Witam
Moi dziadkowie przybyli we Francji w latach 20. do pracy w kopalniach w Pas de Calais, do Harnes (blisko Lens ). Niektórzy pochodzili z SLASK i innych z WIELKOPOLSKIE. Jestem właścicielem książki wydanej w 1929 roku „HOMME-TRAVAIL” Georges LE FEVRE gdzie opisano, w jak została zorganizowana imigracji polskich rodzin do Francji (selekcja, agregacji i transportu do Toul). Mam też w moim posiadaniu zbiór zeznań polskich emigrantów we Francji (Pamiętniki EMIGRANTOW Francja, Instytut Gospodarstwa Społecznego, Warszawa 1939). Niestety te dwie książki nie zawierają żadnych zdjęć. Mam tylko jedno zdjęcie centrum tranzytowego MSYLOWICE. Czy ktokolwiek z was miałby zdjęcie, dokumenty i czy mógłby mi je udostępnić? Czy są jakieś książki w Polsce na temat tej imigracji?
Przepraszam za błędy składni, nie umiem dobrze pisać po polsku, a GOOGLE TRANSLATOR wciąż wymaga poprawy.
dziękuję
Patrick CHLOND
Emigracja do Francji lata 1920
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Patrick_Chłąd

- Zerkowski_Michel

- Kontakt:
Bonjour Patrick,
Je vais regarder ce que j'ai comme livres a la maison.
Bonnes recherches!
Je vais regarder ce que j'ai comme livres a la maison.
Bonnes recherches!
Pozdrawiam
Michel
Szukam :
Flaczynski, Lulka, Woroch
Zerkowski, Zawadzki, Rohwein, Polakowski
Michel
Szukam :
Flaczynski, Lulka, Woroch
Zerkowski, Zawadzki, Rohwein, Polakowski
-
Patrick_Chłąd

Bonjour Patrick,
Est-ce qu'il y a des listes de noms dans vos livres ? A moins qu'il y ait un site sur Internet avec des noms où je pourrais trouver mon grand-père ?
Cordialement
Richard
Est-ce qu'il y a des listes de noms dans vos livres ? A moins qu'il y ait un site sur Internet avec des noms où je pourrais trouver mon grand-père ?
Cordialement
Richard