Pamietam - Kwiatkowska, tak? Byc moze jeszce probowac poszukac adres?
Nazwiska - M
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Maria_Lesniewska

-
matyzbon_monika
Nazwisko:Matyzbon lub Matysbon
Witam
poszukuję jakichkolwiek informacji na temat nazwiska Matyzbon bądź Matysbon. Prawdopodobnie to drugie nazwisko powstało wskutek pomyłki urzędnika,chyba nie usłyszał dobrze nazwiska mojego stryja
za wszelkie,choćby najmniejsze informacje będę ogromnie wdzięczna.Mieszkam w woj. lubelskiem, ale nazwisko pojawia się także w byłym woj.olsztyńskim.
poszukuję jakichkolwiek informacji na temat nazwiska Matyzbon bądź Matysbon. Prawdopodobnie to drugie nazwisko powstało wskutek pomyłki urzędnika,chyba nie usłyszał dobrze nazwiska mojego stryja
- Ewa_Szczodruch

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Witaj Moniko!
Twego nazwiska nie ma w słowniku 'Nazwiska Polaków' Kazimierza Rymuta. Zgodnie z sugestią profesora nazwiska rozpoczynające się na Matyz- , Matys-pochodzą od imienia Maciej, ale tu jest jeszcze ta nietypowa końcówka...
Moniko, w 'Słowniku nazwisk używanych w Polsce na początku XXI wieku' znalazłam 10 nazw osobowych Matyzbon (po 5 kobiet i mężczyzn) i 8 Matysbon. Wszyscy zamieszkali w województwie lubelskim, powiecie kraśnickim.
To tyle, co mogę dla Ciebie zrobić, pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Twego nazwiska nie ma w słowniku 'Nazwiska Polaków' Kazimierza Rymuta. Zgodnie z sugestią profesora nazwiska rozpoczynające się na Matyz- , Matys-pochodzą od imienia Maciej, ale tu jest jeszcze ta nietypowa końcówka...
Moniko, w 'Słowniku nazwisk używanych w Polsce na początku XXI wieku' znalazłam 10 nazw osobowych Matyzbon (po 5 kobiet i mężczyzn) i 8 Matysbon. Wszyscy zamieszkali w województwie lubelskim, powiecie kraśnickim.
To tyle, co mogę dla Ciebie zrobić, pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
-
matyzbon_monika
-
Momot_Aron
-
Mrzygłód_Dominik
Nazwisko: Mrzygłód
Nazwisko: Mrzygłód
Szukam pochodzenie nazwiska Mrzygłód. Oraz szukam herbu tej rodziny.
Szukam pochodzenie nazwiska Mrzygłód. Oraz szukam herbu tej rodziny.
-
Mrzygłód_Dominik
- Ewa_Szczodruch

Witaj Dominiku
Nosisz bardzo stare nazwisko... Po raz pierwszy zostało ono odnotowane w 1427 roku ( nie wiem niestety, w jakich źródłach ).
Mrzygłód - pochodzi od mrzygłód 'głodomorek, skąpiec'.
Tyle etymologia...
A herb to już zupełnie inna bajka...
Źródło: 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny'. Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001 .
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Nosisz bardzo stare nazwisko... Po raz pierwszy zostało ono odnotowane w 1427 roku ( nie wiem niestety, w jakich źródłach ).
Mrzygłód - pochodzi od mrzygłód 'głodomorek, skąpiec'.
Tyle etymologia...
A herb to już zupełnie inna bajka...
Źródło: 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny'. Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN Kraków 2001 .
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

-
Christian_Orpel

- Kontakt:
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Nazwisko Micek
Witam. Poszukuję informacji o nazwisku Micek. Proszę o wszelką pomoc bo nie mogłem znaleźć żadnych konkretów. Jedynie pojedynczą, niepotwierdzoną notkę ze może oznaczać „mały dzwonek” lub „małą kulkę”(niepewne przypuszczenie na obcojęzycznym forum). Byłbym wdzięczny za każdą informację.
~Pozdrawiam Szymon
~Pozdrawiam Szymon