Archiwum Diecezjalne w Łomży
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Mikołaj Dolinkiewicz
Niestety, nic ponad to, nie posiadam. 
-
Sroczyński_Włodzimierz

a sprawdzałaś?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Białobrzeski_Marek

Witam serdecznie!Naate pisze:Poszukuję
1)Aktu urodzin Kazimierza Dolinkiewicza 1930r. Łomża
2)Aktu małżeństwa jego rodziców (tuż przed 1930) Mikołaja Dolinkiewicza ur w 1901 i Wiktorii Nacewicz. urodzonej w parafii Drozdowskiej.
3) Aktu małżeństwa Walentego Urbanowskiego (ur.1858) i Franciszki Węgrowskiej ( ur.1863) zawartego w 1886 par. Piątnica
Czy ktoś mógłby mi w tym pomóc?
Dziękuję serdecznie, z góry
Aneta
Podaję poniżej dane kontaktowe do instytucji, w których zasobach znajdują się właściwe metryki wskazane w tych trzech punktach:
1. Akt urodzenia Kazimierza Dolinkiewicza (1930 r., Łomża):
USC Łomża - tel. 86 215 67 52,
e-mail: e.nowakowska@um.lomza.pl (kierownik USC)
2. Akt małżeństwa Mikołaja Dolinkiewicza (ur. w 1901 r.) i Wiktorii Nacewicz (urodzona w parafii Drozdowo):
USC Piątnica - tel. 86 216 24 76
3. Akt małżeństwa Walentego Urbanowskiego (ur. w 1858 r.) i Franciszki Węgrowskiej (ur. w 1863 r.) zawartego w 1886 r. w parafii Piątnica:
Archiwum Diecezjalne w Łomży - tel. 86 216 25 91,
e-mail: archiwum@diecezja.lomza.pl
(od 8.30 do 13.00)
Odnośnie punktu 2:
w prezencie akt urodzenia (nr 16) Wiktorii Nacewicz (ur. 27 stycznia 1906 r. w Krzewie w parafii Drozdowo, córka Franciszka i Józefy z Szymańskich), a w nim adnotacja o zawarciu małżeństwa z Mikołajem Dolinkiewiczem (synem Eugeniusza i Eudokii z Konopielków), który miał miejsce w Drozdowie 30 października 1929 r.:
https://szukajwarchiwach.pl/5/559/0/-/7 ... DbxpwtITtQ
Rodzice Wiktorii Nacewicz (Franciszek Nacewicz i Józefa Szymańska) zawarli małżeństwo w Drozdowie 8 listopada 1904 r. (nr 22):
https://szukajwarchiwach.pl/5/559/0/-/8 ... cqn2hwJI-Q
Franciszek Nacewicz mieszkał i urodził się ok. 1878 r. w Krzewie, był synem Kazimierza i Józefy z Dąbrowskich.
Józefa Szymańska mieszkała i urodziła się ok. 1884 r. w Olszynach, była córką Stanisława i Aleksandry z Gałczyków.
Pozdrawiam!
Marek
Panie Marku,
Jest pan WIELKI!
Rewelacja, po prostu rewelacja
Kłaniam się nisko
Aneta
PS.
Nazwisko Dolinkiewicz praktycznie nie występuje na tym terenie. Mam podejrzenia, że przybyli z Ukrainy. Co Pan o tym sądzi? (oczywiście poproszę USC o znaleziony przez Pana akt małżeństwa, tam powinno być coś więcej)
Jest pan WIELKI!
Kłaniam się nisko
Aneta
PS.
Nazwisko Dolinkiewicz praktycznie nie występuje na tym terenie. Mam podejrzenia, że przybyli z Ukrainy. Co Pan o tym sądzi? (oczywiście poproszę USC o znaleziony przez Pana akt małżeństwa, tam powinno być coś więcej)
-
Białobrzeski_Marek

Proszę bardzoNaate pisze:Panie Marku,
Jest pan WIELKI!
Kłaniam się nisko
Aneta
PS.
Pozdrawiam!
Marek
AD Łomża
Witam.Mam prośbę , jeśli ktoś będzie w archiwum diecezjalnym w Łomży , czy mógłby spisać informacje zawarte w akcie małżeństwa nr.6/1860 Konstanty Katdziński i Katarzyna Gałczyk parafia Drozdowo. Z góry dziękuję Arkadiusz.
-
Kazmierczak_Slawomir

AD Łomża
Witam Sławku ,bardzo Ci dziękuję za tak szybką i dla mnie wspaniałą wiadomość.Nie wiem jak to zrobiłeś ale jeszcze raz dziękuję. Adek.
AD Łomża
Dzień dobry,
proszę tzw. dobrą duszę o sprawdzenie czy w Archiwum znajduje się następujący akt chrztu mojego pra:
Wola Zambrowska, Jan Smoliński ur. ~1854r. syn Bogumiła i Preksedy Karasiński
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Maciej
proszę tzw. dobrą duszę o sprawdzenie czy w Archiwum znajduje się następujący akt chrztu mojego pra:
Wola Zambrowska, Jan Smoliński ur. ~1854r. syn Bogumiła i Preksedy Karasiński
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Maciej
akta - Wysokie Mazowieckie
Dzień dobry,
Przeczytałem cały forum dot. AD w Łomży i nic nie widziałem na temat parafii (św. Jana Chrzciciela) w Wysokiem Mazowieckiem.
Dlatego też mam dla szanownych forumowiczów pytanie dotyczące lokalizacji aktów UMZ sprzed 1890 roku (Pradziad informuje, że późniejsze akty znajdują się w AP - http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj).
Czy one są w AD, czy też w parafii, częściowo lub w całości? Czy ktoś orientuje się jak to wygląda?
Mieszkam bardzo daleko i nie mam możliwości łatwo „wpaść” do Łomży!
Dziękuję za wszelkie udzielone informacje.
Pozdrawiam
Ryszard
Przeczytałem cały forum dot. AD w Łomży i nic nie widziałem na temat parafii (św. Jana Chrzciciela) w Wysokiem Mazowieckiem.
Dlatego też mam dla szanownych forumowiczów pytanie dotyczące lokalizacji aktów UMZ sprzed 1890 roku (Pradziad informuje, że późniejsze akty znajdują się w AP - http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj).
Czy one są w AD, czy też w parafii, częściowo lub w całości? Czy ktoś orientuje się jak to wygląda?
Mieszkam bardzo daleko i nie mam możliwości łatwo „wpaść” do Łomży!
Dziękuję za wszelkie udzielone informacje.
Pozdrawiam
Ryszard
-
Sroczyński_Włodzimierz

https://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=9923
i rzeczywiście (jeśli nie przeniesiono) to sporo naprawdę wiekowych ksiąg na parafii jest
czy komplet - nie wiem
i rzeczywiście (jeśli nie przeniesiono) to sporo naprawdę wiekowych ksiąg na parafii jest
czy komplet - nie wiem
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
-
Białobrzeski_Marek

Witam serdecznie!
W przypadku ksiąg metrykalnych parafii Wysokie Mazowieckie sprawa wygląda następująco:
1. Księgi są zachowane tylko w 1 egzemplarzu.
2. Księgi powstałe od 1890 r. znajdują się w Archiwum Państwowym w Białymstoku Oddział w Łomży.
3. Księgi powstałe przed 1890 r. znajdują się w kancelarii parafialnej w Wysokiem Mazowieckiem.
4. Księgi z tej parafii zostały w 1973 r. zmikrofilmowane przez Mormonów (lata 1665 - 1870), a w ciągu ostatnich kilku lat dokonano digitalizacji tych skanów.
5. Księgi znajdujące się w Archiwum Państwowym w Białymstoku Oddział w Łomży zostały zdigitalizowane.
6. Księgi z lat 1871 - 1889 nie zostały zabezpieczone zarówno w formie mikrofilmów, jak też w formie skanów.
7. Mikrofilmami ksiąg z lat 1665 - 1870 dysponuje Archiwum Diecezjalne w Łomży oraz Archiwum Państwowym w Białymstoku Oddział w Łomży. Można je zamówić do najbliższego archiwum państwowego położonego w Polsce i z nich korzystać (z AP Łomża). Ponadto skany z tych mikrofilmów są dostępne w siedzibach Mormonów na całym świecie. Można u nich na miejscu je przeglądać.
Zachowane i zmikrofilmowane księgi metrykalne z parafii Wysokie Mazowieckie:
Urodzenia 1665-1700, 1703-1727, 1751-1870;
Małżeństwa 1782-1870;
Zgony 1765-1841, 1843-1870.
Dane adresowe do AP w Łomży:
Archiwum Państwowe w Białymstoku Oddział w Łomży
Al. Legionów 36, 18-400 Łomża
tel.: 86 47 35 301,
e-mail: lomza@bialystok.ap.gov.pl
W przypadku ksiąg z lat 1871 - 1889 potrzebny jest kontakt z proboszczem parafii Wysokie Mazowieckie.
Dane adresowe:
ul. Kościelna 2,
18-200 Wysokie Mazowieckie
tel.: 86 275 24 69
e-mail: parafiajchwysmaz@wp.pl
(kancelaria parafialna czynna w dni powszednie w godz. 8:00-8:30 i 16:00-17:00)
Pozdrawiam!
Marek
W przypadku ksiąg metrykalnych parafii Wysokie Mazowieckie sprawa wygląda następująco:
1. Księgi są zachowane tylko w 1 egzemplarzu.
2. Księgi powstałe od 1890 r. znajdują się w Archiwum Państwowym w Białymstoku Oddział w Łomży.
3. Księgi powstałe przed 1890 r. znajdują się w kancelarii parafialnej w Wysokiem Mazowieckiem.
4. Księgi z tej parafii zostały w 1973 r. zmikrofilmowane przez Mormonów (lata 1665 - 1870), a w ciągu ostatnich kilku lat dokonano digitalizacji tych skanów.
5. Księgi znajdujące się w Archiwum Państwowym w Białymstoku Oddział w Łomży zostały zdigitalizowane.
6. Księgi z lat 1871 - 1889 nie zostały zabezpieczone zarówno w formie mikrofilmów, jak też w formie skanów.
7. Mikrofilmami ksiąg z lat 1665 - 1870 dysponuje Archiwum Diecezjalne w Łomży oraz Archiwum Państwowym w Białymstoku Oddział w Łomży. Można je zamówić do najbliższego archiwum państwowego położonego w Polsce i z nich korzystać (z AP Łomża). Ponadto skany z tych mikrofilmów są dostępne w siedzibach Mormonów na całym świecie. Można u nich na miejscu je przeglądać.
Zachowane i zmikrofilmowane księgi metrykalne z parafii Wysokie Mazowieckie:
Urodzenia 1665-1700, 1703-1727, 1751-1870;
Małżeństwa 1782-1870;
Zgony 1765-1841, 1843-1870.
Dane adresowe do AP w Łomży:
Archiwum Państwowe w Białymstoku Oddział w Łomży
Al. Legionów 36, 18-400 Łomża
tel.: 86 47 35 301,
e-mail: lomza@bialystok.ap.gov.pl
W przypadku ksiąg z lat 1871 - 1889 potrzebny jest kontakt z proboszczem parafii Wysokie Mazowieckie.
Dane adresowe:
ul. Kościelna 2,
18-200 Wysokie Mazowieckie
tel.: 86 275 24 69
e-mail: parafiajchwysmaz@wp.pl
(kancelaria parafialna czynna w dni powszednie w godz. 8:00-8:30 i 16:00-17:00)
Pozdrawiam!
Marek
Panie Marku,
Serdecznie dziękuję za wszystkie informacje. Ja też się kłaniam nisko! Teraz mam najlepszy obraz sytuacji.
Owszem akty od 1890 r znalazłem tutaj na http://metryki.genealodzy.pl/ z tym że istnieją pewne braki. Będzie więc kontakt z AP Łomża.
Teraz pracuję nad okresem wcześniejszym 1870-1890. Więc zwrócę się do proboszcza o pomoc a następnym razem, kiedy przyjadę do Polski pojadę do niego do Mazowiecka.
Jeśli chodzi o okres z sprzed 1871 roku, to na szczęście znalazłem niedaleko siebie ośrodek Mormonów i na pewno z nimi też się skontaktuję. Właśnie a propos tych mikrofilmów zauważyłem, że skany wydają się istnieć na FamilySearch jak wiele innych, ale szczególnie te są niedostępne online.
Jeżeli to jest możliwe, uprzejmie prosiłbym o taki sam obraz dla sąsiedniej parafii w Sokolach. W Genetece są pewne lata, ale wszystkiego nie ma. Nie mogę się połapać do których drzwi trzeba też pukać.
Serdecznie dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
Ryszard
Serdecznie dziękuję za wszystkie informacje. Ja też się kłaniam nisko! Teraz mam najlepszy obraz sytuacji.
Owszem akty od 1890 r znalazłem tutaj na http://metryki.genealodzy.pl/ z tym że istnieją pewne braki. Będzie więc kontakt z AP Łomża.
Teraz pracuję nad okresem wcześniejszym 1870-1890. Więc zwrócę się do proboszcza o pomoc a następnym razem, kiedy przyjadę do Polski pojadę do niego do Mazowiecka.
Jeśli chodzi o okres z sprzed 1871 roku, to na szczęście znalazłem niedaleko siebie ośrodek Mormonów i na pewno z nimi też się skontaktuję. Właśnie a propos tych mikrofilmów zauważyłem, że skany wydają się istnieć na FamilySearch jak wiele innych, ale szczególnie te są niedostępne online.
Jeżeli to jest możliwe, uprzejmie prosiłbym o taki sam obraz dla sąsiedniej parafii w Sokolach. W Genetece są pewne lata, ale wszystkiego nie ma. Nie mogę się połapać do których drzwi trzeba też pukać.
Serdecznie dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
Ryszard
Czy ktoś z Państwa spotkał w archiwum łomżyńskim nazwisko Misiewicz , Masiewicz, Kownacki lub Jaworski? interesują mnie lata przed 1830.
Bogusława Stawska- Kaszczyniec.
Bogusława Stawska- Kaszczyniec.
Bogusława Stawska-Kaszczyniec