Dzien bobry,
mam prosbie o pomoc, poszukuje dokładnego miejsca pochowku
Feliks Bińczak
ur. 04.05.1903
zmarł 24.12. 1943
został pochowany 28 grudnia 1943 r.
lezał on obecnej kwaterze B 32 Cmentarza Wojskowego ale został grob usuniety w tym 1974 roku i na spisie co ma zarzad cmentarza teraz nie moze mi powiedzie dokładnego miejsca pochowku.
Dawniejsze spis zmarlych prezd 1974 nie posiadaja.
Archiwum Warszawie byłem i takiej listy przed 1974 tez nie posiadaja.
I chciałbym sie dowiedziec gdzie mozna znalesc ta liste zmarłych.
Jak sie dowiedzialem tez to w 70 latach była przeprowadzona na cmentarze inwentyryzacja grobow.
Napewno gdzies stara lista pomiedzy 1943 a 1970 jest przechowywana, ale gdzie ......
Jest to dziadek mojej zony co bylismy juz raz tam na cmentarzu i na tej kwaterze, ale chcielismy sie dokładnie dowiedziec miejsca ktorym lezal i zapalic dokładnie tam swieckie gdzie był pochowany
ZGORY DZIEKUJE ZA POMOC
TAK MI NAPISAŁ ZARZAD CMENTARZA
Szanowny Panie,
w odpowiedzi na e-mail z 22 lutego 2016 r. uprzejmie informuję, że według cmentarnej księgi pochowań Feliks Bińczak, urodzony 4 maja 1903 r. i zmarły 24 grudnia 1943 r., został 28 grudnia 1943 r. pochowany na cmentarzu parafii św. Jozafata – w obecnej kwaterze B 32 Cmentarza Wojskowego (liczba w ewidencji pochowań: 174). W 1974 r. grób Feliksa Bińczaka ujęto w wykazie grobów znajdujących się w zupełnym zaniedbaniu, za które nie wniesiono opłaty związanej z zastrzeżeniem przeciwko ponownemu użyciu grobu do chowania (czyli opłaty za zachowanie grobu). W latach późniejszych na miejscu nieopłaconych grobów w kwaterze B 32 powstawały nowe groby, wskutek czego grób Feliksa Bińczaka przestał istnieć. Nie ma podstaw do ustalenia, że szczątki Feliksa Bińczaka były przeniesione do innego grobu, zwłaszcza grobu powstańców warszawskich – w księgach cmentarnych nie odnotowano takiej czynności, nie świadczą o tym żadne zachowane dokumenty.
W świetle powyższego można stwierdzić, że miejscem spoczynku Feliksa Bińczaka jest Cmentarz Wojskowy, natomiast wskazanie jego grobu nie jest możliwe.
Warszawa Cmentarz Wojskowy lista zmarłych przed 1974 r
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Warszawa Cmentarz Wojskowy lista zmarłych przed 1974 r
Pozdrawiam
Miroslaw
Poszukuje rodzin Masłowice : Majcher ,Stępień , Falender, Betka, Kubacki, Pacholik ,Wróblewski
Warszawa : Bińczak ,Górski, Ostrowski,
Katowice :Kostka,Kutz,Ptaszny,Okoń
Miroslaw
Poszukuje rodzin Masłowice : Majcher ,Stępień , Falender, Betka, Kubacki, Pacholik ,Wróblewski
Warszawa : Bińczak ,Górski, Ostrowski,
Katowice :Kostka,Kutz,Ptaszny,Okoń