Szymanowscy ze wsi Słuszczyn Poszukuję informacji

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Napisz konkretnie, co przeszukałeś, to nam oszczędzi pracy
erazmwol

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: erazmwol »

„Na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Szymanowskim Grzegorzem młodzianem urodzonym w Słuszczynie synem Antoniego i Anny z Matybów małżonków Szymanowskich w Słuszczynie zamieszkałych lat 19 mającym przy rodzicach zostającym,…
- Grzegorz wg ww. aktu miałby się urodzić w Słuszczynie w roku ok. 1817.
Nie wiem czy wiesz, że w roku 1817 Słuszczyn jeszcze nie istniał z mieszkańcami.
Błędna jest informacja w czterotomowym dziele pt. ZIEMIA LIPSKA (tom 2 str. 295) jakoby wieś powstała po roku 1804.
Według dokumentów pierwsi osadnicy pojawili się w Słuszczynie w roku 1825/1826.
Poszukaj ślubów braci i sióstr tam dowiesz się gdzie się urodzili i skąd przybył do Słuszczyna ich ojciec Antoni.
Poszukaj w parafii Lipsko aktu urodzenia córki (córek) Jana Rychtera oraz braci ww. w parafii Solec. To rozwiążesz zagadkę z nazwiskiem Saynog.
Także poszukaj ślubów dzieci Jana Rychtera.

Powodzenia w rozwiązaniu zagadki
Krzysztof
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Bo też wędrownikami byli Twoi Szymanowscy :). Już chyba widzisz, że w Słuszczynie się Grzegorz nie urodził. Krzysztof ma rację, poczytaj akty małżeństw rodzeństwa. Na akt ślubu Antoniego bym nie liczył a nawet jak go znajdziesz nie będzie w nim imion rodziców Antoniego i Anny Doroty Matyba. Antoni urodził się około 1770 roku (wg aktu urodzenia jego najstarszego znalezionego dziecka). Grzegorz urodził się zapewne 10.03.1816
erazmwol

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: erazmwol »

Arek_Bereza pisze:Bo też wędrownikami byli Twoi Szymanowscy :). Już chyba widzisz, że w Słuszczynie się Grzegorz nie urodził. Krzysztof ma rację, poczytaj akty małżeństw rodzeństwa. Na akt ślubu Antoniego bym nie liczył a nawet jak go znajdziesz nie będzie w nim imion rodziców Antoniego i Anny Doroty Matyba. Antoni urodził się około 1770 roku (wg aktu urodzenia jego najstarszego znalezionego dziecka). Grzegorz urodził się zapewne 10.03.1816
Wszystko na to wskazuje, że urodził się w10.03.1816 ojciec w tym roku i wcześniej był ogrodnikiem.
mateusztbg

Sympatyk

Post autor: mateusztbg »

Idąc trochę bocznymi ścieżkami natknąłem się na akty narodzin dzieci Konrada Benrota ojca Jana:

Marcin:

Obrazek

Helena:

Obrazek

Nie wszystko jest tam dla mnie czytelne, ale napisał tak ksiądz o Konradzie "Ogrodnik w Raju zamieszkały"

Bedę w odpowiednim dziale prosił o odcyfrowanie, bo standardowo rozumiem co 2 słowo...
MarcinR

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MarcinR »

mateusztbg pisze:Idąc trochę bocznymi ścieżkami natknąłem się na
Nie wszystko jest tam dla mnie czytelne, ale napisał tak ksiądz o Konradzie "Ogrodnik w Raju zamieszkały"
W tabelli miast z 1827 występuje miejscowość Ray (Raj)- województwo sandomierskie, obwód - Opatowski, powiat - solec, parafia - solec, liczba domów - 5, liczba mieszkańców 64.

Pozdrawiam
Marcin
mateusztbg

Sympatyk

erazmwol pisze:
Arek_Bereza pisze:Bo też wędrownikami byli Twoi Szymanowscy :). Już chyba widzisz, że w Słuszczynie się Grzegorz nie urodził. Krzysztof ma rację, poczytaj akty małżeństw rodzeństwa. Na akt ślubu Antoniego bym nie liczył a nawet jak go znajdziesz nie będzie w nim imion rodziców Antoniego i Anny Doroty Matyba. Antoni urodził się około 1770 roku (wg aktu urodzenia jego najstarszego znalezionego dziecka). Grzegorz urodził się zapewne 10.03.1816
Wszystko na to wskazuje, że urodził się w10.03.1816 ojciec w tym roku i wcześniej był ogrodnikiem.
Czyli wychodzi na to, że Antoni Szymanowski był ogrodnikiem (z tego co piszesz, bo ja jeszcze do tego nie doszedłem) doszedłem natomiast na pewno , że Konrad Benrot był ogrodnikiem w mieście "Raj"

Każda pomoc bardzo mile widziana forumowicze
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 22:05 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
mateusztbg

Sympatyk

Dziękuję Pani do tego folwarku właśnie dotarłem, z pomocą forumowicza Zbyszka który opowiedział mi co nieco od razu o tym właśnie folwarku.
Konrad Benrot (Przybysz z terenów ówczesnej Francji, ojciec Jana Benrota) musiał być ogrodnikiem właśnie w tym folwarku Raj.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Poczytaj lepiej kto to był ogrodnik/ zagrodnik, bo z ogrodnictwem to nie miało wiele wspólnego.
mateusztbg

Sympatyk

Doradzaliście mi bym znalazł jakieś gorzeństwo Grzegorza Szymanowskiego, to dowiem się więcej o Antonim Szymanowskim.

Szukając na geneszukacz znalazłem 2 potencjalnych pasujących rocznikiem urodzeń.

1822 Franciszka Szymanowska - Ale jej ojciec to Jan (miał 40lat jak urodziła się Franciszka) więc to raczej nie rodzeństwo Grzegorza

1833 Józefa Szymanowska - AKT 53 Tu mam lekki problem z rozczytaniem http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,103457,9 Jakie tam jest imię ojca? Bo nie mogę się doczytać, ale reszta też raczej nie pasuje więc to chyba też nie jest rodzeństwo Grzegorza Szymanowskiego.

Od razu jest pod spodem akt 54 Katarzyna Szymanowska ale imię ojca też nieczytelne
Arek_Bereza pisze:Poczytaj lepiej kto to był ogrodnik/ zagrodnik, bo z ogrodnictwem to nie miało wiele wspólnego.
Poczytałem chwilę, czyli z tego co zrozumiałem nie był to ogrodnik taki jak dziś rozumiemy ten zawód tylko wtedy oznaczało to mniej więcej właściciel domu z jakimś tam kawałkiem ziemi/ogrodu tak?
Ostatnio zmieniony śr 10 paź 2018, 15:25 przez mateusztbg, łącznie zmieniany 2 razy.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Przecież Szymanowscy mieszkali w Pawłowicach i tam szukaj. Podpowiadam - w aktach małżeństw. Potem Solec także akta małżeństw
mateusztbg

Sympatyk

Póki co znalazłem ale z tego co wynika z aktu córki Grzegorza Szymanowskiego- Jadwigi z Franciszkiem Benrot :)

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,95870,32

Heh nie pierwsze połączenie pomiędzy Benrotami i Szymanowskimi

No nic szukam starszych ślubów.

Arku dobrze napisałem tam wyżej ówczesne znaczenie słowa ogrodnik?

Ok mam akt:

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,95887,29

(na 30 stronie jest bardziej o Franciszce, próbuje to rozczytać)

Jan Michałowski Franciszka Szymanowska 1839 akt 53
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Tak też czytam o ogrodnikach/ zagrodnikach. Ale ja nie znam historii tamtej okolicy. Nie wyglądai to na wielki ośrodek dworski gdzie byłoby wielu ogrodników w dzisiejszym rozumieniu ale to opinia jedynie na podstawie hasła Słuszczyn w słowniku geograficznym Królestwa Polskiego
mateusztbg

Sympatyk

Arku wkleje tu to, co rozumiem z tego aktu dotyczącego Franciszki Szymanowskiej, najwyżej popraw to co błędnie napisałem lub dopisz to czego ja nie mogłem rozczytać:

... A Panną Franciszką Elżbietą? dwóch imion Szymanowską córką Antoniego, Anny i Doroty? dwóch imion z Matybów małżonków Szymanowskich, kolonistów czynszowników we wsi Słuszczynie zamieszkałych, lat osiemnascie we wsi Przybysławicach? w... Lubelskiej w obwodzie Lubelskich zrodzoną a przy rodzicach zostającą

Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi....
Ostatnio zmieniony śr 10 paź 2018, 16:18 przez mateusztbg, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”