Lignowy Szlacheckie - parafia pw. św.Marcina

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

wieslaw1965

Sympatyk

Post autor: wieslaw1965 »

Witam.
Poszukuję skanu metryki ślubu moich przodków z parafii Lignowy Szlacheckie. Skan metryki ślubu dotyczy osób: Jakub Grabowski i Barbara Sawicka z roku 1833.
Jeśli może mi ktoś pomóc w tej sprawie, to bardzo proszę o pomoc.
Wiesław J.
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Wiesławie,

Akt urodzenia Małgorzaty S.z roku 1826 mogłeś i nadal możesz bez problemu uzyskać free of charge z zasobów FS - tj tu https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library (wystarczy raptem założyć konto i się zalogować) natomiast ślub Jakuba z Barbarą z roku 1833, który nie jest dostępny on-line i jak dobrze przecież wiesz znajduje się w zasobie AD Pelplin i znasz przecież nr tego aktu to jest 12, nr zdjęcia to jest również 12 jak i nr księgi ślubów tj W6.
Wystarczy zatem zamówić skan tego aktu telefonicznie lub mejlowo i za kilka złotych uzyskać go elektronicznie tu http://www.diecezja-pelplin.pl/instytuc ... iecezjalne

W aspekcie poszukiwanych przez Ciebie Heleny J.i Jana Bolesława J. sprawdź śluby w Genetece - bo jest ich po kilka dla osób o takich samych imionach i nazwiskach i na tej samej zasadzie jak wyżej zamów te akty w w/w Archiwum (jest duże prawdopodobieństwo, że dwa akty dotyczą tych poszukiwanych przez Ciebie osób).

Potrzeba niewiele wysiłku by uzyskać wiele w sensie genealogicznym

Pozdrawiam

Janek
wieslaw1965

Sympatyk

Post autor: wieslaw1965 »

Janek,

Skan aktu, urodzenia i chrztu Małgorzaty S. z roku 1826 już posiadam od życzliwej osoby. Natomiast Barbara była jej siostrą i chciałem się dowiedzieć z metryki ślubu, ile miała lat jak wychodziła za mąż, aby wstępnie określić w jakim roku się urodziła. Wiem, że tylko w ten sposób mogę to określić, ponieważ metryk urodzeń i chrztu z tych lat nie ma. Janek, dziękuję Ci za interesujące wskazówki, które mi przekazałeś i wszelką pomoc.

Pozdrawiam,

Wiesław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”