Ostatnio odkryłem coś takiego, że moja prapraprababcia Julianna Gruzel (Albo Grużel), która się urodziła w 1850 wzięła ślub dopiero w 1888 roku! I do tego w 1901 urodziła syna Konrada czy to nie jest jakiś błąd? Bo raczej we wieku 51 lat nie ma się dzieci moja praprababcia Jóżefina Córka Julianny urodziła się w 1893 roku 43 lata to nie jest żaden wyczyn, a za to mój praprapradziadek Jakub Hebel urodził się w 1847 roku (Akurat mężczyźni mogą zawsze doczekać się dzieci, więc tego nie biorę pod uwagę) Czy to jest błąd? Czy nie?
Pozdrawiam Olaf
Czy to jest możliwe?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
olaf123456789

-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Czy to jest możliwe?
czemu bez linka do choćby ślubu 1888? Z kuli mamy czytać czy błąd? czy szukać sobie by Ci pomóc:(
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Czy to jest możliwe?
Jest to mozliwe.
Kobieta przez cale zycie miesiaczkuje okolo 600 razy, czyli teoretycznie 600 razy moze zajsc w ciaze. Rozne kobiety w roznym wieku dojrzewaja do plodnosci. Jedne, np. w wieku 13 lat, inne nawet znacznie pozniej, po dwudziestce. Te ktore zaczynaja pozniej, okres plodny przesuwa sie w czasie do przodu. Znaczenie w tym rowniez ma dlugosc miedzymiesiaczkowa. U jednych moze trwac np 24 dni a u innych nawet ponad dni 30.
Tak wiec pra.....babcia mogla dac potomka dziadkowi w wieku 51 lat.
Zbyszek Maderski
Kobieta przez cale zycie miesiaczkuje okolo 600 razy, czyli teoretycznie 600 razy moze zajsc w ciaze. Rozne kobiety w roznym wieku dojrzewaja do plodnosci. Jedne, np. w wieku 13 lat, inne nawet znacznie pozniej, po dwudziestce. Te ktore zaczynaja pozniej, okres plodny przesuwa sie w czasie do przodu. Znaczenie w tym rowniez ma dlugosc miedzymiesiaczkowa. U jednych moze trwac np 24 dni a u innych nawet ponad dni 30.
Tak wiec pra.....babcia mogla dac potomka dziadkowi w wieku 51 lat.
Zbyszek Maderski
Czy to jest możliwe?
Tak jest mozliwe
ja daleko nie musze szukac... Moja babcia miala moja mame w wieku 47 lat - co prawda nie jako pierwsze dziecko. Ale w drzewie mam kilka kobietek ktore mialy pierwsze dziecko po 50 roku zycia.
Tak samo dziwne mogloby byc ze jedna kobieta moglaby miec 20cioro dzieci urodzone... a i taka mam...
pozdrawiam
Ewelina
Tak samo dziwne mogloby byc ze jedna kobieta moglaby miec 20cioro dzieci urodzone... a i taka mam...
pozdrawiam
Ewelina
Czy to jest możliwe?
Chyba gdzieś kiedyś słyszałem że bariera biologiczna u kobiety to średnio rzecz biorąc ok. 55 lat (owszem, bywają wyjątki i zdarzają się rzadkie przypadki i w późniejszym wieku).
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki