Mantey,Mantaj,Zielke

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

siwy74

Sympatyk

Mantey,Mantaj,Zielke

Post autor: siwy74 »

Dzień dobry. Poszukuje informacji o rodzinie mojej Babci -Edmundy Spałek.Wiem tylko , że jej rodzicami byli Adolf Julian Mantey(może być też pisane Mantaj) i Natalia Zielke.Babcia wyszła za mąż za Lucjana Spałek z Wieruszowa.Prosze o pomoc!
jandalf

Sympatyk

Mantey,Mantaj,Zielke

Post autor: jandalf »

Zadając takie pytanie warto podać wszelkie posiadane informacje:
1. jeśli jest znane: rok i miejsce urodzenia babci; albo przynajmniej przybliżona data i obszar
2. z pytania wnioskuję, że babcia już nie żyje: kiedy i gdzie zmarła
3. gdzie mieszkała, kiedy wyszła za mąż
itd

Na forum pewnie nie ma osoby, która bezpośrednio odp na zadane pytanie, ale zapewne znają sie tacy, którzy na podst informacji dadzą wskazówki dzięki, którym można będzie prowadzić poszukiwania.
Po nitce do kłębka

pozdr
Janus
PomTG
siwy74

Sympatyk

Dziadek Lucjan Spałek Ur.sie 8.04.1923 R. A zmarł 28.11.1990 r. W Pleszewie ,babcia Edmunda Ur.sie 10.08.1918 r w miejscowości Iwonie zmarła 7.06.1999 w Wieruszowie.Rodzina dziadka pochodzi z okolic Wielunia,Wieruszowa,Górki wieruszowskiej,Sokolniki.Razem zamieszkali na Górce wieruszowskiej a później na Pieczyskach.o rodzinie i rodzicach babci nic nie wiadomo a o nich mi najbardziej chodzi.Tylko z aktu zgonu wiemy jak się nazywają jej rodzice Adolf Mantey lub Mantaj i Natalia Zielke.Dziekuje za każdą pomoc.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

siwy74 pisze:o rodzinie i rodzicach babci nic nie wiadomo a o nich mi najbardziej chodzi.Tylko z aktu zgonu wiemy jak się nazywają jej rodzice Adolf Mantey lub Mantaj i Natalia Zielke
W akcie zgonu babci nie ma daty i miejsca jej narodzin? Dziwne...
Gdybyś jednak te dane znał, to dotrzesz do jej aktu urodzin a w nim znajdziesz kolejne wskazówki

Co twoje posty mają wspólnego z tematem "Poszukiwania » Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko.."?
Śmiecisz na forum?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
siwy74

Sympatyk

Pisze przecież ,że babcia Edmunda ur.sie w miejscowości Iwonie 10.08.1918 a zmarła w Wieruszowie 7.06.1999,i stąd wiem że jej rodzicami sa Adolf i Natalia Mantey z domu Zielke
Siwy
Ostatnio zmieniony śr 17 paź 2018, 20:36 przez siwy74, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

W akcie urodzin babci powinien być wiek jej rodziców, dowiesz się, kiedy się urodzili.
Mogą być też wskazówki o ich pochodzeniu.
Sprawdzałaś parafię w genetece? Są tam potrzebne ci lata, podobne nazwiska?
Wyznanie katolickie czy ewangelicy?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
siwy74

Sympatyk

Większość rodziny była wyznania ewangelickiego, niestety w genetyce i metrykach nie znalazłem żadnych informacji,nikt podobny tam nie istnieje a w akcie urodzin babci nic więcej nie ma oprócz nazwisk Mantey Adolf Julian i Natalia Zielke
Siwy
Siwy
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

Iwonie – wieś w Polsce położona w województwie łódzkim, w powiecie poddębickim, w gminie Zadzim.

W latach 1975–1998 miejscowość administracyjnie należała do województwa sieradzkiego. W skład sołectwa wchodzą wsie Iwonie i Babieniec[1].

Na polach tej wsi 6 stycznia 1863 r. poniósł porażkę powstańczy oddział Jana Birtusa. Do niewoli dostało się kilku powstańców, wśród nich Rosjanie Timofiej Bogdanow i Wasyl Gordiejew - żołnierze z 2 baterii IV brygady artylerii. Obaj zostali rozstrzelani w Łodzi
O tę wioskę chodzi ?

Wejdź po lewej stronie do geneszukacza ,wpisz nazwiska i zobacz w woj.łódzkim ile jest osób o nazwisku Mantey i Zielke.Poszukaj może są tam pradziadkowie.A jeszcze masz odpisy aktów urodzenia i zgonu czy kserokokopie.W akcie urodzenia kserowanym byłoby sporo danych.
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
kat_pas

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kat_pas »

W parafii Wiskitki ewangelickiej występują oba nazwiska Zielke też jako Cielke
Niestety z braku czasu ( opieka nad wnukami) indeksy robię tylko w wolnym czasie.
W Metrykach są dostępne metryki ze spisami. Wiskitki a raczej Żyrardów jest specyficznym regionem. Tu można odszukać od 1881 roku ewangelików prawie ze wszystkich stron.
Powodzenia
Katarzyna
Katarzyna
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Iksie,

To, że nie znalazłeś lub nie znalazłaś w Genetece informacji nie oznacza, że nie można do nich bez problemu dotrzeć.

Zapisz sobie, że historia tak się potoczyła:

Natalia Zielke córka Augusta i Wilhelminy wychodzi za mąż za Gotfryda Zielke. Gotfryd umiera i 4 lata po jego śmierci wdowa Natalia Zielke dd Zielke rodzi dziecko z nieznanego ojca.
Niejaki Julian Adolf Mantey uznaje wiele lat później to dziecko za swoje.
Tak brzmi dokładnie zapis: "Aktem ślubu z dnia 29/06 ........ roku za numerem 9 Adolf Juljan
Mantey uznał oznaczone w niniejszym akcie dziecię ....... za swoje własne i na mocy artykułu 291 Kodeksu Cywilnego Królestwa Polskiego zapewnia mu stan dziecięcia ślubnego z noszeniem nazwiska Mantey".
W/w dziecko to starsza siostra Edmundy - czy z Edmundą historia była podobna jak z jej starszą siostrą - daty z aktów wskazują, że tak.

Można by napisać więcej ...

Poza tym podpisuj posty i zdecyduj się kim jesteś Iksie: czy Beatą z innych wątków czy mężczyzną piszącym powyżej 'nie znalazłem". Pozostaje wątpliwość czy Edmunda to na pewno Twoja babcia?

Pozdrawiam

Janek
siwy74

Sympatyk

Edmunda to jest moja babcia.
Skąd taka hipoteza,skąd takie informacje ,gdzie są takie dokumenty,??trochę to dla mnie dziwne, niewiarygodne.
Siwy
Siwy
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

???,

Adolf Julian był synem Augusta i Rozalii, był starszy od Natalii o 5 lat i ożenił się z nią kilka ładnych lat po urodzeniu Twojej babci - to fakt bezsprzeczny.
Nic dziwnego i niewiarygodnego w tym nie jest, iż ktoś uznaje dziecko za swoje, samo życie - pytanie natomiast można postawić czy Adolf Julian był genetycznym ojcem starszej siostry Twojej Babci jak i samej Twojej Babci - zapewne tak, ale sprawdzenie i udowodnienie tego to już odrębna kwestia - choć możliwa do zrealizowania.

Pozdrawiam

Janek
siwy74

Sympatyk

Bardzo ciekawa robi się ta historia.A gdzie są jakieś dokumenty potwierdzające to. Będę bardzo wdzięczny za każdy dokument.Nie wiem czy babcia miała jakiekolwiek rodzeństwo gdyż nikt o tym nie mówił,wiem tylko że Edmunda odcięła się od całej rodziny ale dlaczego nie wiem,nie ma nawet żadnych zdjęć z jej rodzicami , ewentualnie z jej rodzeństwem itp.Dziekuje za każdą informację
Siwy
Siwy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”