Gdzie i jak szukać akt własności gospodarstwa rolnego ?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Mój praprapradziadek zmarł w 1872 roku a w księdze zgonów z parafii widneje zapis, że był gospodarzem. Wnioskuję, że posiadał gospodarstwo rolne tym bardziej, że opowiadania mojego dziadka wskazywały również na posiadanie przez przodków na własność jakieś ziemii. Mam pytanie: gdzie (do jakiej instytucji) musiał bym udać się by znaleźć akt nadania gospodarstwa bo wydaje mi się, że takowy powinień istnieć. Czy wystarczy pójść do Sądu i uzyskać odpis z księgi wieczystej? Wydaje mi się, że nie będzie to takie proste ponieważ nie mam pewności czy takowa księga wieczysta istniała już w 2 połowie XIX wieku i wogóle na jakich zasadach przodek mój nabył gospodarstwo rolne na własność?! Jeśli ktoś miał podobny kłopot lub zna rozwiązanie to proszę o podpowiedź.
-
Dąbkowska_Alina

- Kontakt:
Udaj się do Starostwa Powiatowego - wydziału geodezji. Nie napisałeś jaka to miejscowość ale z reguły wydział ten powinien mieś stare dokumenty dotyczące gospodarstw rolnych. Księga wieczysta też powinna być ale sądzę, że po nazwisku nie będzie możliwe jej odszukanie. I nie zaczynaj w starostwie pytania o akt własności tylko poproś o udostępnienie rejestrów gruntów (dawniej nazywały się one katastry) z XIX wieku. Nie wiem czy na tym terenie Polski, który Cię interesuje Starostwo posiada te stare dokumenty ale spróbować można. Powodzenia ! Gdyby przypadkiem to gospodarstwo miałoby być na terenie powiatu inowrocławskiego to służę kompletem informacji. Pozdrawiam Alina Dąbkowska