Interpretacja tabeli likwidacyjnej

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Arkadiusz_16

Sympatyk

Post autor: Arkadiusz_16 »

Witam,
chciałbym zapytać jak mam zinterpretować tabelę ze wsi Emilianów, gmina Bielawy, gdzie mój przodek Maciej wymieniony został dwa razy - pod numerem 10 i 12. Pod numerem 10 objęty został klamrą z innym rolnikiem. Oznacza to, że otrzymał dwa gospodarstwa w tym jedno do spółki z drugim gospodarzem?

Obrazek

Arek
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Zastrzegam się pisze bardziej z intuicji niż wiedzy. W internecie można znaleźć taki wpis
https://szukajwarchiwach.pl/35/168/0/1#tabZespol
Tu mamy do czynienia z tabelami likwidacyjnymi. Projekty tabel likwidacyjnych sporządzali właściciele dóbr lub ich pełnomocnicy ( może w tabelach zapisywali tylko wiedzę opartą na ocenie praw do gruntu?) Odpowiedź na pytanie wymaga znajomości lokalnej historii i rodzinnej genealogii. W sytuacji kiedy normatywna wielkość likwidowanego ”uczastka” w tej wsi wynosiła nieco ponad 5 morgów w tym przypadku podzielono na dwóch . Widac wymienionych posiadaczy łączyły jakieś związki. Jakie? Może rodzinne np. llasyka gatunku czyli teść i zięć. Inne? Bez wiedzy i porządnej genealogicznej kwerendy otwiera się pole do genealogicznego science fiction.
Powtarzam, że piszę wyłącznie kierowany intuicja. Ani to moje tereny ani tez w swojej praktyce nie spotykałem się z tabelami likwidacyjnymi. Na swoim Podlasiu stykałem się (rozpoznawałem) tylko nadawcze.
Arkadiusz_16

Sympatyk

Post autor: Arkadiusz_16 »

Faktycznie, sprawdziłem i okazało się, że Józef Szymczak był szwagrem Macieja. Pewnie pytaniem bez odpowiedzi pozostanie, czym zasłużył sobie Maciej na dwa gospodarstwa, ale już wiem skąd ta klamra.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”