Poszukuję Walenty i Katarzyna Popek
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
popekmaciej
Witam,
Jestem tu nowy. Od kilku tygodni poszukuję informacji na temat osób (opiszę co udało mi się ustalić do tej pory:
Walenty Popek mąż Katarzyny Popek (z d. Jakóbiec) - rodzice Stanisława Popek (1888-1972) < ----- szukam rodziców Walentego
oraz:
Franciszek Samborski mąż (prawdopodobnie) Juli Samborskiej (z d. Półchłopek)
rodzice Apoloni Gaweł (z d. Samborskiej).
Jako nowy pasjonat genealogi ze względu na braki wiedzy jak poszukiwać prosiłbym również o wskazówki w tym temacie.
Jestem tu nowy. Od kilku tygodni poszukuję informacji na temat osób (opiszę co udało mi się ustalić do tej pory:
Walenty Popek mąż Katarzyny Popek (z d. Jakóbiec) - rodzice Stanisława Popek (1888-1972) < ----- szukam rodziców Walentego
oraz:
Franciszek Samborski mąż (prawdopodobnie) Juli Samborskiej (z d. Półchłopek)
rodzice Apoloni Gaweł (z d. Samborskiej).
Jako nowy pasjonat genealogi ze względu na braki wiedzy jak poszukiwać prosiłbym również o wskazówki w tym temacie.
-
mmoonniiaa

Witaj Macieju,
w jakim regionie poszukujesz? Czy odnalazłeś akt urodzenia Stanisława Popka i Apolonii Samborskiej?
Pozdrawiam,
Monika
w jakim regionie poszukujesz? Czy odnalazłeś akt urodzenia Stanisława Popka i Apolonii Samborskiej?
Pozdrawiam,
Monika
-
popekmaciej
Poszukuję na Podkarpaciu, wg mojej wiedzy powinienem szukać w okolicach Rzeszowa. Jedyny dokument jaki udało mi się odnaleźć to (chyba) akt urodzenia bądź chrztu Apoloni (1894) z imieniem ojca (Franciszek) i matki Julianny . Wszystko oczywiście po łacinie. Stanisława Popka nie mogę znaleźć.
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Wg różnych witryn na myheritage najstarszy syn Walentego urodził się w Rzęczycy, par. Rzeszów 1873, może śluby tu przejrzyj
https://szukajwarchiwach.pl/59/1132/0/-/2#tabSkany
-
mmoonniiaa

Macieju,
nie podajesz nam informacji, które masz, albo których nie wiesz, że masz.
Akt urodzenia/chrztu Apolonii Samborskiej
https://szukajwarchiwach.pl/59/1310/0/- ... ROeTH65Btg
Przeanalizuj poszczególne rubryki - data urodzenia, data chrztu, dane ojca - są też jego rodzice!, dane matki - są też jej rodzice!
Czyli masz już nawet dziadków Apolonii.
Stanisław Popek faktycznie nie występuje w genetece w 1888, być może parafia nie jest zindeksowana. Czy masz jego akt zgonu z 1972? Może wiesz kiedy i gdzie brał ślub? Tam powinna być miejscowość jego urodzenia.
Pozdrawiam,
Monika
nie podajesz nam informacji, które masz, albo których nie wiesz, że masz.
Akt urodzenia/chrztu Apolonii Samborskiej
https://szukajwarchiwach.pl/59/1310/0/- ... ROeTH65Btg
Przeanalizuj poszczególne rubryki - data urodzenia, data chrztu, dane ojca - są też jego rodzice!, dane matki - są też jej rodzice!
Czyli masz już nawet dziadków Apolonii.
Stanisław Popek faktycznie nie występuje w genetece w 1888, być może parafia nie jest zindeksowana. Czy masz jego akt zgonu z 1972? Może wiesz kiedy i gdzie brał ślub? Tam powinna być miejscowość jego urodzenia.
Pozdrawiam,
Monika
-
JakubRutkowski

Hej nie wiem czy jest to jakies polaczenie, moj pra-pra dziadek to Stanislaw Popek ur w Mazurach - Ranizow kolo Rzeszowa..
ur. 27.04.1865 - rodzice to Mikolaj Popek i Agnieszka Bialas..
ur. 27.04.1865 - rodzice to Mikolaj Popek i Agnieszka Bialas..
Szukam Rodziny: Popek z Jarocina - Nisko, Tomczyk z Jarocina - Nisko, Szewczyk - Wara
-
popekmaciej

Z tego aktu chrztu/urodzenia juz od kilku dni probuje cos wyczytac
Dotyczy on Apoloni, córki FRANCISCUS SAMBORSKI (następnego wyrazu nie rozumiem) Sophia Pelczar <---- tyle wydaje mi sie ze rozumiem z rubryki "Pater"
W rubryce "Mater" wydaje mi się, że jest napisane "Julianna / Francisu Półchłopek, Anna Bajgrowicz"
Czyli rozumiem że Julianny nazwiska się już tu nie podaje (domyślnie Samborska), a Franciszek Półchłopek i Anna Bajgrowicz to rodzice Julianny?
W rubryce Patrini nic nie umiem odczytać.
Babcia moja mówi że Rodzice Apoloni faktycznie mieli na nazwisko Samborscy wiec już coś by się zgadało. Ponadto grzebiąc w internecie udało mi się na stronie myheritage.pl znaleźć Franciszka Samborskiego i Julię (Annę) Samborską z domu Półchłopek ale nie ma w ich dzieciach wyszczegółnionej Apoloni. Ale zakładając że są to rodzice Apoloni to dalej nitka ciągnie do Michała Samborskiego ojca Franciszka. Ojcem Michała samborskiego był Kazimierz Samborski, ojcem Kazimierza był Szymon. Niestety nie mogę znaleźć wiarygodnego dowody na to że faktycznie ojcem Franciszka był Michał. W genetece znalazłem tylko Franciszka Samborskiego ur 1869 w parafi Łączki Jagiellońskie, miejscowość Wojaszówka <--- są to tereny skąd mógł pochodzić naprawdę. Niestety dalej brak jednoznacznego potwierdzenia że to naprawde on i że jego ojcem był Michał Samborski
Jeśli chodzi o Walentego Popek to sprawa wygląda następująco:
Nie mam żadnej pewności że te dane są poprawne. Są to informacje zaczerpnięte od innej osoby prowadzącej drzewo na myheritage.pl. Pisałem do tej osoby skąd ma informacje że Walenty to naprawdę nasz przodek. Niestety zero odzewu poki co. Babcia nic nie pamięta. Jest więc ryzyko że Walenty Popek to nie mój przodek, może to być błąd. Jeśli chodzi o Stanisława to miał on żonę Wiktorię Popek (z d. Grzebyk) (21.04.1897 -16.05.1995), a z kolei oni mieli syna (mojego dziadka) Tadeusza Popek 24.12.1930 - 26.11.2013, dziadek miał żonę Alicję Popek (z d. Miąsik) która żyje ale niestety nie uzyskam od niej żadnych informacji (babcia jest chora). Babcia Alicja miała ojca Franciszka Miąsika który został zabrany siłą z domu i wywieziony do obozu koncentracyjnego. Niestety nie wiem w którym roku i do którego obozu. Pamietam że babcia mowiła że była wtedy dzieckiem wiec są to okolice 1940-1945. Próbuję jeszcze skontaktować się ze stryjem który kiedyś prowadził drzewo naszej rodziny od strony Popków ale póki co nieskutecznie, ale próbuję dalej.
Jeżeli popełniam rażące błędy to bardzo Państwa przepraszam. Zajmuję się tym od niespełna dwóch tygodni i naprawdę nigdy wcześniej nie miałem styczności z genealogią. Nie chcę nikogo urazić i nikim się wyręczać w poszukiwaniach. Chciałbym odkryć swoje korzenie i nauczyć się czegoś ciekawego. W życiu nie pomyślałbym że genealogia może być tak fasynująca
Re: Poszukuję Walenty i Katarzyna Popek
Raczej w Zwięczycy. Owa "Rzęczyca" to wg mnie transliteracja gwarowej wymowy nazwy tej miejscowości. To się zresztą zgadza, bo Popków było dość dużo w tej okolicy, wliczając: Zabierzów, Racławówkę, Boguchwałę.Arek_Bereza pisze:Wg różnych witryn na myheritage najstarszy syn Walentego urodził się w Rzęczycy, par. Rzeszów 1873, może śluby tu przejrzyj
Odpowiadając założycielowi wątku: tak, genealogia jest absolutnie fascynująca:). I nie zrażaj się tym, że po kilku tygodniach masz te tam różne problemy. Szukaj spokojnie i systematycznie. Tj. zanim "rzucisz się" na Boguchwałę z przyległościami, przeanalizuj dokładnie już posiadane info (tak, jak Ci to wskazują przedmówcy). Po nitce - do kłębka. W przypadku popularnego nazwiska oraz imion (Walenty i Katarzyna były dosyć rozpowszechnione w tamtym czasie) tylko skrupulatność może Cię uratować przed mętlikiem.
Anna
szukam: Owczarski, Wesołowski, Zaparucha, Bzdyl, Muzyczuk, Jasiecka/Jasicka, Panfil - Rzeszowszczyzna, Kujawy, Roztocze, Małopolska
szukam: Owczarski, Wesołowski, Zaparucha, Bzdyl, Muzyczuk, Jasiecka/Jasicka, Panfil - Rzeszowszczyzna, Kujawy, Roztocze, Małopolska
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Przepraszam, oczywiście Zwięczyca, par. Rzeszów, jest sporo na szwa w tym księga małżeństw za interesujący okres
-
mmoonniiaa

Macieju,
to pięknie, że zainteresowałeś się genealogią rodziny. Podczas poszukiwań natrafisz na wiele tropów, które trzeba będzie dokładnie zweryfikować. Informacje na MyHeritage mogą być punktem zaczepienia, jednak bez dotarcia do źródeł nie możesz być pewien, jak rzeczywiście było. Czyli poszukuj aktów urodzeń, małżeństw i zgonów - one potwierdzą fakty.
Metryki znajdziesz w zasobach Archiwów Państwowych, Diecezjalnych, parafialnych, a także USC w przypadku metryk nie starszych niż ok. 100 lat.
Część skanów metryk znajdziesz w internecie:
https://szukajwarchiwach.pl/, https://www.familysearch.org/
jednak nie oznacza to, że kontakt z archiwami nie będzie potrzebny.
Cenne są również wyszukiwarki jak np. geneteka - bardzo ułatwia poszukiwania, jednak nie wszystkie parafie są zindeksowane, a te które są mogą nie być jeszcze zindeksowane w pełni, dlatego konieczne jest czasem przeglądanie akt po akcie (a przy okazji może również indeksacja dla geneteki).
Jeśli chodzi o rozczytanie aktu chrztu Apolonii:
Franciszek Samborski był synem Michała i Zofii zd. Pelczar
Julianna była córką Franciszka Półchłopka i Anny zd. Bajgrowicz
Brak nazwiska bezpośrednio przy Juliannie należy rozumieć, że jej nazwiskiem panieńskim było Półchłopek. Piszesz, że "domyślnie Samborska" - ale wynika to z faktu, że rodzice byli po ślubie, bo kolumna Legitimi/Illegitimi Thori wypełniona skrótem leg. oznacza, że dziecko było "z prawego łoża".
Najpierw jednak powinieneś potwierdzić, że to w ogóle ta Apolonia, której szukasz. Bo rozumiem, że szukałeś Apolonii Gaweł zd. Samborskiej, ale nie znałeś, ani roku urodzenia, ani miejscowości, ani jej rodziców. Skąd więc pewność, że znaleziona Apolonia Samborska, jedyna w genetece, to ta, której szukasz, bo może było ich więcej?
Musisz zacząć od końca - czy wiesz kiedy zmarła Apolonia? Albo gdzie i kiedy brała ślub? Te metryki będą zawierały miejscowość urodzenia, rodziców, wiek (a więc przybliżony akt urodzenia).
Stanisław Popek, Wiktoria Grzebyk - znasz lata życia pradziadków, więc łatwo znajdziesz akty zgonu w USC.
Informacje o pradziadku Franciszku Miąsiku znajdziesz być może tutaj: http://straty.pl
Pozdrawiam,
Monika
to pięknie, że zainteresowałeś się genealogią rodziny. Podczas poszukiwań natrafisz na wiele tropów, które trzeba będzie dokładnie zweryfikować. Informacje na MyHeritage mogą być punktem zaczepienia, jednak bez dotarcia do źródeł nie możesz być pewien, jak rzeczywiście było. Czyli poszukuj aktów urodzeń, małżeństw i zgonów - one potwierdzą fakty.
Metryki znajdziesz w zasobach Archiwów Państwowych, Diecezjalnych, parafialnych, a także USC w przypadku metryk nie starszych niż ok. 100 lat.
Część skanów metryk znajdziesz w internecie:
https://szukajwarchiwach.pl/, https://www.familysearch.org/
jednak nie oznacza to, że kontakt z archiwami nie będzie potrzebny.
Cenne są również wyszukiwarki jak np. geneteka - bardzo ułatwia poszukiwania, jednak nie wszystkie parafie są zindeksowane, a te które są mogą nie być jeszcze zindeksowane w pełni, dlatego konieczne jest czasem przeglądanie akt po akcie (a przy okazji może również indeksacja dla geneteki).
Jeśli chodzi o rozczytanie aktu chrztu Apolonii:
Franciszek Samborski był synem Michała i Zofii zd. Pelczar
Julianna była córką Franciszka Półchłopka i Anny zd. Bajgrowicz
Brak nazwiska bezpośrednio przy Juliannie należy rozumieć, że jej nazwiskiem panieńskim było Półchłopek. Piszesz, że "domyślnie Samborska" - ale wynika to z faktu, że rodzice byli po ślubie, bo kolumna Legitimi/Illegitimi Thori wypełniona skrótem leg. oznacza, że dziecko było "z prawego łoża".
Najpierw jednak powinieneś potwierdzić, że to w ogóle ta Apolonia, której szukasz. Bo rozumiem, że szukałeś Apolonii Gaweł zd. Samborskiej, ale nie znałeś, ani roku urodzenia, ani miejscowości, ani jej rodziców. Skąd więc pewność, że znaleziona Apolonia Samborska, jedyna w genetece, to ta, której szukasz, bo może było ich więcej?
Musisz zacząć od końca - czy wiesz kiedy zmarła Apolonia? Albo gdzie i kiedy brała ślub? Te metryki będą zawierały miejscowość urodzenia, rodziców, wiek (a więc przybliżony akt urodzenia).
Stanisław Popek, Wiktoria Grzebyk - znasz lata życia pradziadków, więc łatwo znajdziesz akty zgonu w USC.
Informacje o pradziadku Franciszku Miąsiku znajdziesz być może tutaj: http://straty.pl
Pozdrawiam,
Monika
Co do informacji z aktu Apolonii Samborskiej,
Rodzicei:
Franciszek Samborski, syn (filius) Michała i Zofii z domu Pelczar
Julianna Półchłopek, córka Franciszka i Anny z domu Bajgrowicz
chrzestni: Antoni Szczepan (?)
Julianna Sucha
ślub w 1854 roku w Korczynie, nazwisko w formie "Pułchłopek".
Z Zukowska
Rodzicei:
Franciszek Samborski, syn (filius) Michała i Zofii z domu Pelczar
Julianna Półchłopek, córka Franciszka i Anny z domu Bajgrowicz
chrzestni: Antoni Szczepan (?)
Julianna Sucha
ślub w 1854 roku w Korczynie, nazwisko w formie "Pułchłopek".
Z Zukowska
-
popekmaciej
Udało mi się ustalić że Walenty i Katarzyna to naprawdę moi prapradziadkowie. Niestety dokumenty potwierdzające są w archidiecezji przemyskiej do której wybieram się w przyszłym tygodniu (informacja od dalekiego kuzyna który również prowadził poszukiwania)
Franciszek Miąsik zaginiony w czasie wojny został rozstrzelany. Znalazlem dokument z opisem i możliwym miejscem pochówku. Dalej tę niktę zostawiam na inny termin gdyż wszytkim naraz ciężko się zajmować. Wszystkie dokumenty oczywiście drukuję i kataloguję.
Dziś udało mi się również odnaleźć grób Apoloni Gaweł z datą urodzenia 1894, więc potwierdzają się informacje z aktu chrztu/urodzenia. Nawiązałem też kontakt z ciotką która wychowywała się u babci Apoloni i potwierdziła że jej rodzice nosili nazwisko Samborscy (imion niestety nie jest pewna). Wydaje mi się że to już dość dużo informacji aby potwierdzić że aktu urodzenia/chrztu odnalezionyw archiwach należy do mojej babci. Jednakże aby mieć czyste sumienie jestem na nastepny czwartek umówiony z proboszczem parafi przy cmentarzu w Boguchwale (tam gdzie pochowana jest babacia) aby poszukać jeszcze w archiwach kościelnych dodatkowych dokumentów (akt małżeństwa itp). Więc tą nitkę też do przyszłego tygodnia zostawiam.
Zostaje ostatnia nitka czyli rodzina mojego dzidka Zdzisława Budzisza. Tu jest ciekawie: Ojciec mojej mamy: Zdzisław Budzisz urodzony 23.07.1945r mąż Stanisławy Budzisz (z d. Kawa) ut. 2.01.1949. Ojcem Zdzisława Budziszia jest Roman Budzisz ur. 30.03.1906, zmarł: 19.02.1976 pochowany na Słocinie w Rzeszowie, mąż Heleny Budzisz (z d. Świętoń) ur. 13.03.1913, zmarła: 28.11.1997. Ojcem Romana Budzisza był Piotr Budzisz ur. około 1870r, zmarł 1956. I tu zaczynają się schody. Mój dziadek Zdzisław mowił że Piotr był w USA. Znalazłem go w dokumentach z Elis Island że faktycznie Piotr Budzisz żyjący w tamtym okresie przybył do Stanów (data urodzenia i śmierci się zgadzają) i ostatnie znane miejsce pobytu po powrocie z USA to Drabinianka (kiedys wieś, dzisiaj dzielnica Rzeszowa). Rodzina dziadka według ustnych przekazów od pokoleń mieszkała w Drabiniance (do dziś brat dzidka tam mieszka, niestety jego stan zdrowia wyklucza pozyskanie rzetelnych informacji). Już z informacji z internetu wiem że był też Franciszek (Franz) Budzisz ktory również przybył do USA, również był z Drabinianki, a którego bratem był PIOTR BUDZISZ (dziadek twierdzi że jest to prawdopodobne)! Na myhartiage.pl znalazlem drzewo Budziszów z Drabinianki gdzie jest małżeństwo Jana i Agnieszki Budzisz (z d. Juchta) którzy mieli siedmioro dzieci, a wsród tych dzieci jest PIOTR i Franciszek Budzisz (daty urodzeń się pokrywają), niestety na nich drzewo się kończy.
Prośba: pomożecie ustalić czy to faktycznie rodzina lub nakierujecie jakim sposobem powinienem sam to zrobic? Jakiś trop podsunąć cokolwiek. Dodam że przewinęło mi się w dokumentach że Drabinianka w tamtych czasach to było terytorium Austri???
Franciszek Miąsik zaginiony w czasie wojny został rozstrzelany. Znalazlem dokument z opisem i możliwym miejscem pochówku. Dalej tę niktę zostawiam na inny termin gdyż wszytkim naraz ciężko się zajmować. Wszystkie dokumenty oczywiście drukuję i kataloguję.
Dziś udało mi się również odnaleźć grób Apoloni Gaweł z datą urodzenia 1894, więc potwierdzają się informacje z aktu chrztu/urodzenia. Nawiązałem też kontakt z ciotką która wychowywała się u babci Apoloni i potwierdziła że jej rodzice nosili nazwisko Samborscy (imion niestety nie jest pewna). Wydaje mi się że to już dość dużo informacji aby potwierdzić że aktu urodzenia/chrztu odnalezionyw archiwach należy do mojej babci. Jednakże aby mieć czyste sumienie jestem na nastepny czwartek umówiony z proboszczem parafi przy cmentarzu w Boguchwale (tam gdzie pochowana jest babacia) aby poszukać jeszcze w archiwach kościelnych dodatkowych dokumentów (akt małżeństwa itp). Więc tą nitkę też do przyszłego tygodnia zostawiam.
Zostaje ostatnia nitka czyli rodzina mojego dzidka Zdzisława Budzisza. Tu jest ciekawie: Ojciec mojej mamy: Zdzisław Budzisz urodzony 23.07.1945r mąż Stanisławy Budzisz (z d. Kawa) ut. 2.01.1949. Ojcem Zdzisława Budziszia jest Roman Budzisz ur. 30.03.1906, zmarł: 19.02.1976 pochowany na Słocinie w Rzeszowie, mąż Heleny Budzisz (z d. Świętoń) ur. 13.03.1913, zmarła: 28.11.1997. Ojcem Romana Budzisza był Piotr Budzisz ur. około 1870r, zmarł 1956. I tu zaczynają się schody. Mój dziadek Zdzisław mowił że Piotr był w USA. Znalazłem go w dokumentach z Elis Island że faktycznie Piotr Budzisz żyjący w tamtym okresie przybył do Stanów (data urodzenia i śmierci się zgadzają) i ostatnie znane miejsce pobytu po powrocie z USA to Drabinianka (kiedys wieś, dzisiaj dzielnica Rzeszowa). Rodzina dziadka według ustnych przekazów od pokoleń mieszkała w Drabiniance (do dziś brat dzidka tam mieszka, niestety jego stan zdrowia wyklucza pozyskanie rzetelnych informacji). Już z informacji z internetu wiem że był też Franciszek (Franz) Budzisz ktory również przybył do USA, również był z Drabinianki, a którego bratem był PIOTR BUDZISZ (dziadek twierdzi że jest to prawdopodobne)! Na myhartiage.pl znalazlem drzewo Budziszów z Drabinianki gdzie jest małżeństwo Jana i Agnieszki Budzisz (z d. Juchta) którzy mieli siedmioro dzieci, a wsród tych dzieci jest PIOTR i Franciszek Budzisz (daty urodzeń się pokrywają), niestety na nich drzewo się kończy.
Prośba: pomożecie ustalić czy to faktycznie rodzina lub nakierujecie jakim sposobem powinienem sam to zrobic? Jakiś trop podsunąć cokolwiek. Dodam że przewinęło mi się w dokumentach że Drabinianka w tamtych czasach to było terytorium Austri???
Akty urodzenia z Drabinianki są tutaj:
https://szukajwarchiwach.pl/59/1114/0/- ... 5#tabSkany
59/1114/0/-/4: Księga urodzeń - Drabinianka
https://szukajwarchiwach.pl/59/1114/0/- ... 5#tabSkany
59/1114/0/-/4: Księga urodzeń - Drabinianka
Drabinianka - kiedyś wieś, obecnie dzielnica Rzeszowa (dobrze rozpoznałeś), jak całe rzeszowskie leżała w zaborze austriackim.popekmaciej pisze:UDodam że przewinęło mi się w dokumentach że Drabinianka w tamtych czasach to było terytorium Austri???
Jak będziesz w Boguchwale to wstąp do biblioteki (to blisko od kościoła) - Boguchwała doczekała się kilku fajnych opracowań (np. St. Wnuk), które pomocniczo są użyteczne także dla genealogów.
Natomiast MyHeritage traktuj raczej też tylko jako pomoc. Wcześniejsze epoki też znały modę na takie czy inne imiona, skutkiem czego też mam "u siebie Walentego Popka. Jedak "mój" i "Twój" Walenty to inne osoby. Łatwo więc o tego typu pomyłki.
Stronę szukajwarchiwach już "przetelepałeś", jak rozumiem?
Nie chcę się powtarzać, ale gdzieś tu był taki poradnik dla początkujących. W skrócie procedura jest następująca: notatki z własnej pamięci, zebranie na kupę posiadanych dokumentów, rozmowy z najstarszymi, zdjęcia nagrobków na cmentarzach, strona szukajwarchiwach, literatura nt. historii danych miejscowości, wizyta w Archiwum Państwowym (nie tylko księgi parafialne czy stanu cywilnego, ale też spisy poborowych i kataster) itd.
Przepraszam jeśli napisałam coś, co już wiesz.
Anna
-
popekmaciej
Pomożecie odczytać informacje z Aktu chrztu Piotra i Aktu małżeństwa Piotra i Marianny Budzisz?
https://zapodaj.net/e5f0161128a95.jpg.html
https://zapodaj.net/feae81730175b.jpg.html
Znalazlem jeszcze akt małżeństwa Andrzeja i Katarzyny Budzisz (z d. Złotek) niestety w rubryce Andrzeja nie mogę odczytać co jest napisane. Z tego co widzę nie ma danych rodziców wpisanych więc nikta się pewnie urwie
https://zapodaj.net/bd33d5dfcf675.jpg.html
https://zapodaj.net/e5f0161128a95.jpg.html
https://zapodaj.net/feae81730175b.jpg.html
Znalazlem jeszcze akt małżeństwa Andrzeja i Katarzyny Budzisz (z d. Złotek) niestety w rubryce Andrzeja nie mogę odczytać co jest napisane. Z tego co widzę nie ma danych rodziców wpisanych więc nikta się pewnie urwie
https://zapodaj.net/bd33d5dfcf675.jpg.html