ja też zdawałem i współuczestniczyłem w zdawaniu
zgadzam się z "poza rodziną" (w tym trybie) co nie oznacza "potomek/zstępny/krewny w linii prostej"
edit
wyciąłem dane przykładu, wstawiłem link i wycinek z wniosku, co powinno wyjaśnić
koniec edita
Pojęcie rodzina "najbliższi" nie są w IPN interpretowane zawężająco, a ustawa nie ogranicza (jak w przypadku np prawa o asc) dostępu do kręgu rodzeństwo+zstępni
PS @ "listy członków" - V Komenda jest opisana w miarę dobrze -
w odróżnieniu od wcześniejszych lat i list członków, które to nie są dobrze opisane i rozpoznane
PPS
"Kto może wystąpić z wnioskiem
Każda osoba zainteresowana udostępnieniem dokumentów dotyczących jej lub zmarłej osoby najbliższej lub zmarłej osoby spokrewnionej.
W przypadku udostępnienia dokumentów dotyczących osoby zmarłej z wnioskiem może wystąpić:
1) osoba najbliższa zmarłemu. Osobą najbliższą jest małżonek, wstępny (rodzice, dziadkowie, pradziadkowie), zstępny (dzieci, wnuki, prawnuki), rodzeństwo, powinowaty
w tej samej linii lub stopniu, (teściowie, zięć, synowa, pasierb, pasierbica, ojczym, macocha, szwagier, szwagierka), z tym, że stosunek powinowactwa powstaje z chwilą zawarcia małżeństwa i trwa pomimo ustania małżeństwa wskutek śmierci drugiego małżonka
lub orzeczenia rozwodu, ustaje zaś na skutek unieważnienia małżeństwa. Osobą najbliższą jest ponadto osoba pozostająca w stosunku przysposobienia oraz jej małżonek, a także osoba pozostająca we wspólnym pożyciu.
2) w przypadku braku osoby najbliższej zmarłemu prawo do złożenia wniosku przysługuje krewnemu w linii bocznej do czwartego stopnia pokrewieństwa. Krewnymi bocznymi do czwartego stopnia pokrewieństwa są: brat, siostra (II stopień pokrewieństwa),wujek, ciotka, stryj, stryjenka, bratanek, bratanica, siostrzeniec, siostrzenica (III stopień pokrewieństwa), syn/córka bratanka, syn/córka bratanicy, syn/córka siostrzeńca, syn/córka siostrzenicy, rodzeństwo dziadków (siostry i bracia), syn/córka wuja, syn/córka ciotki, syn/córka stryja, syn/córka stryjenki (IV stopień pokrewieństwa)."
https://ipn.gov.pl/download/1/57837/KAR ... -ust-1.doc