Metryki - różnice między Mazowszem a Kresami

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

matidran

Sympatyk

Post autor: matidran »

Dzień dobry
Mam dwa pytania genealogicznego laika:)
Przeglądam metryki z XIX z Mazowsza i z Kresów.
Te pierwsze (z Geneteki), wpisy z poszczególnych parafii, zawierają dużo informacji o wieku i pochodzeniu wymienionych tam osób.
Te z Kresów (z Family Search) pogrupowane w dekanaty i wpisywane w tabele są już dużo uboższe w informacje.
1. Czy to specyfika regionu, czy też te tabele z Kresów były robione na podstawie dokładniejszych parafialnych zapisków takich jak na Mazowszu?

2. I drugie wydaje mi się, że oczywiste pytanie, ale wolałbym się upewnić - na Mazowszu podają dwie daty, na Kresach już tylko jedną. Rozumiem, że mam sobie od tej kresowej daty odjąć 13 dni, żeby przeliczyć na kalendarz gregoriański?

Dziękuję za pomoc
Mateusz Ostrowski
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

przeglądaj dokumenty nie indeksy (więc nie geneteka)
"XIX wiek" to za szeroko, by szybko a precyzyjnie
kanał dystrybucji to nie produkt:)
tzn nie najistotniejsze jest kto publikuje kopie, a nawet kto przechowuje dokumenty z których kopie są publikowane - istotne kto wytworzył (tzw aktotwórca)

poszukaj co to
akt stanu cywilnego/księga cywilna
akt stanu cywilnego/księga cywilno-wyznaniowa
Księstwo Warszawskie
Królestwo Polskie
"gubernie zachodnie"
DODAĆ nie odjąć i nie zawsze (nie przez cały XIX wiek "wszystko na wschodzie" było rosyjskie)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Arek_Bereza »

To żadna specyfika. Takie sprawy regulują stosowne przepisy. Inne na terenie Królestwa Polskiego (kodeks Napoleona i pochodne) inne w Rosji. Nie było dokładniejszych chyba, że masz na myśli spisy 1802-1818. Data w uproszczeniu tak jak piszesz
matidran

Sympatyk

Post autor: matidran »

Zawężając ten XIX wiek mówię o jego drugiej połowie, czyli Królestwo Polskie, bo to okolice Pułtuska a na Kresach Nowe Troki. I oczywiście przeglądam skany dokumentów nie tylko indeksy. To był skrót myślowy z tymi źródłami. W obu przypadkach są to metryki kościoła katolickiego.

Dziękuję za info o przepisach - to sporo wyjaśnia.
Mateusz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

OK:) bo określenie "Kresy" to różnie było i jest stosowane (więc strzał z ziemiami zabranymi/Rosją/guberniami zachodnimi trochę był w ciemno - wszak była możliwość "C.K.")
inne państwa, system, jurysdykcja, częściowo język, określenia podmiotów nietożsame

druga połowa czyli na Mazowszu "typowe ASC", Nowe Troki przejściowo (ale nie druga połowa XIX wieku) to pewnie datowania miały zmianę z "nowego" na "stary" (to do sprawdzenia czy) ze "starego" na "nowy" (za Napoleona) później znów z nowego na stary (jak ponownie Rosjanie weszli), i w XX ze "starego" na "nowy " ale generalnie system bardziej stabilny, tj mniej zmian niż w Kongresówce
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

Kwestia różnych uregulowań cywilnych, ale warto zauważyć, że metryki prawosławne, również w Polsce, prowadzone były w ten sam sposób co metryki wszystkich wyznań w Rosji poza Królestwem Polskim.
Co do daty: pamiętaj, że w XIX wieku różnica między juliańskim a gregoriańskim wynosiła 12 dni, dopiero od 1900 jest to 13.
Pozdrawiam
Hubert
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

wszystkich? niechrześcijańskie w Rosji mają taką samą formę jak prawosławne w Królestwie?
pomijam kwestie uregulowań zmiany wiary, chodzi mi o formę -cały XIX wiek rosyjska mojżeszówka jak znane nam prawosławne z Królestwa?
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Nowe Troki ? Nie wiem czy zdążyli w parę miesięcy przejść na jakiś inny system. Na fs z tych czasów są spisy zwykle ale na epevaldas z np. Merecza są metryki trydenckie za 1812 i 1813
Litwos

Sympatyk

Post autor: Litwos »

Niestety, metryki (akta stanu cywilnego) w Koronie a metryki na Litwie, to niebo a ziemia.

Z jednej strony w aktach stanu cywilnego (19 wiek) bywaly opisy rodzicow swiadkow (sic!), wiek, zawod, stan, pochodzenie, koligacje wobec innych obecnych, nr domu, podpisy, etc. - a z drugiej na Litwie czasami metryki chrztu w ktorych nie jest wymienione nawet nazwisko matki... Szczegolnie w malych parafiach.
Pozdrawiam
Robert
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

W metrkach na fs, pełnych (nie spisach) po 1827 zwykle nazwisko matki jest. Żeby był jakis plus kresowych - w aktach zgonu jest info przyczynie śmierci
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:wszystkich? niechrześcijańskie w Rosji mają taką samą formę jak prawosławne w Królestwie?
pomijam kwestie uregulowań zmiany wiary, chodzi mi o formę -cały XIX wiek rosyjska mojżeszówka jak znane nam prawosławne z Królestwa?
Miałem styczność z metrykami żydowskimi, luterańskimi, katolickimi, prawosławnymi z terenów obecnej Łotwy i Białorusi - wszystkie zdają się być podobne. Na pewno forma ich jest bardziej zbliżona do prawosławnych z terenów Królestwa, niż katolickich z Królestwa. Szczególnie chodzi mi tu o formę tabelaryczną. Być może treściowo różnie bywało, nie zagłębiałem się aż tak. Jeżeli się mylę, proszę mnie poprawić.
Pozdrawiam
Hubert
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ja nie wiem:) z rzadka odpisy i to wszystko, co miałem okazję:)
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Przepraszam że trochę obok tematu
Czy ktoś spotkał się z metrykami prawosławnymi w Królestwie Polskim? w latach 1815 - 1834 kiedy to powołano biskupstwo w Warszawie. Znając wrogi stosunek Cerkwi do kościoła greckokatolickiego raczej wykluczone aby chrzty czy śluby odbywały się w cerkwiach greckokatolickich. Prawosławie zaczęło się dopiero odradzać , Zaczęły powstawać pierwsze cerkwie prawosławne. Tu z Wikipedii jak to było w Warszawie
https://pl.wikipedia.org/wiki/Cerkiew_% ... _Warszawie
W innych regonach Królestwa było podobnie.
Jak zatem wtedy w tym przejściowym okresie było z metrykami .Dla jasności mam na myśli tylko metryki wyznaniowe a nie akta stanu cywilnego do 1825 roku (bo w latach 1815 – 1825 te zdarzenia metrykalne musiały być odnotowane w aktach stanu cywilnego). Ale po 1825 roku to ośrodki wyznaniowe (parafie , zbory, gminy żydowskie) przejęły te obowiązki? Czy te księgi metrykalne tych pierwszych prawosławnych parafii gdzieś w archiwach się zachowały?
Ps A w samym temacie olbrzymia przewaga metryk „kresowych” nad Krolestwem, moim zdaniem najbardziej cenną w genealogii było wyliczanie żyjących dzieci w aktach zgonu rodziców
Litwos

Sympatyk

Post autor: Litwos »

Arek_Bereza pisze:W metrkach na fs, pełnych (nie spisach) po 1827 zwykle nazwisko matki jest. Żeby był jakis plus kresowych - w aktach zgonu jest info przyczynie śmierci
Arku,

Tak, pozniej sie robi lepiej. Mi chodzilo o te przed ok. 1827 rokiem.

Co do przeczyny zgonu, to rzeczywiscie jedyny plus, ale w Kronie przez opisanie zwiazku miedzy zglaszajacym smierc (syn, wujek, stryj etc.) mozna "skleic" linie. Wiec i tu jest przewaga.
Pozdrawiam
Robert
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Robercie,
Specjalnie pisałem o latach po 1827, bo lata wcześniejsze na fs to zwkle spisy a nie metryki, przynajmniej te po 1802.
Jerzy,
Twoja uwaga o dzieciach oczywiście bardzo trafna, niby wiedziałem lecz zapomniałem :) a wiedza stąd bezcenna. Czasem info nie było pełne, bo ktoś spisującemu nie powiedział ale to ważny czynnik przy poszukiwaniach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”