Archiwum w Rydze, wyznanie ewangelicko-reformowane

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Kubiak_Urszula

Sympatyk

Archiwum w Rydze, wyznanie ewangelicko-reformowane

Post autor: Kubiak_Urszula »

Witam. Proszę o pomoc w archiwum w Rydze. Mam informację że w maju 1911 roku zmarła bratowa prpradziadka Johanna von Stein, po mężu Adank, wyznania ewangelicko-reformowanego, miejsce Ryga.Tam też najprawdopodobniej swego żywota dokonał Rudolph Adank. Niestety nie znam roku. Mam o nim jedynie wzmiankę w gazecie Wiek, że 27.03-08.04.1875 Rudolf Adank cukiernik przyjechał z Lublina i zatrzymał się w Hotelu Paryzkim? . Dało to nam to, że połączonych strzępów informacji,które do tej pory nie układały się w logiczną całość, zaczyna układać się historia rodziny. Rudolf, odgrywa tu dość ważną rolę. Może odnalezienie aktu zgonu, jego lub Johanny coś jeszcze wyjaśni.
Proszę o pomoc jeśli jest to możliwe.
Ula
Ostatnio zmieniony ndz 28 paź 2018, 20:46 przez Kubiak_Urszula, łącznie zmieniany 1 raz.
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Na portalu Raduraksti są księgi kalwińskie z Rygi:
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... /3461.html

Proszę tam sprawdzić. Trzeba się uprzednio zarejestrować – za darmo.

Marek
Kubiak_Urszula

Sympatyk

Post autor: Kubiak_Urszula »

Dziękuję, już sprawdzam :)
Marku, udało mi się wejść na stronę. Księgi kończą się na 1909. Jest jedna pozycja i liczyłam na to że tam 1830-1915, niestety nic nie znalazłam. Informacja o maju 1911 jest pewna
Ula
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”