Pochodzenie nazwisk (cz.7)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

nika_monache

Sympatyk

nazwisko Taipski Tajpski Tajbski Taypski

Post autor: nika_monache »

Dzień Dobry szukam jakichkolwiek informacji na temat nazwiska TAIPSKI pisane Taipski. Nie mam kopletnie pojęcia co to za nazwisko ale widnieje ich trochę w moim drzewie. Bardzo dziękuję za pomoc.
Monika
Ostatnio zmieniony czw 14 lut 2019, 18:14 przez nika_monache, łącznie zmieniany 1 raz.
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Re: nazwisko Taipski Tajpski Tajbski Taypski

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

nika_monache pisze:Dzień Dobry szukam jakichkolwiek informacji na temat nazwiska TAJPSKI pisane Taipski w starszych dokumentach było też Taibski . Nie mam kopletnie pojęcia co to za nazwisko ale widnieje ich trochę w moim drzewie. Bardzo dziękuję za pomoc.
Monika
Pani Moniko,

powyzszy wpis nie zawiera istotnych informacji genealogicznych, aby ktos mogl Pani pomoc.
Z jakim rejonem Polski wiaze Pani te nazwiska ?
Z jakich lat te dokumenty Pani posiada ?
Z jakim wyznaniem/religia nalezy je wiazac ?

Dodam, ze wg danych PESEL takie nazwiska nie wystepowaly na terenie Polski w 1990 i 2002 .

Wladyslaw
nika_monache

Sympatyk

Taipski Tajpski Tajbski Taypski

Rejon występowania to Mazowsze. Tyczy to moich praprapradziadków. 18- 19 wiek.Walenty Tajpski (1742-1812) żona Agnieszka Tajpska (domo Augustyniak zm.?-1814) ich córka Tekla Królak (domo Tajpska1783-?)(Jan Tajpski i Andzrzej Tajpski) kościół rzymskokatolicki. W starszych dokumentach pisane Taipski.
Monika
Ostatnio zmieniony czw 14 lut 2019, 18:16 przez nika_monache, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a można coś więcej nt. zapisów dot. parafian sobikowskich sprzed 1808?
witeki

Sympatyk

Pochodzenie nazwisk Drężewski, Głębocki, Jaworski, Zaorski

Post autor: witeki »

Dzień dobry,

Czy ktoś może wie jakie jest pochodzenie nazwiska Narloch ?
Czy to nazwisko Kaszubskie lub Szkockie ?

Witek
nika_monache

Sympatyk

tzn, ostatni mam z 1812 akt zgonu Walentego Tajpskiego wydedukowałam z tekstu datę plus minus urodzin 1742(prawdopodobnie) oraz a akty zgonu dzieci i żony Agnieszki Taipskiej 1814 nie są dostępne nie wiem Nieprawidłowy link do zespołu jest tak mi pisze.

Monika
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

nika_monache pisze:Rejon występowania to Mazowsze. Dokładnie Sułkowice parafia Sobików Tyczy to moich praprapradziadków. Lata mniej więcej 1800. Np. Walenty Tajpski (1742-1812) żona Agnieszka Tajpska (domo Augustyniak zm.?-1814) ich córka Tekla Królak (domo Tajpska1783-?)(Jan Tajpski i Andzrzej Tajpski) kościół rzymskokatolicki. Zazwyczaj pisane są jako Taipski ale widniało też Taypski i Taybski. Ale najczęściej jest Taipski.
Monika
Wg danych PESEL i prof. K.Rymuta w 1990 r. w rejonie Warszawy istnialo nazwisko ;
Taraski, 475 osob w Polsce, w rejonie Warszawa:10 osob..

Jak widzisz, jest to bardzo rzadkie nazwisko w Polsce i w rejonie Warszawy, jest ono najbardziej zblizone do zapisow ktore podalas. Jesli Twoje nazwiska nie zostaly w "polkniete" przez nazwisko Taraski, zachowaj te stare zapisy. Jesli w koncu przeszly w … Taraski, chyba sa podstawy do zmiany zapisow.
Decyzja jest w Twoich rekach.

Wladyslaw
nika_monache

Sympatyk

Dziękuję. Wiem że Taip to po litewsku "tak" ale jakos nie wiem nie mam pojecia zielonego gdzie i jak szukac dalej skąd ci taipscy się wzięli na Mazowszu. Bo nazwisko Taraski jakoś nie przypomina mi Taipskiego. Raczej nikt nie wymyśla dziwacznego nazwiska które nic nie oznacza. Może wcześniej przed 1800 było jeszcze inaczej zapisywane coś w stylu Taybsky. No nie wiem ale dziękuję. Monika
Ostatnio zmieniony sob 06 paź 2018, 23:34 przez nika_monache, łącznie zmieniany 1 raz.
marzec_jadwiga

Sympatyk

Post autor: marzec_jadwiga »

Akt zgonu Agnieszki nr 40 z 1814 (otwiera się bez problemu)
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =2&x=0&y=0

Jadwiga
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Pochodzenie nazwisk Drężewski, Głębocki, Jaworski, Zaorski

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Moim zdaniem jest to nazwisko pochodzące od litewskiego narikautus = wydra bagienna, które się zgermanizowało do postaci Narog, Narloch i kilkunastu innych podobnych występujących w Prusach.
Zbigniew
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Zdaniem Rosjan Taips to typowe litewskie nazwisko od imienia przedchrześcijańskiego Taips = tak, słucham/tak, mów.
Zbigniew
nika_monache

Sympatyk

Bardzo dziękuję za informację Panie Zbigniewie.
Monika
Szczurowski_Piotr

Sympatyk

Post autor: Szczurowski_Piotr »

Raczej od pruskiego (bałtyjskiego) nārs (odwaga, śmiałość). Poświadczone źródłowo pruskie imiona prawdopodobnie idące od tego rzeczownika to Nariot w Prusach i Naruta na Mazowszu (możliwe, że to jedno i to samo imię).

PS
Ostatnio zmieniony ndz 07 paź 2018, 21:36 przez Szczurowski_Piotr, łącznie zmieniany 3 razy.
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Wielki słownik gwar pruskich nie notuje takiego słowa, a notuje wszystkie przedniemieckie zachowane. Dziwne.
Zbigniew
Szczurowski_Piotr

Sympatyk

Post autor: Szczurowski_Piotr »

Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”