Dyspensa, jak odnaleźć ?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

maria.mazur

Sympatyk
Nowicjusz

Sąd Kościelny udzielił dyspensy

Post autor: maria.mazur »

Sprawdź w alegatach (aneksach) do aktu małżeństwa, tam może być załączona kopia wniosku i sama dyspensa. Jeśli chodzi o przeszkody z punktu widzenia kościoła to niedopuszczalne również były małżeństwa z teściami, pasierbami, rodziną najbliższą zmarłego małżonka, dziećmi macochy i ojczyma z poprzedniego związku. Jeśli chodzi o rodzinę to do 4 stopnia pokrewieństwa i powinowactwa obowiązuje zakaz. (Stopnie liczy się przez wspólnego przodka - od młodej do wspólnego i od młodego do wspólnego i następnie sumuje).
Tak więc państwo młodzi mogli obiektywnie nie być blisko spokrewnieni, ale w prawie kanonicznym musieli uzyskać dyspensę, aby zawrzeć ślub.
Pozdrawiam
Maria
JOANNAGAWECKA

Sympatyk

Sąd Kościelny udzielił dyspensy

Post autor: JOANNAGAWECKA »

Witam
Dziękuję wszystkim za podpowiedź. Moi młodzi: to kawaler - lat 25, panna - lat 30, to małżeństwo z najbliższą rodziną zmarłego małżonka mogę wykluczyć, jednak nie szukałam w alegatach ani tak w dalekim pokrewieństwie.
Jeszcze raz dziękuję

Pozdrawiam
Joanna
Paola_

Sympatyk

Dyspensa od zapowiedzi przedślubnych

Post autor: Paola_ »

Witam

W akcie ślubu moich dziadków odnalazłam zapis "dyspensa od zapowiedzi przedślubnych przez Kurie Diecezjalną w Tarnowie" i tu jest data oraz numer.
Czy ta informacja jest istotna dla celów genealogicznych? Warto drążyć temat? Gdzie ewentualnie powinnam rozpocząć poszukiwania?

Będę wdzięczna za pomoc

Pozdrawiam serdecznie
Sylwia
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Ja bym się nie spodziewał istotnych z punktu widzenia genealogii szczegółów.
Inaczej niż przy dyspensie z powodu pokrewieństwa.
Co najwyżej zaspokojenie ciekawości, dlaczego chciano skrócić formalności przedślubne i przyspieszyć ślub.
Najczęściej chodziło o zbliżający się okres postu kiedy ślubów nie udzielano a młodzi nie chieli czekać aż tyle.
Np. przed adwentem albo wielkim postem, skrócenie czasu zapowiedzi nawet o tydzień mogło spowodować,
że ślub odbywał się nawet 2 miesiące wcześniej. Powody że nie chciano czekać wymaganego okresu zapowiedzi było wiele.

Wniosku o dyspensę trzeba szukać w kurii, chyba w aktach konsystorza danej diecezji (tarnowskiej w tym przypadku).
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Paola_

Sympatyk

Post autor: Paola_ »

Dziękuje za wyjaśnienie i połączenie wątków. Teraz jest już wszystko jasne :D

Pozdrawiam
Sylwia
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Re: Dyspensa od zapowiedzi przedślubnych

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Paola_ pisze:Witam

W akcie ślubu moich dziadków odnalazłam zapis "dyspensa od zapowiedzi przedślubnych przez Kurie Diecezjalną w Tarnowie" i tu jest data oraz numer.
Czy ta informacja jest istotna dla celów genealogicznych? Warto drążyć temat? Gdzie ewentualnie powinnam rozpocząć poszukiwania?

Będę wdzięczna za pomoc

Pozdrawiam serdecznie
Sylwia
W parafi w tak zwanych alegata czyli dokumentów składanych przy ślubie .
Dziś też składa sie akty urodzenia i są przechowywane w osobnym archiwum
w parafi /strych piwnice lamusy /warto bo to autentyczne dokumenty z epoki
zobaczysz jak odszukasz normalny stary dokument kurialny z pieczęciami jest tylko to jedno ale ostatnio grzebałem 7 godzin na strychu parafii w delikatnie mówiąć kurzu w szafach nikt tam nie zaglądał od 1805 roku!!!
Ale warto tylko namów na to Proboszcza :lol:
Paulina_W

Sympatyk

Post autor: Paulina_W »

Dobry wieczór,
piszę z zapytaniem o stopień pokrewieństwa/dyspensę.
Moi pradziadkowie (Adolf i Karolina) mieli wspólnego przodka Andrzeja.
Andrzej był dziadkiem Adolfa i równocześnie pradziadkiem Karoliny.
Dokładnie
Adolf syn Stefana i Anny c. Andrzeja i Ludwiki (2 żona)
Karolina córka Józefa i Ewy c. Wojciecha s. Andrzeja i Katarzyny (1 żona
).
1. Czy jest to pokrewieństwo stopnia trzeciego z czwartym?
2. Czy potrzebowali zgody biskupa/papieża? Ślub zawarli w 1921 roku.

Pozdrawiam,
Paulina
marcinzabo

Sympatyk
Kontakt:

Re: Dyspensa od zapowiedzi przedślubnych

Post autor: marcinzabo »

Witajcie,
wczoraj znalazłem akt ślubu moich przodków http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-45247.phtml i mam pewien problem gdzie powinienem kierować wniosek o dyspensę? Do Archiwum Państwowego w Siedlcach bo tam są księgi kościelne czy Archiwum Diecezjalnego w Lublinie bo ten biskup wydał dyspensę o numerze 317/76 z 12 lutego 1897 r?
Trzeci na czwarty stopień pokrewieństwa to należy tłumaczyć, że dziadek i pradziadek byli braćmi? Bo w wątku było, że były różne sposoby określenia stopnia w różnych latach. Więc proszę o pomoc.

PS. 10.03.2016 r.
Po paru tygodniach oczekiwania otrzymałem dokumenty i wrzuciłem je z prośbą o tłumaczenie http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-48089.phtml
Pozdrawiam Marcin - syn Remigiusza, wnuk Eugeniusza, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Józefa, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Jana(?)...
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Rafael »

Właśnie znalazłem akt krewnej, w którym jest napisane, że była dyspensa w związku z 3. stopniem powinowactwa. Znalazłem tą dyspensę:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1722&y=306
Zastanawiam się, co to oznacza w praktyce. Jakie koligacje ich mogły łączyć.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Szczepaniak_Tomasz »

Ja mam z kolei problem w drugą stronę.

Wielokrotnie w parafiach wiejskich w I połowie XIXw. spotykam się z małżeństwami, które miały wspólnego dziadka/babkę lub pradziadka/prababkę i żadnych adnotacji o dyspensie znaleźć nie mogę. Większość to małżeństwa chłopskie, ale mam też małżeństwo Heryngów Wodanowskich: Walentego i Elżbiety (ślub w 1816 w Mniszewie obecnie Mazowieckie, zapowiedź także w Lubani obecnie Łódzkie), na których ślubie był świadkiem ich wspólny dziadek.
I śladu zapisu o dyspensie nie widzę (inna sprawa, że szlachectwo kupili, to i dyspensę spokojnie mogli dostać).

Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
marcinzabo

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: marcinzabo »

W akcie ślubu powinna być mowa o dyspensie.
Może Wam pomogą te wątki:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-3076.phtml
I mój wątek:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-48089.phtml
Pozdrawiam Marcin - syn Remigiusza, wnuk Eugeniusza, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Józefa, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Jana(?)...
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

spotkałam się ostatnio z zapisem dotyczącym dyspensy w akcie ślubu mojej antenatki o następującym brzmieniu:
"Tamowanie małżeństwa zaszło, lecz takowe usunięte zostało przez Dyspensę Rzymską od Stolicy Świętej Apostolskiej". Ślub został zawarty 9 lipca 1862 r., a dyspensy udzielono 3 grudnia 1861 r.

Nie mam pojęcia co było przeszkodą w zawarciu tego ślubu - być może inne wyznanie. Moja antenatka nosiła panieńskie nazwisko Rybner (zapewne pisownia została spolszczona), ale z drugiej strony był to jej drugi ślub. Jako wdowa poślubiła młodszego brata mojego przodka, po trzech latach od jego śmierci.

Jeśli chodzi o samą dyspensę - czy taki zapis oznaczał, że dyspensa została przesłana przez Watykan? Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym zapisem?
Od razu dodam, że akt ślubu został pozyskany z kościoła parafialnego - jedynego źródła zachowanych ksiąg z tego okresu. Alegaty nie zachowały się.

Pozdrawiam
Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

co było przeszkodą? bliskie powinowactwo
czy fizycznie z Watykanu, czy przez pełnomocnika W. w Polsce...może arch. kurii wyjaśnić
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Masz rację. Kodeks Napoleona przewidywał jako jedną z przeszkód do zawarcia małżeństwa - powinowactwo, a szwagier to drugi stopień powinowactwa w linii bocznej.
Dzięki!
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie tylko kodeks napoleona czy prawo o małżeństwie, to również "kanoniczna" przeszkoda
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”