Pawłowski Józef, Gdzie może być akt urodzenia?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

looke

Sympatyk
Adept

Pawłowski Józef, Gdzie może być akt urodzenia?

Post autor: looke »

"Gdzie może być akt urodzenia Józefa Pawłowskiego?"

Mam akt zgonu Józefa Pawłowskiego i akt ślubu, że napisane urodzony w Ulaskach parafii Maków.

akt zgonu
http://metryki.genbaza.com/genbaza,detail,198085,29

akt ślubu
https://www.fotosik.pl/zdjecie/1901d36947bc798e

Szukałem akt urodzenia Józefa Pawłowskiego w internecie parafii Maków 1836 - 1850 r. Nigdzie nie ma, więc gdzie może być? Potrzebuję o pomoc.

Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Gdzie może być akt urodzenia Józefa Pawłowskiego?

Post autor: MonikaNJ »

Łukasz,
nie chcę się czepiać szczegółów ale to są metryki Franciszka Pawłowskiego a nie Józefa - może na tym polega problem.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Gdzie może być akt urodzenia Józefa Pawłowskiego?

Post autor: Arek_Bereza »

A może także na tym, że brak info o miejscu urodzenia a są Ulaski jako miejsce zamieszkania
Robert1

Sympatyk
Adept

Re: Gdzie może być akt urodzenia Józefa Pawłowskiego?

Post autor: Robert1 »

Arek_Bereza pisze:A może także na tym, że brak info o miejscu urodzenia a są Ulaski jako miejsce zamieszkania
W akcie zgonu Ulaski są podane jako miejsce urodzenia. A Młodzianowo - zamieszkania.
Pozdrawiam,
Robert
looke

Sympatyk
Adept

Przepraszam, że źle podałem imiona Józefa, miałem na to myśli, że to Franciszek. Szukałem akt urodzenia Franciszka Pawłowskiego, ale nie znalazłem.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

A nie odwrotnie Robercie. Przy Franciszku napisano imiejuszczi żitelstwo w Uljaskach przy roditieliach, i Małgorzata urodzona w Młodzianowie
Edit: ja akt małżeństwa miałem na myśli :)
Ostatnio zmieniony śr 19 wrz 2018, 08:57 przez Arek_Bereza, łącznie zmieniany 1 raz.
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: ewa_marciniak »

gdzie? - chyba w Płocku - z geneteki:

1841 5 Franciszek Pawłowski Maków Mazowiecki [Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum Diecezjalne w Płocku 09-400 Płock, ul. Abpa A. Nowowiejskiego 2] [Indeks dodał: beatab]

pozdrawiam em.

z aktu zgonu wynika, że urodził się w 1841 (zmarł w 1907 mając 66 lat) w Ulaskach
looke

Sympatyk
Adept

Nie on, bo sprawdziłem na familysearch inne imiona rodziców. A akt zgonu się zgadza.

ewa_marciniak pisze:gdzie? - chyba w Płocku - z geneteki:

1841 5 Franciszek Pawłowski Maków Mazowiecki [Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum Diecezjalne w Płocku 09-400 Płock, ul. Abpa A. Nowowiejskiego 2] [Indeks dodał: beatab]

pozdrawiam em.

z aktu zgonu wynika, że urodził się w 1841 (zmarł w 1907 mając 66 lat) w Ulaskach
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Ja jednak poszedłbym tropem z akt ślubu z sugestią, że mógł być chrzczony w parafii Węgrzynowo. W akcie ślubu rodziców Franciszka - Tomasza i Józefy Rąbalskiej, Tomasz jest kawalerem z Młodzianowa (urodzony w Magnuszewie) a Józefa jest w Obłudzinie urodzona i zamieszkała. Niestety chrztów z Węgrzynowa na fs nie widzę z tego okresu więc trudno nawet cokolwiek przypuszczać (np. na podstawie urodzin rodzeństwa). Z resztą ślubów rodzeństwa też nie widzę ale za to Pawłowscy się w tej parafii pojawiają.
looke

Sympatyk
Adept

Też myślę, że Franciszek mógł być chrzczony w parafii Węgrzynowo, ale brak roku na fs. Pisałem do AD w Płocku i powiedzieli że nie ma z latach 1842 - 1952, więc gdzie mogą być?

Arek_Bereza pisze:Ja jednak poszedłbym tropem z akt ślubu z sugestią, że mógł być chrzczony w parafii Węgrzynowo. W akcie ślubu rodziców Franciszka - Tomasza i Józefy Rąbalskiej, Tomasz jest kawalerem z Młodzianowa (urodzony w Magnuszewie) a Józefa jest w Obłudzinie urodzona i zamieszkała. Niestety chrztów z Węgrzynowa na fs nie widzę z tego okresu więc trudno nawet cokolwiek przypuszczać (np. na podstawie urodzin rodzeństwa). Z resztą ślubów rodzeństwa też nie widzę ale za to Pawłowscy się w tej parafii pojawiają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”