Genealog Roku Forum Genealodzy.pl

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: maria.j.nie »

Nitsch_Tomasz pisze:Witajcie,

Przyjaciele dali mi cynk, że powinienem dać głos :)

Co do wszelakich nagród to sprawa jest prosta. Nagród może być bez liku. Konkursów na "aktora roku" są dziesiątki, to i na "Genealoga Roku" może być kilka. Fajnie ktoś to już zrozumiał i ogłosił własny konkurs w tym wątku (nawet określając swoją listę kandydatów).

Jeśli chodzi o nagrodę wcześniej nadawaną na urodzinach GenPol-u: mam nadzieję spotkać się z Wami również w tym roku i już serdecznie zapraszam. I mam zamiar wręczyć kolejną. O kandydaturze - zgodnie z zapowiedzią sprzed roku - będzie decydować kapituła złożona z wcześniejszych laureatów (jeśli tylko mnie wesprą) i mojej osoby. Nie chcę ani poszerzania formuły, czy jakichkolwiek zmian.

W latach poprzednich mam wrażenie, że nadane tytuły były dobrze przemyślane (choć spotkałem się z krytyką). Ale też bardzo mocno się angażowałem w wiele działań środowiska. Teraz skupiłem się na własnych projektach i dlatego wierzę we wsparcie moich przyjaciół. Ale ciągle to jest nagroda, której kształt określa wąskie grono ludzi.

Jeśli takie jest powszechne życzenie, żeby i PTG ogłaszało "Genealoga Roku" to chyba niestety reguły musiałyby być znacznie inne: formalne regulaminy, a przynajmniej dobrze określone reguły. Przy tym należy zdefiniować kto właściwie powinien być wyróżniony. Czyli, czy wewnątrz PTG, czy wszyscy? czy osobiste osiągnięcia czy projekty ogólnokrajowe?
Ale to wszystko nie jest temat do dyskutowania na forum, ale raczej zadanie dla zarządu tudzież osoby/zespołu przez nich powołanych. Tak przynajmniej myślę.

Pozdrawiam Wszystkich, tomek nitsch

PS1. W międzyczasie wątek się podzielił, nie wiem, czy wpisałem się do właściwego nurtu. Jeśli źle to proszę admina o przeniesienie do drugiego.
PS2. Dziękuję za wesołą propozycję z tytułem dla mnie. Próżność zaspokojona na długie jesienne wieczory :)
Cytat postu, który napisał Pan Tomasz Nitsch „Wysłany: 09-01-2010 - 02:25” ,
zamieszczony w T: Genealog Roku 2009!
Pozdrawiam serdecznie Maria
Gospel

Nieaktywny
Ekspert

Post autor: Gospel »

Szanowni Państwo, :D

Chciałbym zwrócić uwagę na kilka spraw związanych z rozwojem tego tematu.
To nie Jurek Aftans, ja, mój smak, czy też jego brak, powinny być podmiotem tego wątku. To jest bez znaczenia, kto był inicjatorem tego wątku i kto funduje nagrody, w jakiejkolwiek formie by nie były. Fokus powien być skierowany na głównych aktorów tej zabawy, oraz naszą ewentualną wdzięczność za ich pracę na „Genealodzy.pl”
Tworząc tą listę, starałem się być jak najbardziej możliwie obiektywny. Z nikim z nominowanych nie utrzymuję stosunków towarzyskich, a w kilku przypadkach odczuwam nawet wyraźną animozję w stosunku do mojej osoby. Tak więc tzw. wazelina, nie może być brana pod uwagę. Kierowałem się przede wszystkim rozmiarem pracy kandydatów tutaj na Genealogach. W związku z tym wyłączyłem zasłużonych księży, AP, diecezje, oraz zawodowych genealogów. Do wcześniej wymienionych kandydatów dodałem od siebie tylko jedną pozycję;
Asska 1, która przewodzi lidze indeksacyjnej (122 803 wpisów) oraz zmieniłem kandydaturę Anety i Włodka Sroczyńskiego na zespołową, tzn. WZI. Oczywiście miałem swoje opory. Jurek Cieśla, Bartek, czy też Jurek Aftans? Krysia Czerniga czy Władysław Moskal, itd. Jednak mój wybór padł na Jurka Cieślę oraz Krysię Czerniga. Wiele myślałem też o kandydaturze Elizy_1952, która niejednokrotnie mi pomogła. Ale aby uniknąć posądzeń o kumoterstwo, postanowiłem zrezygnować z tej kandydatury. Uważam, że lista jest zupełnie fair, a wybór z tej listy pozostawiłem wdzięcznym forumowiczom.

Chciałbym teraz przestawić obraz tej naszej wdzięczności dla kandydatów.
Od chwili ukazania się mojego wpisu (7 styczeń) wątek był odwiedzany grubo ponad 1000x.
Tylko trzy osoby; Staszek Pieniążek, Egopol, Jurek Aftans + wyłączona z tego wątku (nie wiem dlaczego) Ewa Szczodruch (Duszek) zadały sobie trudu, aby wymienionym kandydatom wyrazić swą wdzięczność za pracę oraz pomoc . Czyli możnaby założyć, że np: Assaka1, na 122 803 wpisów indeksacyjnych nie pomogła........... nikomu. Wyraziście świadczy o tym brak głosów. To samo dotyczy WZI oraz pozostałych kandydatów. Nawet dodając tak dobrze znany faktor, że w Polsce liczy się nie co, a kto, dotychczasowe wyniki są wyrazem niezwykłej bierności. Ale! Głosowanie jest dobrowolne.

Kilka słów do Jurka Aftanasa:

Przede wszystkim chylę czoła. Dobrze się czuję w gronie ludzi, którymi m.inn. kieruje empatia.
Jeśli chodzi o „dojrzałość”,hmm..... z racji wieku, mam swoje momenty. :wink: Przebywając od lat na polskich gene-forach, doświadczyłem jak niezwykle trudno jest przeprowadzić cokolwiek........ wspólnie. Pomijając klapę wspólnego zakupienia disków z Prezesem, rozwój Mazowieckiego Towarzystwa Genealogicznego oraz innych projektów, proponuję abyś zapoznał się z dynamiką wyborów Genealoga Roku 2007.

http://www.genpol.com/index.php?name=PN ... torder=asc

Wnioski oraz moją decyzję, dlaczego tak a nie inaczej pozostawiam Tobie.

Kilka słów do Ewy_Os.

Niestety nie będę mógł skorzystać z Twoich propozycji. Jestem wegeterianinem. Próbowałem też, tak wirtualnie, połknąć...własne słowa. Nie udało się. Będę niezmiernie wdzięczny za dalsze propopzycje.....kulinarne.
Zgodnie z prawem unijnym, brak kultury (czyt. chamstwo) nie jest karalny. Widzę że w pełni korzystasz z tego prawa. Gratuluję!!!:k:

Na zakończenie pozwolę sobie przytoczyć jeden z moich ulubionych cytatów, którego autorem jest Sindia.

Widać, iż ta społeczność charakteryzuje się jedną przywarą - tolerujecie tylko te owce które beczą w Wasz rytm...

Pozdro

Gospel :D

Ps.
Genealog Forum Genealodzy. Pl (pomysł Tomka 1973) nie konkuruje z Genealogiem Roku, ani nie ma takich intencji. Natomiast jest otwarty do współpracy.
:D
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Szanowny Gospelu!
No tego to już doprawdy za wiele! Moja uwaga odnosiła się do inicjatora wątku (chyba że się do tego poczuwasz) i celowo nie powoływałam się na personalia.Połykanie własnego języka to nie była propozycja kulinarna,bo ja też nie jadam mięsa.Jeżeli to był brak kultury to nie wiem jak nazwać inne wypowiedzi w tym temacie.Podejrzewam,że "to wszystko z nudów Wysoki Sądzie..."
Pozdrowienia,Ewa
Awatar użytkownika
Budzynowski_Robert

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Budzynowski_Robert »

Bym był na pewno zagłosował, ale niestety fundator nagrody wykluczył Moją Faworytkę z grona możliwych laureatów [choć sam o Niej myślał].

Tedy "dałem focha" :)
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Dziękuję koledze Gospelowi za wpis znajdujący się powyżej.
To co napisał, pokrywa się w wielu punktach z moimi przemyśleniami.
Czym innym jest tytuł przyznawany przez pana Tomka Nitscha, a czym innym próba docenienia aktywności na tym forum. Trzeba mieć tylko nadzieję, że nikt nie odbierze tego jako próby robienia sobie konkurencji.
Mam nadzieję, że dzięki Gospelowi i Jurkowi tutejsza inicjatywa się nieco rozbuja. :D

Być może w przyszłości zarówno PTG jak i inne Towarzystwa zauważą potrzebę i znajdą odpowiednią formułę honorowania osób zasłużonych dla genealogii.

pozdrawiam - tomek
Tedy "dałem focha"
Tu nie ma co dawać focha, panie Robercie. Tu trza Wiadomej Osobie urządzić jubel! :mrgreen:
Gospel

Nieaktywny
Ekspert

Post autor: Gospel »

Szanowna Ewo, :k:

Przeczytałem Twoją wypowiedź (tą pierwszą) z miesznym uczuciem. Jednak będąc na tym forum postacią co najmniej kontrowersyjną oraz fakt umieszczenia Twojego postu przez moderatorkę właśnie w tym wątku, błędnie utwierdziły mnie w przekonaniu, że jest skierowany w moją stronę.
Obydwoje popęłniliśmy pomyłkę. Ty nie precyzując adresata, a ja poddaniem się nadmiernym emocjom. Przyznasz chyba, że bez wzgledu na to, do kogo ten post był skierowany, ton tej wypowiedzi (mojej też) był odrobinkę........... niegrzeczny.

Jako oznakę przeprosin, proszę przyjmij mnóstwo wirtualnych kwiatków.

:k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k:

Mając nadzieję, że przy następnym „spotkaniu” obdarzymy się uśmiechem, bardzo serdecznie pozdrawiam...........

Gospel :D
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Gospel
Przyjmuję,nie ma sprawy.
Pozdrowienia,Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”