Uzdrowicielka Helena(Trus)Lewierowska z d.Derewnaja /Słonim

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

grzegorzlewierowski

Sympatyk

Post autor: grzegorzlewierowski »

witam. Czy ktoś zetknął się w poszukiwaniach ze wspomnianą w temacie Heleną (michałowną) LEWIEROWSKĄ z domu TRUS(s)?? urodzona ok 1900r zmarła 22.12.1985. bardzo proszę o kontakt jesli zetknęliście się Państwo z tymi nazwiskami, lub samą informacją o uzdrowicielce z d. Derewnaja k/Słonima. chciałbym znać miejsce pochówku romana i heleny lewierowskich.

grzegorz.lewierowski@wp.pl
grzegorzlewierowski

Sympatyk

nazwisko lewierowski w Polsce występuje tylko 10 razy i jest to moja najbliższa rodzina. bardzo proszę o kontakt osoby które dobrze znają tereny okolic Słonima.
Lewandowski_Mieczysław

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Lewandowski_Mieczysław »

Pod koniec grudnia 2009 r. "odkryłem" że część mojej rodziny Lewandowskich zamieszkałych w Kowalu (obok Włocławka) w końcu XIX wieku wyemigrowała właśnie do Słonina. Był to Roch Lewandowski, urodz. 11.08.1850 Kowal i jego żona Joanna Żykowska oraz ich dzieci urodzone już w Słoninie - Leokadia ur. 10.11.1883 Słonin, Piotr ur. 02.06.1885 Słonin, Petronela ur. 05.02.1888 i Roch ur. 23.08.1892 Słonin. Jeszcze nie byłem w parafii, gdzie sądzę są ich dokumenty i będę mógł posunąć się z badaniami dalej.
Sądzę, że Pana rodzina nosiła kiedyś nazwisko Lewandowski, a na skutek błędu w zapisach powstało to nietypowe nazwisko.
A że powstało bardzo niedawno świadczy o tym bardzo małe występowanie w Polsce.
Ja być może na wiosnę będę w derewni (wieś) Słonin (myślę, że jest to koło Czempina obok Leszna) i tam zacznę poszukiwania. Gdyby miał Pan swoje badania DNA moglibyśmy porównać – może jesteśmy rodziną.
Pozdrawiam.
Mieczysław Lewandowski.
A co Pan myśli o mojej teorii?
Zapraszam na stronę www.mlewandowski.pl
Zapisane tam drzewa genealogiczne są nieaktualne, ponieważ w 2009 roku przeprowadzone kwerendy mocno uzupełniły dane.
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

W rosyjskiej bazie żołnierzy poległych i zaginionych w II w. św. jest dokument w którym jest wymieniony Józef Lewierowski ze wsi Derewnaja. W pole wyszukiwarki Wystarczy wpisać po rosyjsku początek nazwiska z gwiazdką:
леверовск*
Można na tej stronie obejrzeć skany dokumentów.
Adres strony:
http://www.obd-memorial.ru/Memorial/Memorial.html
Jak wynika z jednego z dokumentów, w Derewni pozostała żona Józefa Wiera Lewierowska.
Powodzenia w poszukiwaniach
Ania F.
grzegorzlewierowski

Sympatyk

Re: Uzdrowicielka Helena(Trus)Lewierowska z d.Derewnaja /Sło

Lewandowski_Mieczysław pisze:Pod koniec grudnia 2009 r. "odkryłem" że część mojej rodziny Lewandowskich zamieszkałych w Kowalu (obok Włocławka) w końcu XIX wieku wyemigrowała właśnie do Słonina. Był to Roch Lewandowski, urodz. 11.08.1850 Kowal i jego żona Joanna Żykowska oraz ich dzieci urodzone już w Słoninie - Leokadia ur. 10.11.1883 Słonin, Piotr ur. 02.06.1885 Słonin, Petronela ur. 05.02.1888 i Roch ur. 23.08.1892 Słonin. Jeszcze nie byłem w parafii, gdzie sądzę są ich dokumenty i będę mógł posunąć się z badaniami dalej.
Sądzę, że Pana rodzina nosiła kiedyś nazwisko Lewandowski, a na skutek błędu w zapisach powstało to nietypowe nazwisko.
A że powstało bardzo niedawno świadczy o tym bardzo małe występowanie w Polsce.
Ja być może na wiosnę będę w derewni (wieś) Słonin (myślę, że jest to koło Czempina obok Leszna) i tam zacznę poszukiwania. Gdyby miał Pan swoje badania DNA moglibyśmy porównać – może jesteśmy rodziną.
Pozdrawiam.
Mieczysław Lewandowski.
A co Pan myśli o mojej teorii?
Zapraszam na stronę www.mlewandowski.pl
Zapisane tam drzewa genealogiczne są nieaktualne, ponieważ w 2009 roku przeprowadzone kwerendy mocno uzupełniły dane.
witam. na wstepie serdecznie dziękuję za wpis. Moja opinia na temat związków rodziny Lewandowskich z Lewierowskimi jest prawdopodobna ale w odległej przeszłości. nawiązałem kontakty z Lewierowskimi w białorusi poprzez adnoklasniki (tj nasza-klasa). jak do tej pory na podstawie rozmów ustaliłem ze jest tam bardzo dużo lewierowskich, (npGrigorij-zaden z braci mego pradziadka czy hipotezując prapradziadka) urodzonych i w Derevnaya i w Slonimie i w Nagujewiczach i w Baranowiczach

na domiar lest rodzina liwierowskich (tłumacząc na Polski) głównie zamieszkała w Rosji

grzegorzlewierowski

Sympatyk

Re: Uzdrowicielka Helena(Trus)Lewierowska z d.Derewnaja /Sło

Witam. Serdecznie dziękuję Pani za zainteresowanie i poświęcenie mojej sprawie cennego czasu. Odnosząc się do tych informacji
Feltynowska_Grażyna pisze:Jak wynika z jednego z dokumentów, w Derewni pozostała żona Józefa Wiera Lewierowska.
potwierdza się tylko fakt, jak duża jest ta rodzina. otóż : jedna z żyjących wnucząt grigorija lewierowskiego twierdzi, że jej ojciec (syn griigorija-aleksjiej) miał siostre wiere ale nie spomina o jozefie. natomiast teraz ten dokument o jozefie wnosi, ze jozef lewierowski nie mogł poslubić wiery lewierowskiej. stąd wniosek ze ciężko bedzie to rozwikłać ...a derewna taka mała :) ...tym bardziej jeszcze czyni to bardziej ciekawym
grzegorzlewierowski

Sympatyk

Uzdrowicielka Helena(Trus)Lewierowska z Derewna/Słonima

...tak się zastanawiam tylko jak to ugryżć :/ może ktoś z Was drodzy genealodzy amatorzy i Ci zawodowi, może ktoś z Was ma dostęp lub był w archiwach tamtejszych terenów wsi Derewna k/Słonima ???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”