Chmiel Paweł i Barbara z domu Thor - ślub 1913

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Zohan85

Sympatyk

Chmiel Paweł i Barbara z domu Thor - ślub 1913

Post autor: Zohan85 »

"Genealogia - Paweł Chmiel i Barbara z domu Thor - ślub 1913"

Przy genealogii od strony żony dotarłem do jej pradziadka Pawła Chmiela i Barbary z domu Thor. Ich dzieci: s. Józef Chmiel (żony dziadek), c. ? po mężu Oleszczak, s. Edward, c. Helena Saputa. Ślub wg metryki 1913.

Widziałem na forum wątki o rodzi Thor, Szpringer, Tukendorf - wg przekazów ze strony rodziny pamietają, że te nazwiska się pojawiały.

Jeżeli ktoś posiada jakieś informacje, proszę o kontakt - być może da radę połączyć drzewo z innymi członkami rodziny?
Krzysztof_Orlowski

Sympatyk

Genealogia - Paweł Chmiel i Barbara z domu Thor - ślub 1913

Post autor: Krzysztof_Orlowski »

Szanowny Panie,
W latach 70-tych XX wieku moją wychowawczynią w liceum im. Stefana Czarnieckiego w Chełmie była Pani Chmiel, której imienia teraz nie pamiętam. Nazwisko miała po mężu. Być może ktoś ze środowiska nauczycielskiego w Chełmie mógłby udzielić informacji o tej rodzinie ?
Zohan85

Sympatyk

Re: Genealogia - Paweł Chmiel i Barbara z domu Thor - ślub 1

Post autor: Zohan85 »

Krzysztof_Orlowski pisze:Szanowny Panie,
W latach 70-tych XX wieku moją wychowawczynią w liceum im. Stefana Czarnieckiego w Chełmie była Pani Chmiel, której imienia teraz nie pamiętam. Nazwisko miała po mężu. Być może ktoś ze środowiska nauczycielskiego w Chełmie mógłby udzielić informacji o tej rodzinie ?
Panie Krzysztofie, dziękuję za odpowiedź, zapewne jest to ktoś z rodziny, do badań w późniejszym czasie po ustaleniu "rdzenia" rodziny, natomiast na chwilę obecną wiem, że Paweł Chmiel pochodził z okolic Frankamionki, a Barbara Chmiel z domu Thor to potomek kolonistów niemieckich, którzy osiedlili się w Horyszowie Polskim, Miączynie za czasów Ordynata Andrzeja Zamoyskiego.
GZZuk

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 4 times

Re: Genealogia - Paweł Chmiel i Barbara z domu Thor - ślub 1

Post autor: GZZuk »

Wymieniona para brała ślub w Grabowcu w 1913 roku. Proszę sprawdzić indeksy na lubgens. Większość metryk jest dostępna na Szukaj w Archiwach. Nazwisko bywało niekiedy zapisywane w formie Tor.
Zofia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”