Barwałd Dolny, Średni, Górny - fotografie ksiąg
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
dobrychemik

Mam fotografie wszystkich ksiąg metrykalnych parafii Barwałd (wsie Barwałd Dolny, Barwałd Średni, Barwałd Górny) dostępnych w Archiwum Archidiecezjalnym w Krakowie. Zakres lat: 1790-1899 z licznymi brakami.
Mile widziane dość konkretne prośby o wyszukiwanie, gdyż zasobu jeszcze nie opracowałem.
Mile widziane dość konkretne prośby o wyszukiwanie, gdyż zasobu jeszcze nie opracowałem.
-
Bogunia_Andrzej
Proszę uprzejmie o udostępnienie – jeżeli to byłoby możliwe – wszystkich zapisów metrykalnych dotyczących dwóch rodów w Barwałdach:
1. PACZYŃSKICH (Barwałd Dolny)
2. KONDAKÓW (Barwałd Górny)
Mój dziadek (ze strony ojca) Sylwester Bogunia, z sąsiedniej Łękawicy, ożenił się (1910) z Magdaleną KONDAK (1885-1944) z Barwałdu Górnego, natomiast pradziadek (ze strony matki) Jan PACZYŃSKI (1837-1902) z Barwałdu Dolnego ożenił się (ok. 1860 r.) z Katarzyną Kowalczyk z Łękawicy.
Materiały te chciałbym wykorzystać do dalszego opracowywania genealogii mojej rodziny. Bardzo proszę o pomoc.
Andrzej Bogunia
(Kraków)
jedrzejboguna@wp.pl
1. PACZYŃSKICH (Barwałd Dolny)
2. KONDAKÓW (Barwałd Górny)
Mój dziadek (ze strony ojca) Sylwester Bogunia, z sąsiedniej Łękawicy, ożenił się (1910) z Magdaleną KONDAK (1885-1944) z Barwałdu Górnego, natomiast pradziadek (ze strony matki) Jan PACZYŃSKI (1837-1902) z Barwałdu Dolnego ożenił się (ok. 1860 r.) z Katarzyną Kowalczyk z Łękawicy.
Materiały te chciałbym wykorzystać do dalszego opracowywania genealogii mojej rodziny. Bardzo proszę o pomoc.
Andrzej Bogunia
(Kraków)
jedrzejboguna@wp.pl
Nie mam konkretnej prośby, ale jeśli w trakcie przeglądania dla innych poszukujacych znajdzie sie ślad nazwiska Rogala, Mamcarczyk, Adamczyk (mieszkali w Łękawicy )w księgach najstarszych czyli do ok 1830 to bardzo prosze o wiadomośc, w zamian przy okazji moge sprawdzić coś w zasobach sasiedniej parafii Klecza (również zdjęcia z AAD Krakow)
Ania
Ania
Pozdrawiam Ania Bernat
par.swietokrzyskie:Łopuszno,Przedbórz,Skotniki,Czermno,Ręczno,małopol.Miechów,Koniusza,Czaple W.,Proszowice,podkarp:Jeżowe,Kamień,Bieliny,Łętownia maz.Jasienica,Jelonki,Czermno,Złorotia
par.swietokrzyskie:Łopuszno,Przedbórz,Skotniki,Czermno,Ręczno,małopol.Miechów,Koniusza,Czaple W.,Proszowice,podkarp:Jeżowe,Kamień,Bieliny,Łętownia maz.Jasienica,Jelonki,Czermno,Złorotia
Witam,
jeśli można by było, to proszę o sprawdzenie:
1) aktu ślubu JEDNEGO z tych Załuskich (w nawiasie podana prawdopodobna data ślubu)
- Anna Załuska + Franciszek Zemła (1870)
- Jan Załuski + Franciszka Gołąb (1867)
- Marianna Załuska + Maciej Moskała (1871)
- Franciszka Załuska + Paweł Filek (1860)
2) aktu urodzenia Załuskiego/Załuskiej, którego/której akt małżeństwa został znaleziony
PS. Chodzi mi o poznanie imion rodziców ojca (Jana Załuskiego) Anny, Jana, Marianny, Wiktorii i Franciszki. Chcę dowiedzieć się ile lat miała w chwili ślubu któraś córka lub syn Jan i na podstawie tego odnaleźć jej akt urodzenia (gdzie być może będą wypisani jej dziadkowie)
Gorąco pozdrawiam,
Dawid Paździorko
dawidpazdziorko[T]gmail.com
jeśli można by było, to proszę o sprawdzenie:
1) aktu ślubu JEDNEGO z tych Załuskich (w nawiasie podana prawdopodobna data ślubu)
- Anna Załuska + Franciszek Zemła (1870)
- Jan Załuski + Franciszka Gołąb (1867)
- Marianna Załuska + Maciej Moskała (1871)
- Franciszka Załuska + Paweł Filek (1860)
2) aktu urodzenia Załuskiego/Załuskiej, którego/której akt małżeństwa został znaleziony
PS. Chodzi mi o poznanie imion rodziców ojca (Jana Załuskiego) Anny, Jana, Marianny, Wiktorii i Franciszki. Chcę dowiedzieć się ile lat miała w chwili ślubu któraś córka lub syn Jan i na podstawie tego odnaleźć jej akt urodzenia (gdzie być może będą wypisani jej dziadkowie)
Gorąco pozdrawiam,
Dawid Paździorko
dawidpazdziorko[T]gmail.com
-
dobrychemik

-
Cieliński_Grzegorz
-
dobrychemik

-
pklimowicz
Panie Piotrze,pklimowicz pisze:Szanowny Panie,
Prosze o sprawdzenie dat urodzin dzieci: Jan Załuski + Franciszka Gołąb (1867)
Franciszek
Jozef
Jakub
Wiktor
Antoni (1877)
Jan ?
corka ?
Ludwik (1887)
Antoni byl moim dziadkiem
Serdecznie pozdrawiam
Piotr Klimowicz
miło mi poinformować, że pański pradziadek Jan Załuski był bratem mojej 3prababci, Wiktorii.
Gałąź Załuskich z Barwałdu jest u mnie wyciągnięta do ok. 1680 roku.
Mój email: dawidpazdziorko@gmail.com
Pozdrawiam,
Dawid Paździorko
-
sylwia_uniwersal

czy moglby pan sprawdzic czy jest akt urodzenia lub slubu Tomasza Uniwersal
dzisiaj sie dowiedzialam ze urodzil sie 12/12/1879 - 20.3.1959 w Stanislaw Gorny jego zona to Zofia Heszko
jego rodzice to Jozef i Katarzyna moze ich akta tez by sie znalazly (sporo universalow bylo tez Barwałd Średni)
Dziekuje Sylwia
dzisiaj sie dowiedzialam ze urodzil sie 12/12/1879 - 20.3.1959 w Stanislaw Gorny jego zona to Zofia Heszko
jego rodzice to Jozef i Katarzyna moze ich akta tez by sie znalazly (sporo universalow bylo tez Barwałd Średni)
Dziekuje Sylwia
-
Bek_Aleksandra
Skirlińscy
Uprzejmie proszę o sprawdzenie aktów urodzin synów Jana Skirlińskiego i Marianny (Marii) z Gołębiewskich/Gołębiowskich/Gołąb)
- Edwarda Melchiora Skirlińskiego - ur. 18 marca 1829 r.
- Ludwika (Józefa) Skirlińskiego - ur. ok 1828.
- być może znajduje się tam więcej osób o nazwisku Skirliński.
Z aktów ich małżeństw wynika, że obaj urodzili się w Barwałdzie (nie podano którym).
Z góry dziękuję za poświęcony czas
Aleksandra
- Edwarda Melchiora Skirlińskiego - ur. 18 marca 1829 r.
- Ludwika (Józefa) Skirlińskiego - ur. ok 1828.
- być może znajduje się tam więcej osób o nazwisku Skirliński.
Z aktów ich małżeństw wynika, że obaj urodzili się w Barwałdzie (nie podano którym).
Z góry dziękuję za poświęcony czas
Aleksandra
Skirlińscy
Uprzejmie proszę o kwerendę urodzenia w przedziale 3-4 lat:
Józef Tatar ur ~ 1846 r w Barwałdzie Dolnym s. Wojciecha i Franciszki Cezar ( na podstawie metryki ślubu z 1879r)
Dziękuję,
Robert
Józef Tatar ur ~ 1846 r w Barwałdzie Dolnym s. Wojciecha i Franciszki Cezar ( na podstawie metryki ślubu z 1879r)
Dziękuję,
Robert
-
Pająk_Kinga

Skirlińscy
Witam,
Uprzejmie proszę o sprawdzenie w metrykach urodzeń parafii Barwałd następujących osób:
- Jan Pająk (syn Andrzeja i Anny) - ur. 1832 rok,
- Marianna Jarosz (córka Walentego i Katarzyny) - ur. 1833 rok
Mogę również pomóc przy opracowaniu tego zasobu/indeksacji.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam,
Kinga Pająk
Uprzejmie proszę o sprawdzenie w metrykach urodzeń parafii Barwałd następujących osób:
- Jan Pająk (syn Andrzeja i Anny) - ur. 1832 rok,
- Marianna Jarosz (córka Walentego i Katarzyny) - ur. 1833 rok
Mogę również pomóc przy opracowaniu tego zasobu/indeksacji.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam,
Kinga Pająk