Pochodzenie nazwiska cz.2 sp !

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk
Podziękował: 17 times
Otrzymał podziękowania: 25 times

Post autor: Virg@ »

Witam,

i cytuję użytkownika o nicku „maszynka”:
- post wysłany na forum 09-01-2010 - 11:34
„[…] przesłałem prośbę o podanie mi pochodzenia nazwiska kornacki na którą do chwili obecnej nie otrzymałem odpowiedzi w związku z tym ponawiam swoje żądanie za co będe bardzo wdzięczny.Rysiek”,
- post wysłany na forum 09-01-2010 - 11:51
„[…] dotyczy pochodzenia nazwiska Kornacki ,a nie Kondracki. Rysiek”.

Ja tu czegoś nie rozumiem.
Od kiedy to użytkownicy jakiegokolwiek forum dyskusyjnego mają obowiązki niczym zatrudnieni pracownicy i muszą odpowiadać na czyjeś żądanie? Nawet jeśli jego spełnienie miałoby się wiązać z dozgonną wdzięcznością :D.
Na taką formę to nie tylko nikt z nas nie powinien udzielić odpowiedzi, lecz jej autor ”Rysiek. użytkownik:maszynka,hasło:tTtpwcvt” powinien być przynajmniej zbanowany.

Choć ja „starej daty” jestem, to nie wydaje mi się, aby straciło na aktualności głęboko słuszne stwierdzenie Eurypidesa (V w. p.n.e.): „W uprzejmości jest wdzięk i korzyść”. Tudzież powtarzany przy różnych okazjach – nieraz jako przejaw bezradności współczesnego człowieka wobec savoir-vivre’ – fragment Pana Tadeusza: „Grzeczność nie jest nauką łatwą ani małą”.

Łączę pozdrowienia, szczególnie serdeczne dla Dobrego Duszka tego Forum –
Lidia
maszynka

Post autor: maszynka »

Pani Lidio ,ślicznie dziękuję za wyjaśnienie sprawy.Muszę dodać ,że nie miałem zamiaru nikogo urazić i doskonale zdaję sobie
sprawę,że nie miałem prawa żądać jedynie prosić.Było to z mojej strony przejęzyczenie, za co bardzo przepraszam.Rysiek.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Edyto :D

Pewnie tak, Edyto, kiedyś... A na dziś znaczy to tyle, że nazwisko pochodzi od imienia Hieronim.

Winkler 1395 – od niemieckiej nazwy osobowej Winkler, ta od nazwy osobowej Winkel.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
ruda

Post autor: ruda »

witam serdecznie ,od niedawna zaczęłam sie interesowac pochodzeniem nazwisk z mojej rodziny i ustalenie swojego drzewa genealogicznego totez bardzo proszę o udzielenie informacji o pochodzeniu nazwisk: cejmer, palewski, jarosik.
z góry bardzo dziękuję pozdrawiam iwona
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Iwono :D

Cejmer – nie znalazłam.

Jarosik 1666 – w grupie nazwisk pochodzących od imion złożonych typu Jarogniew, też od jary ‘wiosenny, młody; silny’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Palewski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od nazwy miejscowej Palowice (katowickie, gmina Leszczyny).

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
neti75

Post autor: neti75 »

Witam,
Raz już pisałam, ale chyba nie zapisało się pytanie.
Uprzejmie proszę o informację na temat pochodzenia nazwiska Cupriak lub Cupryjak oraz Patyna.
Pozdrawiam,
neti75
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :D

Cupriak, Cupryjak (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Cyprian, staropolskiego Cypryjan. Imię, notowane w Polsce od XII wieku, pochodzi od greckiego Kuprianós ‘pochodzący z Cypru’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Patyna (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od patyna ‘rodzaj obuwia’.

gz9

Sympatyk

Post autor: gz9 »

Prosiłbym o etymologię nazwisk: Żółciak, Zając, Wojtera, Wojtuniowski, Smardz. Pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Grzegorzu :D

Smardz 1767 – od smardz ‘grzyb jadalny’.

Wojtera, Wojtuniowski (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Wojciech, także od wójt.

Zając (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od zając, też zajc, z gwarowego zajk (genetycznie czeskie lub ukraińskie).

Żółciak (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od żółty.

Jarek.S

Post autor: Jarek.S »

witam ponownie! poproszę o "wyjaśnienie" nazwisk: Banaszek, Sołtan, Poniewozik, Jędruszko. z góry dziękuję:)
pozdrawiam Jarek S.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Jarku :D

Banaszek 1673 - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy ban-, od prasłowiańskiego banati ‘myć się, kąpać’, od bania, ban ‘namiestnik turecki’, może też od imienia Banadykt (= Benedykt).

Jędruszko 1545 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Andrzej. Imię pochodzenia greckiego, od anér, genetycznie andrós ‘mąż’ lub od imion złożonych typu Andrónikos. Imię notowane w Polsce od XII wieku też jako Jędrzej, Ondrzej.

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Jarek S. :

Poniewozik - brak; prawdopodobnie od ponieważyć ‘znieważyć’.

Sołtan (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od sułtan, ze staropolskiego sołtan ‘władca panujący w krajach muzułmańskich’, też od białoruskiego sałton, sałtan.

gz9

Sympatyk

Etymologia nazwisk Ejchorszt

Post autor: gz9 »

Witam srdecznie. Jakie jest pochodzenie nazwisk:
Czartek, Ejchorszt, Fic, Kawa, Kaźmierczak, Kilarski, Kinalski, Kaniecki, Pleciak, Płuciennik, Pomocka, Potasznik, Wawrzyniak

Pozdrawiam, zwłaszcza Panią Ewę, bardzo serdecznie. Grzegorz
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Pochodzenie nazwiska

Witaj Grzegorzu :D

Czartek 1389 – od czart ‘diabeł’.

Ejchorszt – nie znalazłam; może od niemieckiej nazwy osobowej Eichert ,ta od germańskiego Aigard, to od aig ‘posiadać’ + hard ‘mocny, silny’.

Fic 1742 - od niemieckiej nazwy osobowej Fitzi, od imienia Vincentius, od ficać ‘skakać, wierzgać’.

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Grzegorza:

Kawa 1610 – w grupie nazwisk pochodzących od kawa ‘napój z ziaren krzewu kawowego’, też od gwarowego ‘ptak kawka; plotkarz’.

Kaźmierczak 1720 – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Kazimierz. Imię, w średniowieczu brzmiące Kazimir, pochodzi od kazić + mir ‘pokój’.

Kilarski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckich nazw osobowych Keller, Kieller, te od średniowysokoniemieckiego kellaere, kelnaere ‘piwniczny zarządca winnic i czynszu z nich’.

Kinalski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od gwarowego kinil, kinal ‘wielki nos’.

c. d. n.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”