Cwirko-Godycki .. Poszukiwanie przodkow.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Ewa_Z

Sympatyk

Cwirko-Godycki .. Poszukiwanie przodkow.

Post autor: Ewa_Z »

Temat:"Stanislaw Cwirko-Godycki. Poszukiwanie przodkow."

Poszukuje przodkow mojego dziadka Stanislawa Gadyckiego (Cwirko-Godycki), ur. 25.04/7.05 1899r. Warszawa; chrzest w Parafii Przemienienia Panskiego na ul.Miodowej; matka Franciszka Bronislawa; od 1930 zamieszkaly w Toruniu; do 1939 zapisany w ksiegach ludnosci w Gzowo, pow.pultuski; w latach 1935-39 zamieszkaly w Gdyni; w latach miedzywojennych majacy rodzine w okolicy Pulaw.
Szukajac w archiwach natknelam sie na dwie rodziny, ktore ewentualnie moga nalezec do jego rodziny:
- Jedna, mieszkajaca w Warszawie na ul.Miodowej (XIX wiek),
- Druga, mieszkajaca w Gzy i Winnica, pow.pultuski (XIX wiek).
Dziekuje za wszelkie informacje.
Ewa
kujawiak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kujawiak »

W książce Władysława Kubiaka pt. ,,Oni tworzyli historię Lubrańca'' znajduje się notka biograficzna Franciszka Ćwirko-Godyckiego (1904-1979), nauczyciela w LO w Lubrańcu od 1947r. Był synem Antoniego i Franciszki z Żywickich. Urodził się w Rakowiczach w powiecie nieświeskim, województwo nowogródeckie. Mogę przesłać Pani skan z książki, jeżeli Pani chce.
Pozdrawiam:
Filip
Ewa_Z

Sympatyk

Witam, jestem tym zainteresowana. Akceptuje wszelkie informacje ktore moga dojsc do rodziny dziadka.
Dziekuje
Ewa
kujawiak

Sympatyk
Mistrz

Proszę podać mi na pw adres e-mail, na który mam wysłać skan.
Pozdrawiam:
Filip
Ewa_Z

Sympatyk

Niestety, nie wiem jak podac na pw moj e-mail. Jestem tu nowicjuszka.
Pozdrawiam.
Ewa
kujawiak

Sympatyk
Mistrz

Wysłałem wiadomość do Pani tutaj na stronie. Proszę wejść na stronę główną, tam znajdzie Pani po lewej moją wiadomość.
Pozdrawiam:
Filip
Ewa_Z

Sympatyk

Witam, dziekuje za skan. Juz go wydrukowalam.
Pozdrawiam.
Ewa
Ewa_Z

Sympatyk

Witam, uzupelniam moja informacje o dziadku.
Z zawodu byl kamieniarzem, kamieniarzem-rzezbiarzem. Uczestniczyl w wojnie polsko-bolszewickiej (1919-1920), bedac zolnierzem Legionow Pilsudskiego. Nalezal tez do Wojsk Pancernych w 1939 r.
Dziekuje za informacje.
Ewa
Ewa_Z

Sympatyk

Cwirko-Godycki Franek - Poszukiwanie potomkow

Witam,
Poszukuje potomkow Franka Cwirko-Godycki, ur.prawdopodobnie w ~1800 r., maz Franciszki "Jajuszkiewicz" (?), przebywajacy w Guberni Minsk, w Slycku w 1838r., a pochowany w Guberni Smolensk, Roslawy. W 1838 roku urodzil mu sie syn Felix Wladyslaw (w Slycku). Czy Franek i Franciszka Cwirko-Godyccy mieli inne dzieci ?
Dziekuje za informacje.
Ewa
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Ewo!
Podaję dwie informacje, które mogą Ci się przydać:
1.Jest osoba (Lech Godycki Ćwirko), która odtwarza dzieje rodu i wspomina tego Franciszka, o czym pisze na forum ASSOCIATION OF THE BELARUSIAN NOBILITY http://www.nobility.by/forum/index.php?topic=490.0
2. O innym przedstawicielu rodu podano poniższą notkę na portalu http://rosgenea.ru/ :
Цвирко-Годицкий Николай Амвросиевич (1887--до июля 1953,Иерусалим, Израиль) Капитан артиллерии. Старый кадровый офицер Русской имп. армии, блестящий топограф, друг русских инвалидов. О его кончине сообщили русские военные инвалиды в Сирии, Ливане и Палестине. Умер на 67-м году жизни. [Незабытые могилы... М.,2007. Т.6. Кн.3.]
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Ewa_Z

Sympatyk

Witam,
Dziekuje za tak szybka wiadomosc, ale niestety jezyka rosyjskiego nie znam. Posluguje sie tylko jezykiem polskim, francuskim i angielskim. Niestety, na forum "nobility" nie rozumiem tekstu rejestrowania. Szkoda ze nie ma innej mozliwosci.
Dziekuje jeszcze raz.
Ewa
Naate

Sympatyk

Post autor: Naate »

Witam

Poszukuję rodziny i wszelkich informacji o

1)
Michale Ćwirko-Godyckim (1899-1960) i jego żonie Jadwidze Ćwirko-Godyckiej z Wróblewskich (1903-1972) zam.Horawce (Horawka?) spod Nieświeża, Radziwiłłów

Urodzony w Dubiejkach okolice Nieświeża

2) Józef Ćwirko-Godycki (ojciec Michała) (zm 1905) i Salomea Ćwirko-Godycka zd.Rymaszewska (1860-1925)

3) Wincenty Ćwirko-Godycki (Ojciec Józefa)
Ostatnio zmieniony czw 13 wrz 2018, 16:29 przez Naate, łącznie zmieniany 2 razy.
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Witam,

jest jeszcze jedna linia rodziny, bezpośrednio wywodząca się od byłego właściciela zamku w Janowcu nad Wisłą.

https://zamki.res.pl/janowiec.php

Szukaj tam, gdzie mieszkał "Pan Samochodzik".

Pozdrawiam

Robert
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Osadnicy wojskowi 1920r:
Michał Ćwirko-Godycki ,bombardier,osada Horawka,pow.Dzisna ,woj.Wileńskie ,nr działki 3
http://www.wastan.pl/biblioteka/zbior/p ... jskowi.pdf
Pozdrawiam
Ela
Naate

Sympatyk

Post autor: Naate »

Och, jak cudownie <3
Dziękuję Ela.

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”