Cmentarz Zwięczyca Rzeszów Podkarpacka
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Witam , poszukuję jakichkolwiek informacji o cmentarzu Zwięczyca w Rzeszowie przy ul Podkarpackiej ,a w szczególności zdjęć z okresu przed
przebudową z lat 1944-1957 dotyczące Kwatery Żołnierzy Armii Radzieckiej.
Może ktoś posiada w domowym archiwum owe zdjęcia.
Lub strony linki itp.
Z podziękowaniem Jan
można na priv.
przebudową z lat 1944-1957 dotyczące Kwatery Żołnierzy Armii Radzieckiej.
Może ktoś posiada w domowym archiwum owe zdjęcia.
Lub strony linki itp.
Z podziękowaniem Jan
można na priv.
Jan C.jr
-
Irena_Powiśle

- Otrzymał podziękowania: 4 times
Czy cmentarz przy Podkarpackiej czy przy Lwowskiej?
Bo na ile wiem od początku Żołnierzy AR chowano na cmentarzu Wilkowyja, i ta wieś później weszła w skład Rzeszowa. Teraz to wdłuż ul. Lwowskiej.
Te pochówki były w roku 1945. I Ukraiński Front, pochowano 2 224 żołnierzy, ostatni pochówek w roku 1958 z 2 wsi.
to mały cmentarz, groby zbiorowe, ale są pojedyńcze też.
Są Polacy też - np Mieczysław Sławecki, syn Stanisława, ur.1913
Jan Cymbalista.
Mam zdjęcia, robione 2 lata temu, prawie wszystkich pomników.
Był link ze spisem pochowanych, ale nie działa teraz.
Pozdrawiam,
Irena
Bo na ile wiem od początku Żołnierzy AR chowano na cmentarzu Wilkowyja, i ta wieś później weszła w skład Rzeszowa. Teraz to wdłuż ul. Lwowskiej.
Te pochówki były w roku 1945. I Ukraiński Front, pochowano 2 224 żołnierzy, ostatni pochówek w roku 1958 z 2 wsi.
to mały cmentarz, groby zbiorowe, ale są pojedyńcze też.
Są Polacy też - np Mieczysław Sławecki, syn Stanisława, ur.1913
Jan Cymbalista.
Mam zdjęcia, robione 2 lata temu, prawie wszystkich pomników.
Był link ze spisem pochowanych, ale nie działa teraz.
Pozdrawiam,
Irena
Pozdrawiam,
Irena
Irena
Witam Cię p.Ireno Dziękuję za odpowiedz ,ale to chodzi o Kwaterę Żołnierzy Armii Radzieckiej na ul Podkarpackiej k/Biedronki i tyczy mego ojca Jana ,jak Cię interesuje mój przypadek to mogę tą historię opisać Ci na priv.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
Jan C.jr
-
Irena_Powiśle

Janie, napisz, dziękuję.
Byłam w Rzeszowie tylko jeden raz, no jeśli nie liczyć jeszcze kiedy zamiast Warszawy samolot wylądował w zimie w Rzeszowie i nocą)
Z tym cmentarzem wyszła taka historiia. Bo w drodze nagle przeczytałam że w Rzeszowie znajduje się pomnik Iwanowi Turkieniczowi, na cmentarzu wojskowym.
Zawsze myślałam że jest to postać wymyślona z literatury pięknej, propagandowa ect. Bo był bohaterem powieści pisarza radzieckiego A. Fadejewa "Młoda gwardia" o młodzieżowej organizacji oporu w czasie II WŚ. Powieść była kontrawersyjna i po przepisaniu drugiej wersji z innym zdrajcą pisarz popełnił samobójstwo.
No i nagle rozumiem że jest to postać realna i pochowany w Rzeszowie.
Postanowiłam znaleźć ten grób i obelisk.
Kiedy pytałam gdzie to jest wszyscy mnie mówili żeby jechałam do tego dużego cmentarza gdzie memoriał - to ten cmentarz o którym napisałeś.
Ale znalazłam ten mały, są tam obelisk i groby zbiorowe, pochowani są Polacy, Rosjanie, Ormiane. Żydzi, Ukraińczycy, Kazachowie - żołnierzy tego wojska I-go Ukraińskiego Frontu.
Potem przeczytałam że był to pierwszy cmentarz wojskowy, do roku 1958.
Dla tego o tym Ci napisałam.
Zaciekawiła mi wtedy ta postać z powieści, trochę przeczytałam o nim, było bardzo ciekawe czytać listy do domu, gdzie opisywał swoje ździewienie Polską, jakie porządne gospodarstwa rolnicze ect w porównaniu z Rosją - jego matka pracowała w kołchozie.
Po powrocie napisałam opowiadanie o tym cmentarzu ze zdjęciami. Gdzieś wędruje to w sieci.
Teraz zobaczyłam, nawet w wiki na stronie o tej osobie jest wzmianka na mój "utwór".
Byłam w Rzeszowie tylko jeden raz, no jeśli nie liczyć jeszcze kiedy zamiast Warszawy samolot wylądował w zimie w Rzeszowie i nocą)
Z tym cmentarzem wyszła taka historiia. Bo w drodze nagle przeczytałam że w Rzeszowie znajduje się pomnik Iwanowi Turkieniczowi, na cmentarzu wojskowym.
Zawsze myślałam że jest to postać wymyślona z literatury pięknej, propagandowa ect. Bo był bohaterem powieści pisarza radzieckiego A. Fadejewa "Młoda gwardia" o młodzieżowej organizacji oporu w czasie II WŚ. Powieść była kontrawersyjna i po przepisaniu drugiej wersji z innym zdrajcą pisarz popełnił samobójstwo.
No i nagle rozumiem że jest to postać realna i pochowany w Rzeszowie.
Postanowiłam znaleźć ten grób i obelisk.
Kiedy pytałam gdzie to jest wszyscy mnie mówili żeby jechałam do tego dużego cmentarza gdzie memoriał - to ten cmentarz o którym napisałeś.
Ale znalazłam ten mały, są tam obelisk i groby zbiorowe, pochowani są Polacy, Rosjanie, Ormiane. Żydzi, Ukraińczycy, Kazachowie - żołnierzy tego wojska I-go Ukraińskiego Frontu.
Potem przeczytałam że był to pierwszy cmentarz wojskowy, do roku 1958.
Dla tego o tym Ci napisałam.
Zaciekawiła mi wtedy ta postać z powieści, trochę przeczytałam o nim, było bardzo ciekawe czytać listy do domu, gdzie opisywał swoje ździewienie Polską, jakie porządne gospodarstwa rolnicze ect w porównaniu z Rosją - jego matka pracowała w kołchozie.
Po powrocie napisałam opowiadanie o tym cmentarzu ze zdjęciami. Gdzieś wędruje to w sieci.
Teraz zobaczyłam, nawet w wiki na stronie o tej osobie jest wzmianka na mój "utwór".
Witaj
Tu jest informacja o kwaterze na cmentarzu w Zwięczycy
https://nekropole.info/he/tomb/view?id=398&l=pl
Mieszkam w Rzeszowie. W czym mogeę pomóc.
Ewa
Tu jest informacja o kwaterze na cmentarzu w Zwięczycy
https://nekropole.info/he/tomb/view?id=398&l=pl
Mieszkam w Rzeszowie. W czym mogeę pomóc.
Ewa
Witajcie piękne dziewczyny . Dziękuję za odpowiedzi .
Dla Ireny odpiszę Ci na priv. to długa historia .
-------------------------------------------------------------
Dla Ewy ,Ewuniu interesuje mnie historia w postaci zdjęć z cmentarza , kwatery żołnierzy AR szczególnie z lat 1944 -1957 przed przebudową na mogiły zbiorowe (były indywidualne ) nr.58 , może ktoś kogo znasz ma przypadkiem zrobione .
Tam spoczywa mój ojciec , losowo pochowany z szpitala woj. Nr. 1828 jako żołnierz Polski 25 pp
Pozdrawiam Jan
Dla Ireny odpiszę Ci na priv. to długa historia .
-------------------------------------------------------------
Dla Ewy ,Ewuniu interesuje mnie historia w postaci zdjęć z cmentarza , kwatery żołnierzy AR szczególnie z lat 1944 -1957 przed przebudową na mogiły zbiorowe (były indywidualne ) nr.58 , może ktoś kogo znasz ma przypadkiem zrobione .
Tam spoczywa mój ojciec , losowo pochowany z szpitala woj. Nr. 1828 jako żołnierz Polski 25 pp
Pozdrawiam Jan
Jan C.jr
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 14 times
-
Irena_Powiśle

Pamietam te historie.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... lista#9040
Grażyno, dziękuję, też napisałam o tym Janie Cymbaliście, jest pochowany na tym cmentarzuku o którym pisałam, na Lwowskiej, mam zdjęcie nagrobku.
W roku 2008 nie byłam na forum.
Janie, czy szukasz zdjęcie tego grobu? to mam.
Czy to inny Jan Cymbalista?1908-1944
Pozdrawiam,
Irena
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... lista#9040
Grażyno, dziękuję, też napisałam o tym Janie Cymbaliście, jest pochowany na tym cmentarzuku o którym pisałam, na Lwowskiej, mam zdjęcie nagrobku.
W roku 2008 nie byłam na forum.
Janie, czy szukasz zdjęcie tego grobu? to mam.
Czy to inny Jan Cymbalista?1908-1944
Pozdrawiam,
Irena