Jaworscy Grzybno, Papowo Toruńskie, Koniczynka, Bierzgłowo

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Jaworska_Pamela

Jaworscy Grzybno, Papowo Toruńskie, Koniczynka, Bierzgłowo

Post autor: Jaworska_Pamela »

Poszukuję informacji na temat rodziny Jaworskich z powiatów toruńskiego i chełmińskiego.
Mam niejasne informacje o ich pochodzeniu, rzekomo w XVIII w. (?) któryś z przodków dzierżawił miejscowość Koniczynka vel. Kleefelde, miał być też ekonomem majątku w Papowie Toruńskim. Podobno ta rolnicza rodzina miała pochodzenie ze szlachty i pieczętowała się jakimś herbem. Na ten moment nie jestem jednak w stanie zweryfikować tych informacji i dowiedzieć się więcej sama. Interesują mnie zarówno informacje na temat tej rodziny jak i wskazówki, gdzie szukać....
PS. Archiwum diecezjalne w Toruniu to kosmici nie mający względu na osoby, które są spoza Torunia (raz jest zamknięte na cały miesiąc, innym razem wymyślają sobie obowiązek zapowiedzenia swojej wizyty z tygodniowym wyprzedzeniem, skutkiem czego moja noga jeszcze tam nie stanęła). Wykonałam tylko kwerendę w oddziale drugim archiwum państwowego w Toruniu.

Najstarszym członkiem rodziny, do którego dotąd dotarłam, jest

1. Martin (Marcin) Jaworski, lata życia: ok. 1797 - 11.12.1889
Mieszkał w Grzybnie i podobno tam się także się urodził (miejsce urodzenia podane w akcie zgonu). Zmarł w Papowie Toruńskim. Jego żoną była Joanna (Johanna) z domu Affeldt.

Jego syn to:
2. Antoni (Anton) Jaworski, ok. 1835, 02.10.1915
Przeprowadził się z Grzybna do Papowa Toruńskiego, ożeniony z Anielą (Angeliką) z domu Gołębiewska,

ci mieli syna imieniem
3. Walerian Jaworski, ur. 10.02. 1870 w Grzybnie, wprowadził się do Bierzgłowa i tam prawdopodobnie zmarł (nie wiem, w którym roku). Jego żoną była Konstancja z domu Jankowska. To moi pra-pradziadkowie.

Inne dzieci Marcina i Joanny Jaworskich to:
Ludwik Jaworski, Agnieszka (Agnes) Ciewińska

Inne dzieci Antoniego i Anieli:
Bronisław, Józef, Jan, Ludwik, Marcin, Antonia, Anastazja, Apollonia Jaworscy

Dzieci Waleriana i Konstancji:
Albin Jaworski
Feliks Antoni Jaworski
Alfons Jaworski
Ligory Jaworski
Klemens Ignacy Jaworski
Konrad Jaworski
Ignacy Jaworski