Nowa Wies, powiat wloclawski
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
W akcie slubu mojego przodka Andrzeja Czaplewskiego (Czaplickiego) z 1858 roku znalazlem, ze urodzil sie okolo 1838 w Nowej Wsi (Nowawies) pow. wloclawski. Malo konkretna wskazowka. Sprawdzone zostaly parafie, gdzie Nowa Wies wystepuje: Izbica, Blenna, Lubien, Kruszyn - bez rezultatu. Moze ktos jest w stanie udzielic wiecej informacji o Nowych Wsiach w owczesnym powiecie wloclawskim badz jakis wskazowek, ktore umozliwia dalsze poszukiwania. Z gory dziekuje za pomoc. Krzysztof Czaplewski
- Pieniążek_Stanisław

W powiecie włocławskim miejscowość Nowa Wieś była jeszcze, poza wymienionymi, w parafiach: Kowal i Przedecz.
Ta ostatnia to była Nowa Wieś Wielka
Pozdrawiam
Staszek
Ta ostatnia to była Nowa Wieś Wielka
Pozdrawiam
Staszek
Witam!
Ja poszukiwałem tez tej wsi w okolicach włocławka i znalazłem koło Duninowa miedzy Płockiem a Włocławkiem. Więc może to być tam ale również gdzieś w innym miejscu bo to bardzo popularna nazwa jak na wieś.
Pozdrawiam!
Mariusz C.
Ja poszukiwałem tez tej wsi w okolicach włocławka i znalazłem koło Duninowa miedzy Płockiem a Włocławkiem. Więc może to być tam ale również gdzieś w innym miejscu bo to bardzo popularna nazwa jak na wieś.
Pozdrawiam!
Mariusz C.