informacja o odznaczeniach II wojna światowa

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Stańczyk_Kasia

Sympatyk

Post autor: Stańczyk_Kasia »

Gdzie mogę znaleźć informacje na temat jednostki w której służył dziadek w trakcie II wojny światowej i odznaczeń, które dostał? Dostałam odpowiedź z Wojskowego Biura Historycznego, że nie odnaleźli w swoich kartotekach nazwiska Piotr Owczarz. Dziękuję za każdą wskazówkę.
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Salve Kasiu,

Hmmm, a moze wiesz, czy dziadek bil sie w 1939 r.? Czy moze byl na Zachodzie u Andersa? A moze przyszedl z nad Oki?.... II wojna miala wiele frontow i armii gdzie sie bili Polacy.

Reasumujac, podaj wiecej danych :-)

RAFael
Stańczyk_Kasia

Sympatyk

Dziadek urodził się w 1912r. w Olejowie na Podolu. Po wojnie trafił na zachód Polski. Co się w międzyczasie działo - niestety nie wiem. Wiem, że moja wiedza jest marna, szukam trochę po omacku. Ale może na coś gdzieś trafię....
Awatar użytkownika
Gandalf_de_Grey

Sympatyk

Post autor: Gandalf_de_Grey »

Salve Kasiu,

A jak dziadek trafil po wojnie na Zachod, to gdzie pracowal? Moze zachowal sie gdzies pisany przez niego zyciorys. Wtedy moze cos wspomnial gdzie byl w wojsku?

A babcia nic nie wie ani mama? Moze chociaz w jakies broni sluzyl? Np czy byl w artylerii, moze ulanem etc

Pozdrawiam,

RAFael
Grzegorz_Polak

Sympatyk

Post autor: Grzegorz_Polak »

Na straty.pl są trzy osoby o tym nazwisku, ale żadna z tego rocznika.
Napisz może do Biura Informacji i Poszukiwań PCK?
Grzegorz
ravkom

Sympatyk

Post autor: ravkom »

Pozdrawiam,
Rafał
Ewka58

Sympatyk

Re: informacja o odznaczeniach II wojna światowa

Post autor: Ewka58 »

Stańczyk_Kasia pisze:Dziadek urodził się w 1912r. w Olejowie na Podolu. Po wojnie trafił na zachód Polski. Co się w międzyczasie działo - niestety nie wiem. Wiem, że moja wiedza jest marna, szukam trochę po omacku. Ale może na coś gdzieś trafię....
Jest świetna strona Olejowa http://www.olejow.pl

Może warto tam zadać pytanie na forum
Pozdrawiam
Ewa
Stańczyk_Kasia

Sympatyk

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Stronę Olejów na Podolu znam, faktycznie widnieje tam podpis dziadka i jego brata. Jak dziadek z babcią przyjechali na zachód, zamieszkali w jednej z wiosek i później cały już czas pracowali na gospodarce. Babcia niestety nie żyje. Ale być może jutro dowiem się czegoś od kuzyna, choć małą wskazówkę.
Marian.P

Sympatyk

Re: informacja o odznaczeniach II wojna światowa

Post autor: Marian.P »

Kasiu ,udaj sie do USC gdzie był wydany (na ziemiach odzyskanych) akt urodzenia dziadka i poproś o zrobienie fotokopi aktu stanu cywilnego i wszystkich dokumentów jakie dziadek tam wypełniał .tam będzie na pewno zyciorys pisany ręcznie i jakis wniosek repatriacyjny.Znasz imie ojca Dziadka?
Pozdrawiam
Marian
Stańczyk_Kasia

Sympatyk

Tak, znam imię ojca. Jego akt urodzenia otrzymałam z USC w Warszawie Wydział Ksiąg Zabużańskich. Czy dobrze zrozumiałam - wniosek repatriacyjny i życiorys składało się do USC miejsca urodzenia, tak? Ślicznie dziękuję za pomoc.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a skąd informacja, że służył w wojsku w czasie wojny?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Stańczyk_Kasia

Sympatyk

Dziadek był kombatantem. Miał odznaczenia, które niestety się nie zachowały. O tym że służył w wojsku mówią też jego dzieci.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Ok, to zmienia wiele:) Urodzony w 1912, więc raczej odznaczenia (jeśli wojskowe) to za II wojnę i (co ważne) nie w czasie wojny raczej, a po wojnie przyznane.
Na początek ZBOWiDowskie archiwalia lokalne może bym zaproponował...
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Stańczyk_Kasia

Sympatyk

Dziękuję Panie Włodzimierzu za trop :-)
Marian.P

Sympatyk

Post autor: Marian.P »

Stańczyk_Kasia pisze:Tak, znam imię ojca. Jego akt urodzenia otrzymałam z USC w Warszawie Wydział Ksiąg Zabużańskich. Czy dobrze zrozumiałam - wniosek repatriacyjny i życiorys składało się do USC miejsca urodzenia, tak? Ślicznie dziękuję za pomoc.
Dziwne. coś mi tu nie pasuje .Jak trafil po wojnie na zachód polski to musiał w miejscowym USC wyrobić metryke urodzenia (nawet jak metryka była odtwarzana na podstawie Ksiąg Zabużańskich) i tam się legalizować .Czy coś pisze w akcie urodzenia we wzmiankach dodatkowych ? i gdzie był sporządzony akt ,co pisze? . Imie ojca jest ważniejsze od daty urodzenia którą w czasie II wojny i po, umyślnie zmieniano np.żeby nie trafić na roboty,dlatego date urodzenia w dokumentach wojskowych może mieć inną.

Najlepiej proszę jeszcze raz zapodać tylko znane fakty i daty a nie jak dotychczas zbiór opowiadań.Pozdrawiam
Marian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”