trouvent dans le classement des fonds modernes, qui concernent les archives administratives ainsi les archives liées au personnel de l'entreprise.

Le fond de Dietrich appartient actuellement à l'Association de Dietrich et l'ouverture au public du fond est organisé par l'Association de Dietrich. Elle se fait sur rendez-vous, en général les jeudis au château de Reichshoffen.
//
(po polsku, glownie google translate – zle tlumaczenie poprawione)
Archiwa rodziny Dietrich siegają, te najstarsze, do XIII wieku. Zostały one umieszczone w zamku Reichshoffen od 1988 roku.

Zasoby archiwalne Dietricha to około 100 metrów bieżących. Większość substancji została zarchiwizowana przez panią Georger-Vogt, ale nadal istnieje część, która jeszcze nie została przetworzona.
Ustalona klasyfikacja jest następująca. Stare archiwa znajdują się w kartonach od 1 do 97 i są klasyfikowane według tematów lub według okresu. Kartony od 1 do 31 dotyczą [wożów] latyfundii (Latyfundium), kartony od 31 do 36 zajmują się fabrykami od końca XVII do początku XIX, kartony od 37 do 46 dotyczą okresu od 1826 do 1939, kartony od 47 do 74 dotyczą w przybliżeniu rodzine, kartony od 50 do 58 dotyczą Jean III, kartony od 59 do 64 koncernu Philippe Frédéric de Dietrich i kartony od 75 do 91 to historia firmy po pierwszym mikrofilmowaniu.
Wszystkie te kartony, od 1 do 97, były mikrofilmowane w 1964 r. w Paryżu przed powrotem do Reichshoffen. Mikrofilmę można znaleźć w Archiwum Narodowym w Paryżu, w archiwach departamentów Bas-Rhin w Strasburgu i w archiwach de Dietrich w Reichshoffen.
W końcu to tło uzupełnia nowoczesne tło, które rozpoczyna się około 1820 roku i składa się z dwóch części, A i B. To właśnie ten fundusz dotyczy głównie tutaj.

Spis sporządzony przez panią Goeger-Vogt składa się z kilku katalogów, które pokazują rankingi według pól i ich zawartości. Kartony, które najbardziej interesowały się badaniem historii zabezpieczenia społecznego, to te, które znajdują się w klasyfikacji nowoczesnych funduszy, które dotyczą archiwów administracyjnych, a także archiwów związanych z personelem firmy.

Obecność Dietricha należy obecnie do stowarzyszenia Dietrich, a otwarcie dla niego funduszu jest organizowane przez stowarzyszenie Dietrich. Jest to na umowione spotkanie, zwykle czwartki w zamku Reichshoffen.
==

www.chrss-alsacemoselle.fr/wp-content/u ... ch2017.pdf
ajaneczek

Dobry Wieczór.
Mogę prosić o sprawdzenie brata mojej babci - Jan Skowron (być może Jean - taki podpis mamy na zdjęciu który wysłał do babci), urodzony we Francji (rejony kopalnii)w 1926 roku syn Stefana i Józefy, oraz Stefana Skowron który pozostał we Francji , matka Józefa urodzona 1896 rok w Polsce wróciła do Polski i tu zmarła. Babcia nie miała kiedyś możliwości odszukania brata. Teraz próbuję coś ustalić.

Dziękuję i Pozdrawiam Anna
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Baza naturalizacji - Jean z rodzicami (NAT) i rodzeństwem (EFF)

Czy to o niego chodzi? Czy zgadza się miejsce urodzenia rodziców?

https://zapodaj.net/b5453f614d2ae.jpg.html
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
ajaneczek

Do Elgra.
Dziękuje bardzo. Przesłałam do Pani wiadomość na priv.

pozdrawiam
Anna
ajaneczek

elgra pisze:
ajaneczek pisze:Do Elgra.
Dziękuje bardzo. Przesłałam do Pani wiadomość na priv.

pozdrawiam
Anna
Nic nie dostałam.
Przesłałam ponownie, gdyby Pani nie otrzymała na forum skopiuje w odpowiedzi.
ajaneczek

Do Elgra
A czy mogę prosić o sprawdzenie jeszcze Stefan Skowron w neutralizacji (pokazuje mi się jeden)

pozdrawiam
Anna J.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

tboron

Sympatyk

Akt małżeństwa Metz, Francja - prośba o pomoc

Dzień Dobry

Proszę o pomoc jak zdobyć akt małżeństwa z Metz we Francji?

Na stronie https://archives.metz.fr/4DCGI/WEB_Regi ... /ILUMP9999 oraz https://archives.metz.fr/4DCGI/WEB_Regi ... /ILUMP9999
Archiwum Miejskiego w Metz znalazłem informacje o moim dziadku Boron Wladislaw, który 01 lutego 1930 zawarł związek małżeński z SzymczakVeroniqa. Numer aktu 47.

No i dalej nie wiem jakie podjąć kroki...

Pozdrawiam

Tomasz Boroń
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Podaje adres

Hôtel de Ville
service état civil
1 place d'Armes
57000 Metz
tboron

Sympatyk

elgra pisze:Podaje adres

Hôtel de Ville
service état civil
1 place d'Armes
57000 Metz
Dziękuję bardzo, mam jeszcze pytanie odnośnie uzyskania aktu chrztu i ślubu z Basilique Saint-Vincent, Metz, Moselle, France

Tomasz Boroń
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Basilique Saint-Vincent
4 Place Saint Vincent
57000 Metz
tboron

Sympatyk

Dzień dobry

Mam pytanie, odnośnie strony www.service-public.fr, na której złożyłem wnioski o udostępnienie aktów USC (zgon, małżeństwo oraz urodzenia).

W odpowiedzi otrzymałem takie informacje:

..."Acte non détenu par la commune"...
..."Dossier clos"...
..."décès de plus de 75 ans"...
..."acte de mariage de plus de 75 ans"...

i co one znaczą ? Czy udostępnią akta ? Czy trzeba zwrócić się gdzieś indziej ?
Proszę o pomoc...

Tomasz Boroń
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”