Spisy ludności Warszawy

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Joanna_Krzemińska

Sympatyk

Post autor: Joanna_Krzemińska »

Kaczmarek_Aneta pisze:Witam,

wprawdzie nie bezpośrednio o spisach ludności warszawskiej będzie, ale chciałabym skreślić kilka słów o pewnym periodyku, który jest świetnym, moim zdaniem, źródłem informacji o ruchu ludności i nie tylko XIX-wiecznej Warszawy.

Będąc ostatnio w Bibliotece Narodowej miałam przyjemność przeglądania kilkunastu numerów Warszawskiej Gazety Policyjnej za rok 1868 (w oryginale).
http://alpha.bn.org.pl/search*pol/t?SEA ... +Policyjna

Codziennie wychodząca gazeta zawierała m.in.:
- dane osób przybyłych do Warszawy (imię, nazwisko, skąd przybył/a)
- dane osób wyjeżdżających z Warszawy (imię, nazwisko, dokąd wyjechał/a)
- dane osób zmarłych (imię, nazwisko, wiek, zawód) – nie w każdym numerze
- dane osób, które doznały jakichś wypadków (śmiertelnych lub nie, z opisem wypadku)
- dane osób, które zagubiły legitymacje (odpowiednik dowodów osobistych ?)
- inne mniej istotne kwestie (taksy za przejazdy dorożkami, ceny żywności etc.)

Dla porównania wypożyczyłam jeszcze rocznik 1907 i tam danych personalnych było o wiele mniej, ale się zdarzały, np. spis właścicieli danej posesji, czy spis robotników danego zakładu. Były za to bardzo ciekawe, sporządzane comiesięcznie statystyki dotyczące:
- wiadomości o pogodzie
- ruchu ludności (ile sporządzono metryk żywo i martwo urodzonych noworodków z podziałem na dzieci ślubne, nieślubne, ile wystawiono metryk ślubów i zgonów; ile osób wyjechało i przyjechało z/do Warszawy)
- zgonów (ze względu na płeć, wiek, rodzaj choroby, wykonywany zawód, parafię)

Był również spis parafii warszawskich (zanotowałam tylko rzymskokatolickie):

Św. Jana
Panny Maryi
Św. Antoniego
Przemienienia Pańskiego
Narodzenia Najświętszej Maryi Panny
Św. Andrzeja
Wszystkich Świętych
Św. Barbary
Św. Aleksandra
Św. Trójcy
Św. Krzyża
Na Pradze
Św. Augustyna

Lektura zajmująca i bardzo cenna. Nie wiem jak pod kątem, szczególnie ruchu ludności, przedstawiają się inne lata, ale myślę, że warto to sprawdzić.
Warszawska Gazeta Policyjna dostępna jest w Czytelni Czasopism BN. Najstarsze roczniki zostały zmikrofilmowane.

Pozdrawiam serdecznie :)

Aneta
Anetko,
jesteś skarbnicą wiedzy, koniecznie muszę się wybrać do Biblioteki Narodowej. Mój Wincenty Janiszewski przybył do Warszawy właśnie ok roku 1868.
Pozdrawiam
Joanna

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Pozwolę sobie włączyć się do wątku.Warszawska Gazeta Policyjna jest także dostępna na stronach e-buwu.
Jako Gazeta Policyjna w języku polskim obejmuje lata 1845-1866 a jako Warszawska Gazeta Policyjna -lata
1869-1915.Ta druga drukowana jest po polsku i po rosyjsku (dwustronnie).Brak roczników 1867,1868,które są dostępne jak pisze Aneta wyłącznie na miejscu w Bibliotece,choć nie wiem dlaczego.Może są w kiepskim stanie?
Obie Gazety zawierają mnóstwo informacji dot.ludności nie tylko Warszawy,ale mam wrażenie ,że nie wszyscy przyjezdni i "wyjezdni" bywają odnotowani,bo nie znalazłam dotychczas mojego pradziadka,który też przybył do stolicy ok.1870 roku a cofnęłam się już do 1855.
pozdrawiam
Ewa
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Ta Gazeta Policyjna to cud-źródło! Dzięki - mam fantastyczne zajęcie na najbliższy miesiąc :)
Pozdrawiam
Joanna
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Doprecyzuję:
Ta wcześniejsza po polsku też nazywa się Warsz.Gaz.Pol,tylko jak wyszukuję to wpisuję bez Warszawska, bo wtedy pokazuje się ta rosyjskojęzyczna
Ewa
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

ewa_os pisze:Pozwolę sobie włączyć się do wątku.Warszawska Gazeta Policyjna jest także dostępna na stronach e-buwu.
Jako Gazeta Policyjna w języku polskim obejmuje lata 1845-1866 a jako Warszawska Gazeta Policyjna -lata
1869-1915.Ta druga drukowana jest po polsku i po rosyjsku (dwustronnie).Brak roczników 1867,1868,które są dostępne jak pisze Aneta wyłącznie na miejscu w Bibliotece,choć nie wiem dlaczego.Może są w kiepskim stanie?
Obie Gazety zawierają mnóstwo informacji dot.ludności nie tylko Warszawy,ale mam wrażenie ,że nie wszyscy przyjezdni i "wyjezdni" bywają odnotowani,bo nie znalazłam dotychczas mojego pradziadka,który też przybył do stolicy ok.1870 roku a cofnęłam się już do 1855.
pozdrawiam
Ewa
W uzupełnieniu wypowiedzi Ewy, podaję link do zdigitalizowanych numerów tej gazety:
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/publicatio ... 1&lp=1&QI=
Myślę, że jeśli ktoś poszukuje konkretnych osób, warto po prostu skorzystać z ogólnej wyszukiwarki e-BUW (wpisujemy imię i nazwisko w cudzysłowie), która powinna wyłapać notatki z różnych zdigitalizowanych obiektów e-BUW:
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra
Oczywiście brak wyniku nie oznacza, że takowej wzmianki nie ma na pewno. Trzeba sprawdzić ręcznie :-)

Pozdrawiam
Aneta
Małgosia_G

Sympatyk

Post autor: Małgosia_G »

Zainteresowała mnie kwestia ksiąg meldunkowych Ochoty powojennych. W Urzędzie Dzielnicy Ochota powiedziano, że nie zachowały się księgi dla ulicy Sędziowskiej sprzed 1960 roku, co jest niemożliwe, chyba że ktoś celowo je zniszczył. Czy jest szansa, że we wspomnianym wyżej Wydziale Archiwum Biura Organizacji Urzędu m.st. Warszawy (Senatorska 27 ?) jednak te księgi są? Czy to jest odrębna komórka? Czy jednak w Urzędzie Dzielnicy Ochota mają pełne informacje i tych ksiąg nie ma?
Pozdrawiam
Małgosia
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie mają pełnej informacji
co gorsze - uważają (pomimo, że to jeden urząd - m. st. Warszawy), że to nie ich sprawa sprawdzić /przekierować /forwardować pismo i powiadomić o podjętych działaniach
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Małgosia_G

Sympatyk

Post autor: Małgosia_G »

No to spróbuję się dowiedzieć.
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Małgosia
adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

Mam pytanie - czy jest dostępny online spis mieszkańców Warszawy z lat 1935-1939? Z dokumentów mojej Babci wyłuskałem jej przedwojenny adres warszawski i chciałbym sprawdzić kto z rodziny wtedy z nimi mieszkał.
Z góry dziękuję za pomoc.
Adam
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

nie
adamrw

Sympatyk

Dziękuję. Na razie więc sobie odpuszczę, bo ulicę Babcia po wojnie wpisała w papiery jakąś lichą - cytując warszawikia: "ulica powstała przed II wojną światową, ale na warszawskich mapach pojawiła się po raz pierwszy w 1946" więc niewykluczone, że nawet dogłębne szperanie w archiwum do niczego nie doprowadzi.
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

sprawdzaj mapy, plany, archiwalia nie wiki
adamrw

Sympatyk

Tak pewnie kiedyś zrobię - teraz nie ma to jednak priorytetu. Gdyby informacje były w internecie, to chętnie bym się z nimi zapoznał, ale skoro nie ma to sprawa poczeka. Póki co próbuję dobić się do danych metrykalnych z Aleksandrowska z końcówki XIX wieku i z każdej strony mur :)

edit.
Sroczyński_Włodzimierz pisze:sprawdzaj mapy, plany, archiwalia nie wiki
Ma Pan rację, tutaj: lvivcenter.org/pl/umd/map/plan-miasta-stolecznego-warszawy-1939/ ulica już jest zaznaczona.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

adamrw pisze:Mam pytanie - czy jest dostępny online spis mieszkańców Warszawy z lat 1935-1939? Z dokumentów mojej Babci wyłuskałem jej przedwojenny adres warszawski i chciałbym sprawdzić kto z rodziny wtedy z nimi mieszkał.
Z góry dziękuję za pomoc.
Adam
Z tych lat są zachowane książki telefoniczne - zajrzyj:
https://genealogyindexer.org/directories#Poland
Księgi meldunkowe są zgromadzone w AP Warszawa od ok. 1928 r. (nie dla każdej ulicy).

Pozdrawiam
Aneta
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kola16 »

Witam, a ja mam pytanie odnośnie spisów po 1945.
Od października ww. roku w domu dziecka przebywa moja ciocia. Czy w spisach ludności z lat 1945-1950 były zapisywane również dzieci z pogotowia opiekuńczego? Internet podaje mi wiele wersji i sam już nie wiem ile tych spisów było w ww. latach.
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”