Przodkowie na Białorusi

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kubarrr2002

Sympatyk

Przodkowie na Białorusi

Post autor: kubarrr2002 »

witam jak mogę znaleźć więcej informacji o przodkach którzy mieszkali na Białorusi? są jakieś białoruskie strony czy coś podobnego ,ponieważ na polskich nic nie znalazłem.Znam dużo informacji o swoim pradziadku i chciałbym znaleźć też informacje o jego rodzicach , przodkach itp.Jeśli ktoś umiałby coś znaleźć o nim lub jego rodzinie mieszkającej tam to podsyłam tutaj jego dane -> Piotr Szyszko ur. 29 czerwca 1893r.,zm. 11 lutego 1980r. Urodził się w miejscowości Jatwieź pod wołkowyskiem ,żona Maria Chwedorczuk rodzice Szyszko Michał , Szyszko Anna

pozdrawiam , Jakub
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

Jakubie,
sprawdź na Family Searche. Oni mają wiele akt z Białorusi i myślę , że Wołkowysk wraz z okolicznymi parafiami znajdziesz - czy akurat interesujące Cię lata , nie wiem... Tyle tylko, że nie zawsze wszystkie zasoby są udostępniane.
Jeśli jest kluczyk, trzeba czekać i sprawdzać.
Należy się zarejestrować i za każdym razem logować.
Jakieś fora białoruskie są, ale nie udzielę Ci w tej kwestii informacji, bo nie korzystałam.
Są oczywiście archiwa i ZAGS-y (USC) , ale to dość długo trwa i jest kosztowne, niemniej to bardzo ważne źródło pozyskiwania informacji.
Pozdrawiam,
Julia.
GZZuk

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: GZZuk »

Na Family Search są metryki z dekanatu wołkowyskiego od początku XVIII wieku do 1864. Do tego są spisy wiernych parafii grakokatolickich z lat dwudziestych XIX wieku. O którą Jatwieź chodzi? Wsie o tej nazwie są w parafiach wołkowyskiej i mścibowskiej.
kubarrr2002

Sympatyk

mówiąc szczerze nie wiem o którą parafię chodzi ,dowiedziałem się jedynie że urodził się w miejscowości Jatwieź koło Wołkowyska ,nie mam pojęcia o którą parafię chodzi , a co do strony Family Search czy jest to płatna strona czy nie?
pozdrawiam,Jakub
GZZuk

Sympatyk

Bezpłatna, trzeba sobie tylko założyć konto.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Ta parafia to Świsłocz
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Dlaczego Świsłocz a nie Mścibów? Czy przekonanie o Świsłoczy wynika z aktu urodzenia z !893? Bez jego odnalezienia niczego nie da się przesądzać .
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Jerzy masz rację Mścibów jak najbardziej także wchodzi w grę a nawet w świetle indeksów dostępnych dzięki pracy Ali Rybałko jest bardziej prawdopodobny. Zasugerowałem się słownikiem Kp
GZZuk

Sympatyk

Są Szyszkowie w Jatwiezi parafii mścibowskiej w latach 60 XIX wieku, przykładowo Anna, c. Jana i Anny, akt 70/ 1864
kubarrr2002

Sympatyk

możliwe że to mój przodek ,ale niestety nie mam żadnego potwierdzenia
GZZuk

Sympatyk

W archiwum w Grodnie powinny być metryki z tej parafii z późniejszych lat.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

W sprawie ksiąg warto skontaktować się z Stowarzyszeniem Rodów Grodzieńskich .
http://www.rodygrodzienskie.pl Obserwuje ich forum i wygląda na to ze jest tam kilka osób, które mogą mieć wiedzę czy zachowały się księgi z poszukiwanych lat. Logiczne po to są inicjatywy lokalne
A jeśli księgi nie przetrwały (niestety ale tak bywa) to jest szansa weryfikacji hipotez poprzez znalezienie przodków w innych dokumentach np. spisach ludności (parafialnych). Na genealodzy jest wątek
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... c&p=236073
a tam informacja Albina Kozuchowskiego o spisach parafialnych z 1874 dekanatu wołkowyskiego .
Istniej zatem spora szansa namierzenia i identyfikacji rodziców poszukiwanego.
Kto wie może zachowały się i inne przydatne dokumenty (z praktyki na swoich terenach Ziemi Bielskiej mam dowody że takich -ale uwaga poza internetowych- zasobów jest dużo .
Wreszcie - polecam kontakt z Panią Alicją Rybałko z forum rodów grodzieńskich Okolice Wołkowyska to tereny jej zainteresowań.
kubarrr2002

Sympatyk

okej ,dziękuję za informacje :)
pozdrawiam ,Jakub
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

http://www.rodygrodzienskie.pl/?page_id=431
tu zasób z Grodna. Mścibowa nie widzę Świsłocz jest
Krzysztof_Orlowski

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Orlowski »

Szanowny Panie Jakubie,
tak dla zwykłej informacji. Znałem liczną rodzinę Państwa Chwedorczuków zamieszkałych w Chełmie na osiedlu „Dyrekcja”. Do Chełma po wojnie zjechało wiele polskich rodzin ze Wschodu, być może i Pańsrwo Chwedorczukowie ? Może jeszcze ktoś z potomków żyje, może rodzina, może jeszcze coś pamiętają ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”