Szymanowscy ze wsi Słuszczyn Poszukuję informacji

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mateusztbg

Sympatyk

Post autor: mateusztbg »

MarcinR pisze:
mateusztbg pisze:
Np z ważnych rzeczy których nie mogę odczytać jest to nazwisko Matybów?

Mamy następny sukces dzięki pomocy Pana Zbyszka.

Ślub Jana Benrot i Joanna lub Maryanna Rychter 14 listopada 1831 w Solcu
Witam,
Jak najbardziej nazwisko Matyba lub Matyb.

A ślub Jana był z Marianną Rychterówna Panną - zapisane na marginesie. W akcie natomiast brak imienia panny młodej. Jest napisane Panną Rychterówną.

Pozdrawiam
Marcin
Dzięki, tylko właśnie Matybowie nie występują w tamtej okolicy...
Arek_Bereza pisze:Ja też odczytuję Matyb/a choć takie nazwisko w okolicy nie występuje, występuje za to Kandyba.
W akcie małżeństwa jak napisał Marcin jest słowo panna, nie Joanna, bo to była Marianna. A kiedyś może sie przekonasz, że matka jej to Helena a nie Justyna :) akty relatywnie czytelne szczególnie akt urodzenia Jana napisany pięknie po prostu.
A związki Szymanowskich i Benrotów ? W akcie chrztu Jana Sz. Jan Benrot jego przyszły teść jest świadkiem. ale imię Jan dostał z innego powodu. I to wszystko daje do myślenia trochę, bo jak polski chłop się dogadał z francuskim, który całkiem niedawno przybył. Mieszkali też w różnych parafiach. A może Szymanowscy to też przybysze, tylko nazwisko spolszczyli. Koloniści zwykle na początku żenili się w swoim gronie stąd nazwiska Benrot, Rychter, Saynog. Ciekawe jak to się rozwinie, indeksy się kończą trzeba przeglądać metryki, które szczęśliwie są dostępne.
Do jej matki Arku Justyny/Heleny jeszcze nie dotarłem, jeśli Ty dorałeś to fajnie gdybyś coś podpowiedział widzisz, że troche sie już nauczyłem i staram działać na własną rekę, tylko cały czas obawiam się, żę gdzieś pobłądziłem i wysuwam złe wnioski...

Z jakiego powodu Jan dostał takie imię, napisz proszę.

Czy Szymanowscy to tez przybysze? Póki co nie natrafiłem na nic takiego, ale za niedługo okaże się, że w moich żyłach płynie 50% polskiej krwi a reszta to coś innego...
danisha pisze:Ale w okolicy występowało nazwisko Matyka.Być może o nie tu chodzi.
Matyków - Matyka v Matyga.
Dana
Dzięki bardzo :) Być może właśnie o to nazwisko chodzi :)

--------------

Tymczasem mam już rozczytane 2 akty:

Akt narodzin Jana

77/1838
Działo się we wsi Pawłowicach dnia 29 sierpnia 1838 roku o godzinie czwartej po południu. Stawił się Grzegorz Szymanowski czynszownik, kolonista we wsi Słuszczynie zamieszkały, lat 23 mający w obecności Stanisława Kalinowskiego lat 35 i Jana Benrotch lat 29 mających obydwóch włościan, kolonistów we wsi Słuszczynie zamieszkałych i okazał nam dziecię płci męskiej urodzone we wsi Słuszczynie dnia 28 sierpnia roku bieżącego o godzinie trzeciej rano z jego małżonki Marianny z Mazurkiewiczów lat 18 mającej. Dziecięciu temu na chrzcie świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadane zostało imię Jan, a rodzicami jego chrzestnymi byli wyżej wspomniany Stanisław Kalinowski i Jadwiga Szymanowska, w asystencji zaś byli wyżej wspomniany Jan Benrotch i Marianna Wrzocholawa. Akt ten stawającemu i świadkom przeczytany, a że pisać nie umieją przez nas tylko podpisy został. X Jacek Korecki komendarz i Urzędnik Stanu Cywilnego parafii Pawłowice

Pojawia się tu słowo kolonista, ale jak się domyślam chodzi tu o kolonię Słuszczyn

Oraz akt małżeństwa Jana Benrota oraz Marianny Rychter

21/1831
Działo się w mieście Solcu dnia 14 listopada 1831 roku o godzinie czwartej z południa. Wiadomo czynimy, że w przytomności świadków Jana Woleniaka lat 35 i Stanisława Świecha lat 35 mających obydwóch włościan we wsi Dziurkowie zamieszkałych. Na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Janem Benrotem młodzianem kolonistą na Słuszczynie przy swych rodzicach zamieszkałym, w wsi Rudelsheim[?] w departamencie de Mendoneur[?] we Francji zrodzonym, synem Konrada i Maryi Magdaleny z Kalazów małżonków Benrotów na wsi Słuszczynie zamieszkałych, lat 22 mającym, a panną [Marianną] Rychterówną we wsi Dziurkowie przy matce zamieszkałą w wsi Daniszowie w parafii Lipskiej zrodzoną córką już nieżyjącego Jana i Justyny z Saynogów małżonków Rychterów w Dziurkowie zamieszkałych lat 16 mającą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach 23, 30 miesiąca października i 6 miesiąca listopada roku bieżącego w parafii Soleckiej i Pawłowieckiej jako też zezwolenie ustne obecnych aktowi małżeństwa rodziców nowozaślubionych uczynione było. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają, że żadnej umowy przedślubnej nie uczynili. Akt ten stawającym i świadkom przeczytany, a że pisać nie umieją przez nas podpisany został. X Anas. Pętkowski

Więc mamy miejsce urodzenia Jana to chyba poprawnie pisząc Rüdesheim obecnie w Niemczech.

Rodzice Jana jak wynika z tego aktu to Konrad i Maryi Magdaleny z Kalazów

Mamy też troche informacji o Mariannie Rychter: Zamieszkała we wsi Dziurków zrodzona we wsi Daniszowie o ile dobrze to rozumiem.

Córka Jana Rychtera i Justyny z Saynogów w w Dziurkowie zamieszkałych

No i pojawia się kurde kolejne obco brzmiące nazwisko Saynog...

Boże dokąd to moje drzewo genealogiczne zmierza...
Zbigniew_Z

Sympatyk

Post autor: Zbigniew_Z »

Saynóg, obecnie Sajnóg to nazwisko, które występuje na terenie Twoich przodków od co najmniej XVIII wieku, szczególnie w parafii Solec.

Pozdrawiam

Zbyszek
mateusztbg

Sympatyk

Obecnie występuję jako Sajnóg bo też sprawdzałem już mapki czyli też zostało spolszczone z tego wychodzi, że jacyś kolejni obcy są w moim drzewie genealogicznym.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Dokąd zmierza ? Użyj wyobraźni, do Twojej wsi przybywają obcy,
(Koloniści) jacyś inni obcy już tam mieszkają. Mówią w innym, obcym języku. Już widzę jak chętnie wydajesz córkę za jednego z nich :). Więc zwykle na początku żenią się między sobą. Każdy kolejny dodaje Ci kolejnych, obcych korzeni (jak dla mnie to niesłychanie ciekawe). Tu pogranicze Francji i Niemiec a za chwilę zobaczysz tych z Meklemburgii.
Pytałeś dlaczego dali mu Jan ? Dwie podpowiedzi- data chrztu oraz to, że Jan Bernot dałbym mu imiona Jean Baptiste :)
mateusztbg

Sympatyk

Arek_Bereza pisze:Dokąd zmierza ? Użyj wyobraźni, do Twojej wsi przybywają obcy,
(Koloniści) jacyś inni obcy już tam mieszkają. Mówią w innym, obcym języku. Już widzę jak chętnie wydajesz córkę za jednego z nich :). Więc zwykle na początku żenią się między sobą. Każdy kolejny dodaje Ci kolejnych, obcych korzeni (jak dla mnie to niesłychanie ciekawe). Tu pogranicze Francji i Niemiec a za chwilę zobaczysz tych z Meklemburgii.
Pytałeś dlaczego dali mu Jan ? Dwie podpowiedzi- data chrztu oraz to, że Jan Bernot dałbym mu imiona Jean Baptiste :)
Ok ale skoro mieszkali w jednej wsi, byli sąsiadami to skąd wiemy jakie tam relacje ich łączyły? Nie musi to od razu oznaczać, że Szymanowscy też byli kolonistami zza granicy.

"tych z Meklemburgii" Napisz prosze cos więcej nie bądź proszę taki tajemniczy, przecież widzisz, że bardzo sie już wyrobiłem potrafię sporo sam wyszukać ale nie wrzucaj mnie proszę na tak głęboką wodę tylko jak wiesz coś konkretnie to proszę bardzo wrzuć tu...

Tematem interesuje się od 4-5dni więc naprawdę myślę, że i tak sporo się nauczyłem co zresztą pokażę w początkowych fazach wyszukiwania genów już w nowym temacie gdzie będę badał nazwisko mojego pradziadka od strony dziadka.

"Pytałeś dlaczego dali mu Jan ? Dwie podpowiedzi- data chrztu oraz to, że Jan Bernot dałbym mu imiona Jean Baptiste :)[/quote]"

Naprawdę rozjaśnij mi bo albo jestem tak tępy albo po prostu już się w tym wszystkim pogubiłem
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Zza granicy chyba nie ale przyjezdni raczej byli. Popatrz na indeksy z Pawłowic i parafii sąsiednich za okres 1810-1820, tłumu Szymanowskich nie widzę, choć są nazwiska podobnie brzmiące, do sprawdzenia. Za chwilę zaczniesz szukać Grzegorza Szymanowskiego, który się w Słuszczynie urodził i.... nie ma go w indeksach z Pawłowic.
Rychter jest z Meklemburgii ale sam znajdziesz jego akt ślubu.
Data chrztu Jana to 29 sierpnia, data męczeńskiej śmierci Jana Chrzciciela. Kiedyś daty urodzin często decydowały o imieniu.
mateusztbg

Sympatyk

Ok teraz napisałeś nieco jaśniej- dziękuję

"Za chwilę zaczniesz szukać Grzegorza Szymanowskiego, który się w Słuszczynie urodził i.... nie ma go w indeksach z Pawłowic. " Na chłopski rozum, co to oznacza? Tylko tyle, że będzie trzeba przeglądać metryki strona po stronie czy coś innego?

"Rychter jest z Meklemburgii ale sam znajdziesz jego akt ślubu. " Postaram się poszukać, jak nie znajdę poproszę o pomoc albo o więcej wskazówek.

"Pytałeś dlaczego dali mu Jan ? Dwie podpowiedzi- data chrztu oraz to, że Jan Bernot dałbym mu imiona Jean Baptiste Smile" Ok pierwsze już jasne, data męczeńskiej śmierci Jana Chrzciciela a o co chodzi z tym "Jan Bernot dałbym mu imiona Jean Baptiste"

Dzięki Arku
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Arek_Bereza pisze:Jan Bernot dałbym mu imiona Jean Baptiste :)
Jak pogranicze, to może Johannes der Täufer? :wink:
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Krysia ma rację, jej wersja może nawet bardziej pasuje :)
Ps. Miło Cię znowu widzieć Krysiu:)
mateusztbg

Sympatyk

Heh nie mąćcie mi już koledzy i koleżanki bo i tak mam już tak namotane, że hej :)

Arku odnieś się proszę do tego co pisałem wyżej
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Nie, nie trzeba przeglądać metryk strona po stronie, ja mam zaufanie do indeksujących, robią wielką pracę. Może chrzty były w parafii sąsiedniej ? Lipsko? Bo Solec też zindeksowany.
Oboje napisaliśmy Jan Chrzciciel ja po francusku, Krysia po niemiecku :)
mateusztbg

Sympatyk

Heh nie naśmiewajcie się z niedoświadczonego :)

Ok to ustalmy dalszy plan działania.

1) Znaleźć akt ślubu Jana Rychtera który według tego co mi napisałeś, pochodzi z Meklemburgii i małżonki i Justyny z Saynogów

Saynogów jak przypuszczam to też nie polskie nazwisko i pewnie też jacyś przybysze tak?

2) Znaleźć o ile to możliwe akt ślubu Konrada Benrota ( przybysza z francji) oraz Maryi Magdaleny z Kalazów

Kalazów- tu też bym prosił by ktoś coś napisał, znając życie też przybysze :)

---------------

Tymczasem już prawie sam... ale jednak z pomocą jednej użytkowniczki z forum rozczytaliśmy akt ślubu Grzegorza Szymanowskiego oraz Anny z Matybów? Motylów? Matyba?

Działo się w Lipsku dnia trzeciego lutego 1836 roku o godzinie czwartej po południu.
Wiadomo czynimy, że w przytomnosci świadków Walentego Chmielnickiego, lat 39 i Karola Cybulskiego lat 40 liczących obydwóch w Lipsku zamieszkałych mieszczan.
Na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Szymanowskim Grzegorzem młodzianem urodzonym w Słuszczynie synem Antoniego i Anny z Matybów małżonków Szymanowskich w Słuszczynie zamieszkałych lat 19 mającym przy rodzicach zostającym, a panną Maryanną Mazurkiewiczówną urodzoną w Lipsku córką Klemensa i Katarzyny Mazurkiewiczów małżonków w Lipsku zamieszkałych mieszczan lat 15 ukończonych mającą przy rodzicach zostającą.
Małżeństwo to poprzedziły 3 zapowiedzi w dniach 17, 24, 31 stycznia roku bieżącego w parafii Lipskiej zaś dnia 24, 31 stycznia i 2 lutego roku bieżącego w parafii Pawłowskiej oraz zezwolenia ustne obecnych aktowi małżeństwa rodziców obojga nowo zaślubionych. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają, iż nie zawarli umowy przedślubnej.
Akt ten stawającym przeczytany i przez nas podpisany został, bo stawający pisać nie umieją.

Teraz plan działania co do Szymanowskich

Wiemy, że ojciec Grzegorza to Antoni Szymanowski

Czyli zadania do wykonania:

1) Spróbować znaleźć akt narodzin Grzegorza Szymanowskiego

2) Spróbować znaleźć akt małżeństwa Antoniego Szymanowskiego i Anny Matyb? Motyl? Matyba?

Przeczytajcie proszę cały mój post i spróbujemy działać dalej chociaż boje się co ja jeszcze się dowiem o swoich przodkach...
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Wspaniały plan, to właśnie trzeba zrobić. Więc do roboty, wiesz jak i gdzie.
Powodzenia :)
mateusztbg

Sympatyk

No i chyba mnie to jednak już przerosło...

Arku to szukanie wypisane w moich podpunktach to już nie to samo co to wcześniej z którym jakoś tam sobie radziłem.

Czy mogę liczyć koledzy i koleżanki na Waszą pomoc?

Podpunkty które wyżej wypisałem:

1) Znaleźć akt ślubu Jana Rychtera który według tego co mi napisałeś, pochodzi z Meklemburgii i małżonki i Justyny z Saynogów

2) Znaleźć o ile to możliwe akt ślubu Konrada Benrota ( przybysza z francji) oraz Maryi Magdaleny z Kalazów

Oraz plan działania co do Szymanowskich

1) Spróbować znaleźć akt narodzin Grzegorza Szymanowskiego - SZUKAŁEM NAPRAWDĘ DŁUGO I NIC

2) Spróbować znaleźć akt małżeństwa Antoniego Szymanowskiego i Anny Matyb? Motyl? Matyba? TU TAK SAMO nic nie udało mi się znaleźć
EwaMolly

Sympatyk
Adept

Post autor: EwaMolly »

A gdzie już szukałeś? I co udało Ci się znaleźć i do jakich wniosków dojść?
Ewa

Poszukuje nazwisk: Sudwoj, Rębosz. Wszelkie informacje o Chromińskich z okolic Warszawy również mile widziane.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”