Anetko,Kaczmarek_Aneta pisze:Witam,
wprawdzie nie bezpośrednio o spisach ludności warszawskiej będzie, ale chciałabym skreślić kilka słów o pewnym periodyku, który jest świetnym, moim zdaniem, źródłem informacji o ruchu ludności i nie tylko XIX-wiecznej Warszawy.
Będąc ostatnio w Bibliotece Narodowej miałam przyjemność przeglądania kilkunastu numerów Warszawskiej Gazety Policyjnej za rok 1868 (w oryginale).
http://alpha.bn.org.pl/search*pol/t?SEA ... +Policyjna
Codziennie wychodząca gazeta zawierała m.in.:
- dane osób przybyłych do Warszawy (imię, nazwisko, skąd przybył/a)
- dane osób wyjeżdżających z Warszawy (imię, nazwisko, dokąd wyjechał/a)
- dane osób zmarłych (imię, nazwisko, wiek, zawód) – nie w każdym numerze
- dane osób, które doznały jakichś wypadków (śmiertelnych lub nie, z opisem wypadku)
- dane osób, które zagubiły legitymacje (odpowiednik dowodów osobistych ?)
- inne mniej istotne kwestie (taksy za przejazdy dorożkami, ceny żywności etc.)
Dla porównania wypożyczyłam jeszcze rocznik 1907 i tam danych personalnych było o wiele mniej, ale się zdarzały, np. spis właścicieli danej posesji, czy spis robotników danego zakładu. Były za to bardzo ciekawe, sporządzane comiesięcznie statystyki dotyczące:
- wiadomości o pogodzie
- ruchu ludności (ile sporządzono metryk żywo i martwo urodzonych noworodków z podziałem na dzieci ślubne, nieślubne, ile wystawiono metryk ślubów i zgonów; ile osób wyjechało i przyjechało z/do Warszawy)
- zgonów (ze względu na płeć, wiek, rodzaj choroby, wykonywany zawód, parafię)
Był również spis parafii warszawskich (zanotowałam tylko rzymskokatolickie):
Św. Jana
Panny Maryi
Św. Antoniego
Przemienienia Pańskiego
Narodzenia Najświętszej Maryi Panny
Św. Andrzeja
Wszystkich Świętych
Św. Barbary
Św. Aleksandra
Św. Trójcy
Św. Krzyża
Na Pradze
Św. Augustyna
Lektura zajmująca i bardzo cenna. Nie wiem jak pod kątem, szczególnie ruchu ludności, przedstawiają się inne lata, ale myślę, że warto to sprawdzić.
Warszawska Gazeta Policyjna dostępna jest w Czytelni Czasopism BN. Najstarsze roczniki zostały zmikrofilmowane.
Pozdrawiam serdecznie![]()
Aneta
jesteś skarbnicą wiedzy, koniecznie muszę się wybrać do Biblioteki Narodowej. Mój Wincenty Janiszewski przybył do Warszawy właśnie ok roku 1868.
Pozdrawiam