Historia ksiag poszczególnych parafii diecezji lomzyńskiej to scenariusz na oddzielny kryminał (mam na myśli książkę detektywistyczna). ale w parafii tych ksiag raczej nie nalezy sie spodziewać
1.Co pewne to że ksiąg ślubów z końcówki XIX wieku i wieku XX nie ma w AP w Łomzy czyli nie trafiły tam standardową droga poprzez USC. Nie mozna wykluczyć , ze akurat te ksiegi uległy zatracie wczesniej niż wprowadzono obowiązek przekazywania ich do USC. Na marginesie - miedzy tym co zostało zmikrofilnowane (stare ksiegi) a póżniejszymi latami także w zakresie urodzin i zgonów są duże braki Pradziad)
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Zwykle ksiegi z tych lat tuz pomormońskich czyli standardowe kilkanaście po 1870 leża w parafiach
ale
2,Wersja wikarego brzmi prawdopodobnie. Kiedy kilkanaście lat temu zagnało mnie do szukania ksiag parafii wyszonkowskiej był to czas kiedy akurat przekazywano je do AD w Łomży. Proboszcz poinformował mnie że przekazano wszystkie !!. Jako że interesująca mnie linia Wyszyńskich z Wyszonk Piechacz wygasła tam około polowy XIX wieku nie sprawdzałem czy i jakie póżniejsze księgi są w AD. Może warto sprawdzić czy aby śluby tam sie nie "zapodziały"