Kowalska Tekla - brak aktu zgonu w roku 1857 lub 1858

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Kowalska Tekla - brak aktu zgonu w roku 1857 lub 1858

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam,
Z tym, że akt zgonu z różnych przyczyn był spisywany z opóźnieniem już się spotkałam. Zdarzyło się bodajże w parafii Niedośpielin pow. radomszczański, że wdowa chciała powtórnie wyjść za mąż i wtedy okazało się, że mimo, iż mąż zmarł w tej samej parafii jego akt zgonu nie był odnotowany. I wtedy ten sam ksiądz, na podstawie świadków sporządził akt z dużym opóźnieniem.
Ja z kolei nie potrafię odszukać aktu zgonu z parafii Św. Andrzeja w Warszawie. W roku 1855 akt 90 związek małżeński zawarła Tekla Bajer (powinno być Beyer) córka Wilhelma i Gabrieli ze Starzyńskich z Marcinem Kowalskim synem Tomasza i Zuzanny z Majewskich.
Akt urodzenia Tekli też jest sporządzony z 13 letnim opóźnieniem dopiero w 1844 roku.
Dziecko w tym małżeństwie Tekla Ludwika Kowalska rodzi się 10.07.1857 roku ale akt jest sporządzony dopiero 09.05.1858 roku akt 338/1858. Imiona dziecko otrzymuje po matce i po matce chrzestnej (siostra matki dziecka)
I właśnie w akcie tym jest napisane, że matka dziecka "niegdy" Tekla ze Starzyńskich. Cztery miesiące później 01.09.1858 dziecko umiera akt zgonu 469/1858.
Wszystkie te akty sporządzane są w parafii Św. Andrzeja - są w genetece Przypuszczam, że Marcin Kowalski ożenił się powtórnie i zapewne musiał przedłożyć akt zgonu żony.
Według mojej oceny powinien być też nekrolog w "Kurierze Warszawskim"
ale go nie ma. A może są luki w księgach metrykalnych z tych lat z parafii Św. Andrzeja?
Alicja
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Alicjo,

Akt urodzenia Tekli z roku 1858 został spisany z opóźnieniem w Warszawie natomiast urodziła się ona gdzie indziej tzn. dokładnie tam gdzie zmarła jej matka - poszukiwana przez Ciebie Tekla Kowalska dd Beyer tj. w roku 1857. Przyczyny tego stanu rzeczy nasuwają się zatem same.
Pierwsza litera miejscowości zgonu Tekli to J. natomiast pierwsza litera parafii zgonu to P. W poszukiwaniach trzeba udać się bardzo daleko od Warszawy i obrać kierunek NE.

Pozdrawiam

Janek

Ps: BTW - kwestia Wincentyny M. jest nadal otwarta.
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Janku, niestety za krótka wędka i ryby nie złowiłam. Proszę o więcej podpowiedzi... Tak naprawdę i tak się sporo tych moich Starzyńskich i Beyerów naszukałam. Trochę pomogła mi Bożena z Francji odnośnie Beyerów a nie tak dawno odezwał się również z Francji, krewny o którym nie miałam zielonego pojęcia. To on mnie odszukał i okazało się, że "moja" Gabriela ze Starzyńskich miała nie tylko siostrę Karolinę, która dwukrotnie wychodziła za mąż, raz za Józefa Borowskiego a po jego śmierci za szwagra po zmarłej siostrze Antoniego Bolesława Hlebowicza (- jego biogram jest w wikipedii) ale również trzech braci z których dwóch zmarło bezżennie i bezpotomnie a trzeci ożenił się we Francji i urodziło mu się dwoje dzieci w tym jedno w Polsce.
Podejrzewałam, że Gabriela Beyer ze Starzyńskich coś ukrywała i się nie pomyliłam. 14.04.1842 roku umiera jej mąż (aktu wprawdzie nie znalazłam ale data Jego zgonu jest odnotowana przy akcie zgłoszenia w 1844 roku akt 599 Wa-wa właśnie córki Tekli a za dwa lata w 1846 uwiarygodnia urodzenie kolejnej córki Cecylii Ludwiki urodzonej w 1845 roku - ta z kolei poślubiła Jana Szulgina i zmarła kilka lat po ślubie nie urodziwszy dziecka. Ostatnie dziecko Gabrieli Beyer a właściwie pierwsze syn Zygmunt urodzony w 1827 w Warszawie zmarł w wieku 17 lat w Piotrkowie Tryb. Z czworgu rodzeństwa długo żyła tylko praprababka Ludwika ur w 1829 w Warszawie zmarła w 1917 w Radomsku.
Nie wiem jak Ty szukasz, że tak szybko znajdujesz. No chyba, że to dotyczy Grodna skąd ponoć pochodził Dominik Starzyński czy z Pińska (na obecnej Białorusi) skąd pochodziła Dorota Terlecka. Tam niestety szukać nie potrafię.
A odnośnie Wincentyny M - jestem bardzo zadowolona, że odszukałeś ten akt, i mimo, że w akcie ślubu tego bohatera jest wyraźnie napisane , że jest dzieckiem panny rodzina nie przyjmuje tego do wiadomości.
Alicja
zelezny

Sympatyk

Alicjo,

Po wędkarsku zatem wydłużmy szczytówkę - tropy prowadzą do Guberni Augustowskiej, w części znajdującej się w obecnych granicach Rzeczypospolitej.

Powodzenia

Pozdrawiam

Janek

Ps: W aspekcie Wincentyny M. miałem na myśli informacje zawarte w jej akcie zgonu, a mianowicie dokładne dane jej rodziców oraz jej miejsce urodzenia. De facto urodziła się jednak gdzie indziej natomiast dane rodziców nie pozostawiają wątpliwości. A rodzina Telesfora M. cóż może się nie zgadzać, choć polemika z dowodami w postaci aktów metrykalnych jest bezcelowa.
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Janku,
W pierwszym poście zasugerowałeś mi kierunek północny wschód co według mnie bez wątpienia dotyczyło woj. podlaskiego. I tak zaczęłam przeglądać.
W genetece po wpisaniu w podlaskim Kowalskiej Tekli ukazuje się tylko jeden wpis z 1857 roku akt urodzenia nr 33 w Piątnicy - teoretycznie zgodny rok z urodzeniem się "mojej" Tekli córki Tekli i Marcina.
Ale niestety nie udało mi się dotrzeć do tego aktu bowiem w "szukajwarchiwach" akty Piątnicy są od 1890 do 1911, na "familysearch" są interesujące mnie lata 1849-1858 tyle, że wszystkie te akty są z kluczykiem czyli nie do otwarcia w domu, w metrykach genbazy" nie ma oddziału AP w Łomży. Choć trochę mnie zmyliła nazwa wsi w parafii. Jeżeli miałaby to być wieś Jeziorko to ona powinna być wymieniona przy akcie 33 z 1857 roku a tam jest powtórzona Piątnica. Wszystko wskazuje na to, że zapędziłeś mnie w kozi róg. Powiem więcej genealogię Marcina Kowalskiego, jak i Gabrieli ze Starzyńskich urodzonej w Podzamczu parafii Maciejowice, oraz Wilhelma Beyera urodzonego w Płocku przeanalizowałam pod kątem powiązań rodzinnych i nijak mi to podlaskie nie pasuje.
Mam nadzieję, że mi pomożesz dotrzeć do interesujących mnie aktów.
Pozdrawiam Alicja
zelezny

Sympatyk

Alicjo,

Twoje rozwiązanie jest w sensie genealogicznym wzorowe - miejscowość Jeziorko i parafia Piątnica.

Powtórzona nazwa Piątnica wynika li tylko i wyłącznie z faktu, iż indeksy z lat 50-tych XIX wieku dla tej parafii pochodzą ze skorowidzów a nie z aktów. Innymi słowy wszystkie w/w indeksy, co możesz sprawdzić, w kolumnie "miejscowość" mają powieloną nazwę parafii - ot i rozwiązanie Twojego pierwszego dylematu.

Pozostaje dylemat drugi czyli niepewność, czy to na pewno Jeziorko i parafia Piątnica. Odpowiedź na to pytanie znajduje się w zapisie innego aktu, o którym "pośrednio" wspomniałaś w swoim pierwszym poście. Jeżeli do niego dotrzesz, a sądzę że tak ponieważ dotarcie do niego jest wyjątkowo łatwe tzn. nie trzeba szukać daleko, to rozwiejesz swoje wątpliwości - kwadrans powinien wystarczyć na jego odnalezienie, tak sądzę.

Powodzenia

Pozdrawiam

Janek
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

No faktycznie wystarczyło tylko sprawdzić dalsze losy Marcina Kowalskiego, który zawarł kolejny ślub dwa lata później akt 134 z 1859 roku z Marią Maglaleną Pągowską w parafii Św. Jana a w nim informacja o śmierci żony Tekli w Jeziorku. Zmarła biedaczka najprawdopodobniej wskutek komplikacji porodowych a dziecko przeżyło.
Nie mniej jednak Tekla córka Tekli i Marcina ma najprawdopodobniej dwa akty , jeden jako urodzona w Piątnicy w 1857 a drugi spisany z opóźnieniem jako urodzona w Warszawie w 1858.
Pozdrawiam Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”